Pilkanmaan koulun oppilaat äänittivät Kymijoella-kappaleen yhdessä Tea Tähtisen kanssa — Koulun rehtorin mielestä siinä on ainesta Kouvolan kesäbiisiksi

Sonja Ovaskainen

Pilkanmaan koulun oppilaat kertoivat ajatuksiaan Kymijoesta. Niistä syntyi kappale Kymijoella. Nyt biisi saatiin levytettyä yhdessä Tea Tähtisen kanssa.
Pilkanmaan koulun oppilaat kertoivat ajatuksiaan Kymijoesta. Niistä syntyi kappale Kymijoella. Nyt biisi saatiin levytettyä yhdessä Tea Tähtisen kanssa.

Pilkanmaan koulun oppilaat ovat tehneet Kymijoella-kappaleen ja levyttäneet sen yhdessä Tea Tähtisen kanssa.

Idea kappaleeseen lähti rehtori Vesa Parvisen mukaan viime syksynä koulun Kymijoki-teemavuodesta. Pilkanmaan koulussa on joka vuosi erilainen teema.

Musiikinopettaja Jari Haapala pyysi oppilaita kertomaan ajatuksiaan Kymijoesta. Hän halusi kappaleeseen kaikki neljä vuodenaikaa.

— Olen asunut lapsesta asti Kymijoen lähellä, joten se on minulle tärkeä paikka, Haapala sanoo.

Hän on sanoittanut ja säveltänyt kappaleen. Yksi oppilaista kirjoitti lyhyen runon, joka päätyi kappaleeseen: ”Kotkaan asti vuolas joki virtaa, matkalla on monta pitkää siltaa.”

Kymijoella-laulu esitettiin ensimmäisen kerran viime joulukuussa koulun itsenäisyyspäiväjuhlissa. Parvinen päätti silloin, että kappale pitää saada äänitettyä.

Pilkanmaan koulu sai äänistystä varten Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä 1 500 euron apurahan.

Parvinen ja Haapala halusivat levylle mukaan tunnetun paikallisen laulajan. Molempien mieleen tuli ensimmäisenä Tea Tähtinen.

Tähtinen innostui projektista heti. Hän kertoo, että kappaletta harjoiteltiin vain kerran ennen äänitystä.

— Saimme melko vapaat kädet, miten biisi vedetään. Toivottavasti siitä tuli hyvä. En ole vielä kuullut valmista versiota.

Kappaleessa kuullaan niin Tähtistä kuin myös koulun oppilaita. Heistä koottiin kappaletta varten kuoro. Kuorossa on lähinnä viitosluokan oppilaita ja yksi kuutosluokkalainen.

Haapalan mukaan levynteko oli ainutlaatuinen kokemus lapsille.

— Moni ei pääse kertaakaan näkemään läheltä, minkälaista levyn tekeminen on.

Cd-levyjä on painettu yhteensä 300 kappaletta. Niitä aletaan myydä Pilkanmaan koulussa ja Taideruukissa viiden euron hintaan. Tuotot käytetään oppilaiden hyväksi.

— Joko ne pannaan stipendirahastoon tai johonkin muuhun, mikä hyödyttää oppilaita, Parvinen kertoo.

Hän selvittää tällä hetkellä, saako kappaleen myös nettiin ladattavaksi. Kappaleesta saatetaan myös tehdä musiikkivideo.

Parvisen mukaan tuore äänite on Pilkanmaan koulun panos myönteisen Kouvola-ilmapiirin luomiseen. Hän toivoo, ettei kappaletta miellettäisi pelkästään Pilkanmaan ralliksi. Se on osoitettu koko Kouvolalle.

— Vaikka kappale julkaistiinkin vasta nyt loppukesästä. Tässä on ainesta Kouvolan omaksi kesäbiisiksi.