Korialla olutfestivaalissa esiintyy kahdeksan ukulelemiestä, jotka kääntävät Beatlesin laulut suomeksi ja sijoittavat ne Lahteen – "Tämä on tällaista ukkojen puuhailua, kuten rock'n'roll on"

Rock-henkinen Leipomo soittaa Kymijoki Beer Festivalin lavalla loppuunmyytynä lauantaina. Pieni ukulele alkoi soittimena valloittaa sydämiä 2000-luvun alussa, muun muassa Paul McCartneyn avulla.

Katja Luoma

Leipomolle ukulelet ovat rock. Edessä soittimen kanssa bändin vetäjä Antti Ahonen.
Leipomolle ukulelet ovat rock. Edessä soittimen kanssa bändin vetäjä Antti Ahonen.

Antti Ahonen ehti soittaa kitaraa 50 vuotta, ennen kuin hän osti ensimmäiset ukulelensa. Pirteän värin perusteella hankitut kaksi halpaa soitinta olivat lahja lapsenlapselle ja vakavasta leikkauksesta toipuvalle ystävälle.

Jonkin ajan kuluttua Ahonen kokeili musiikkiliikkeessä laadukkaampia malleja.

 – Tajusin, että tämähän on oikea soitin. Aiemmin olin nähnyt ukulelen vain Piukat paikat -elokuvassa ja Ohukaisen ja Paksukaisen komedioissa.

Fanit eivät löytäneet bändiä nimen vuoksi

Kahdeksan miehen ukuleleyhtye Leipomo aloitti nimellä Ph-Uket kolme vuotta sitten. Kun fanit yrittivät googlettaa harrastajaorkesteria verkosta, alkoi kuitenkin tulla ongelmia.

– He saivat täysin muita tuloksia kuin meidät. Kärvistelimme sitä jonkin aikaa ja viime syksynä päätimme vaihtaa nimeä.

Palavereissa joku ehdotti nimeä Lei-Pomo. Sana "lei" viittaa ukulelen synnyinmaan Havaijin kukkaseppeleisiin.

Ahonen opettaa ukulelensoittoa Lahden musiikkiopistossa, Wellamo-opistossa ja Iitin kansalaisopistossa. Leipomolaiset ovat hänen kurssiensa oppilaita, jotka halusivat kehittää taitojaan.

Yhtyeestä tuli puolivahingossa vain miesten bändi, kun soittajien kemiat kohtasivat.

– Tämä on tällaista ukkojen puuhailua, kuten rock'n'roll on aina vähän ollut. Tietysti neidotkin pääsevät mukaan.

Nastolalainen Timo Mallinen on harrastanut musisointia Leipomossa bändin alkutahdeista alkaen. Ennen eläköitymistään hän kävi 37 vuotta Kouvolassa töissä.

– Huomasin, että pienestä koostaan huolimatta ukulele on aika ilmaisuvoimainen instrumentti.

Pienintä sopraanoukulelea soittavan Mallisen mielestä soittimella voi saada aikaan komeita rokkisooloja. Sitä merkittävämpää on luoda hyvä fiilis soittamalla yhdessä.

– Ukulelen soitto ei ole virtuoosien hommaa. Tärkeintä on yhteisöllisyys.

Johannes Wilenius

Ukulelemiehet alarivissä vasemmalta: Pekka Liukkonen, Tapani Vaittinen, Sami Vierula ja Antti Ahonen. Ylärivissä vasemmalta: Timo Mallinen, Harri Pelkonen, Mikko Tuomikoski ja Ilari Kinberg.
Ukulelemiehet alarivissä vasemmalta: Pekka Liukkonen, Tapani Vaittinen, Sami Vierula ja Antti Ahonen. Ylärivissä vasemmalta: Timo Mallinen, Harri Pelkonen, Mikko Tuomikoski ja Ilari Kinberg.

Ukulelella voi saada aikaan komeita rokkisooloja. — Timo Mallinen

Ukulelen maailmanvalloitus alkoi 2000-luvulla. Suomessa sen soittamista voi opetella nykyään monessa paikassa: musiikkiopiston soitinvalmennuksessa, koulun musiikkitunnilla tai vaikka kirjastossa.

Soitin on melko edullinen ja kevyt kuljettaa mukana. Ahosesta sen soittamista ei ole silti helppo oppia. Ensimmäiset soinnut voi kuitenkin saada nopeasti haltuun.

– Mitä oppilas saa jatkossa aikaan, on hänen oman harjoittelunsa varassa.

Kursseilla käy Ahosen mukaan vuosittain kymmeniä oppilaita lapsista 90-vuotiaisiin. Lahen Uket -yhtyeessä hänellä on 25 soittajaa ja Iitin ukuleleorkesteri jatkaa toimintaansa syksyllä.

Soittamisen itse oppinut nuoriso-ohjaaja kutsuu itseään ukulele-pelimanniksi.

– Se on armollista, koska minulla ei ole teoreettista musiikinopettajataustaa.

Status Quon kappaleessa saunotaan

Malliselle on löytynyt keikkailevasta soittoryhmästä uusi kaveri- ja elämyspiiri. Harjoitukset järjestetään ympäri vuoden kerran viikossa, kesää lukuun ottamatta. Välillä ryhmä pitää terasseilla "strategiapalavereita".

– Antti on hämmästyttänyt musikaalisen lahjakkuuden lisäksi lyriikoillaan. Hän osaa kääntää englanninkieliset laulut hyvin suomeksi.

The Beatlesin Can't Buy Me Love on kääntynyt Ahosen käsissä muotoon Ei lempee saa. Eric Claptonin Tulsa Timesta tuli Takaisin Mukkulaan.

– Kappaleessa kaveri yrittää Ladalla päästä toiselle puolella kaupunkia, mutta päätyy aina Lahden Mukkulaan, Ahonen kertoo.

Mallinen käänsi itse The Beatlesin klassikon Back in the USSR muotoon Kotona Lahessa. Lahtelaiset kun eivät murteessaan lausu d:tä. Status Quon kappaleen Whatever You Want bändi esittää nimellä Vihdotaan ja vastotaan.

Hauskoista sanoituksista huolimatta Leipomo ei halua leimautua huumoribändiksi. Ukulele on saanut Ahosesta ja Mallisesta elokuvamaailman kautta ehkä liiankin koomisen soittimen leiman.

– Musiikissa pitää olla sekä tummia sävyjä että huumoria, Mallinen sanoo.

Hauska ukulele Havaijilta

Ukulele keksittiin Havaijilla 1880-luvulla, kun portugalilaiset merimiehet toivat maahan nelikielisen braguinha-kitaran.

Toisin kuin muissa kitaroissa, sen ylin kieli on matalaäänisen bassokielen sijasta ylä-g.

Soitinperheeseen kuuluvat samanvireiset sopraano- ja konserttiukulele sekä matalaäänisemmät tenori-, baritoni- ja bassoukulele. 1910-luvulla kehitettiin myös banjoukulele.

Soitin kulkeutui havaijilaisyhtyeiden ja turistien mukana Yhdysvaltoihin. Elokuvissa se on nähty mm. Marilyn Monroen, Elvis Presleyn ja Oliver Hardyn käsissä.

The Beatlesin George Harrison oli taitava ukulelen soittaja ja keräilijä. Sanotaan, että ukulelebuumi alkoi, kun tv-katsojat näkivät Paul McCartneyn soittavan ukulelea Harrisonin hautajaisissa vuonna 2001.