Harvoin esiintyvä Toni Rossi palaa lähtöpisteeseen — 90-luvun tähtiartisti päästää äänensä kuuluviin synnyinkaupungissaan Kouvolassa

Pia Parkkonen

Laulaja-kitaristi Toni Rossi (vas.),  rumpali Pete Parkkonen, basisti Jukka Viljamaa ja kitaristi Kari Kukkola ovat yhtä kuin Toni Rossi ja Sinitaivas.
Laulaja-kitaristi Toni Rossi (vas.), rumpali Pete Parkkonen, basisti Jukka Viljamaa ja kitaristi Kari Kukkola ovat yhtä kuin Toni Rossi ja Sinitaivas.

1980-luvun lopulla perustettu Toni Rossi ja Sinitaivas oli 1990-luvulla Suomessa kysytty orkesteri. Nyt on ollut vähän hiljaisempaa, sillä työtä tehdään oman toimen ohella. Viime vuonna keikalle ei ehditty lainkaan.

Viimeksi yhtye on esiintynyt yleisölle syksyllä 2017, silloinkin Kouvolassa ja nimenomaan Eskolanmäen Tavernassa, jonka isäntänä toimiva Matti ”Mootte” Lakka on läheinen ystävä.

Jotkut tykkäävät hiihtää, jotkut soittaa. Kun keikoilla käy tarpeeksi harvoin, se on kivaa.

— Olen tuntenut Matin teinivuosista saakka. Opiskelimmekin yhdessä Lahdessa, Toni Rossi (Timo Kipahti) sanoo.

Rossi itse muutti Kouvolasta vuonna 1986, mutta Eskolanmäen Tavernaan on edelleen mieluisa palata.

— Tavernassa on hyvä soittaa. Siellä on hyvä soundi. Me kun emme runttaa kovaa, Rossi sanoo.

Parhaimmillaan Toni Rossi ja Sinitaivas heitti vuodessa 100—150 keikkaa. Pisin yhtämittainen keikkaputki kesti 18 päivää: joka päivä keikka eri paikassa.

— Siihen ei enää aikamies lähde.

Yhtye on pysynyt samassa kokoonpanossa vuodesta 1994 saakka. Vaikka keikkailu on oman työn ohella jäänyt sivuosaan, yhtye on kuitenkin soittanut kaikki kuluneet vuodet.

Rossi myöntää, että kun kerran alkaa soittaa, siihen jää loppuiäkseen kiinni.

— Jotkut tykkäävät hiihtää, jotkut soittaa. Kun keikoilla käy tarpeeksi harvoin, se on kivaa.

Toni Rossi ja Sinitaivas on tehnyt kolme albumia. Suurimmat hitit ovat Katseet kertovat ja Sormus, joka oli vuonna 1994 Suomen paikallisradioiden soitetuin kappale.

Myös vuonna 1992 ilmestynyt Katseet kertovat kului radioiden soittolistoilla. Toni Rossi lupaa, että molemmat hitit kuullaan myös Eskolanmäen Tavernassa.

Espoossa asuva Rossi kertoo, että yhtyeen musiikki on bändiläisten kesken nimetty fox & rolliksi. Mukana on amerikkalaista rokkia ja käännösiskelmiä 1950-luvulta lähtien. Tietysti myös oma tuotanto on keskeisessä osassa.

Toni Rossi ja Sinitaivas Eskolanmäen Tavernassa (Tasankotie 11, Kouvola) 12.1. kello 22.