Sytkyt tuo nukketeatterin kirkkoon ensimmäistä kertaa Kouvolassa — Lohikäärmetarina on kirkkoherran tarkastama

Nukketeatteritaiteilija Juha Laukkasen vierailu on osa Wiipurintien markkinoiden ohjelmaa. Koko perheelle sopiva kertoo Pyhästä Georgioksesta, joka on partiolaisten suojeluspyhimys.

Moises Garibay

Nukketeatteritaiteilija Juha Laukkasen esityksessä seikkailevat muun muassa sotilas ja hänen hevosensa. Nuket on valmistettu kirkkojen lasimaalausten mukaan.
Nukketeatteritaiteilija Juha Laukkasen esityksessä seikkailevat muun muassa sotilas ja hänen hevosensa. Nuket on valmistettu kirkkojen lasimaalausten mukaan.

Kouvolassa tapahtuu tänä viikonloppuna jotakin ilmeisen uutta ja ainutkertaista: ortodoksisessa Pyhän ristin kirkossa esitetään nukkenäytelmää.

Näytelmän nimi on Georgios Voittaja ja Lohikäärme, ja sen esittäjä on Nukketeatteri Sytkyt. Teos saa Kouvolassa kantaesityksensä.

— Odotan tilaisuutta oikein innolla, sanoo nukketeatteritaiteilija Juha Laukkanen.

Sytkyjen esitykset ovat osa Wiipurintien markkinoiden ohjelmaa. Nukketeatteri on vieraillut Kouvolassa aiemminkin Viipurintien markkinoita edeltäneessä Verlan aika -tapahtumassa, Kuulas-lastenteatteritapahtumassa ja Kouvolan teatterissa.

Laukkasen mukaan esityksen vieminen kirkkoon oli Kouvolan kulttuurituottajan Helena Jetsun idea. Lohikäärmetarinan tie Pyhän ristin kirkkoon kävi Haminan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherran Ville Kiiverin kautta.

— Hän on tarkastanut esityksen tekstin, Laukkanen sanoo.

Pohjana vanha taru

Esitys perustuu vanhaan taruun, jossa Pyhä Georgios pelastaa epäjumalia palvovan kuninkaan tyttären.

Lohikäärme vaatii kaupunkilaisilta päivittäin uhria. Alkuperäisessä, melko hurjassa legendassa uhrit ovat ihmisiä, ja prinsessa olisi uhrilistalla viimeisenä.

Laukkasen tarinassa lohikäärmeelle uhrataan ensin suolaa ja leipää, ja kun olisi viimein aika uhrata prinsessa lohikäärmeelle leipuriksi, Georgios Voittaja ratsastaa hätiin ja pelastaa prinsessan.

— Pyhä Georgios on partiolaisten suojeluspyhimys, Laukkanen huomauttaa.

Laukkanen on näytelmän esiintyjä eli nukettaja. Nuket ovat Pirjo Kivimäen käsialaa. Hän on valmistanut ne kirkkojen lasimaalausten pohjalta. Esityksessä kuullaan keskiaikaista musiikkia.

Tarina ei ole tunnustuksellinen

Tarina sopii Laukkasen mukaan kaikenikäisille. Tilaisuus ei ole millään tavalla tunnustuksellinen, joten ei ole väliä, kuuluuko katsoja mihinkään kirkkokuntaan.

Tarkoitus on, että perheet pohtisivat samalla, mikä on heille tärkeintä. — Juha Laukkanen

Laukkanen ei ole itsekään ortodoksi. Lapsena Kuopiossa hän vietti tosin paljon aikaa Karjalasta kotoisin olleiden isovanhempiensa kanssa ja vieraili moneen otteeseen Lintulan luostarissa.

Hän matkustaa paljon ympäri maailmaa ja pistäytyy mielellään paikallisissa kirkoissa.

— Sytytän aina tuohuksen ja istun ajattelemaan eläviä ja jo edesmenneitä ystäviäni.

Viileä keidas markkinahumun keskellä

Tuohuksilla on rooli myös Kouvolassa nähtävässä näytelmässä. Ennen esityksen alkua katsojat saavat sytyttää tuohukset ja viedä ne kirkossa valitsemansa ikonin eteen.

— Tarkoitus on, että perheet pohtisivat samalla, mikä on heille tärkeintä, Laukkanen sanoo.

Hän korostaa, että pohdinnat jäävät perheiden keskinäisiksi; niitä ei jaeta muille.

Laukkanen toivoo, että perheet malttavat ottaa taukoa Viipurintien markkinoiden humusta ja tulla välillä kirkkoon rauhoittumaan.

— Kirkossa on viileää, vaikka ulkona olisikin vielä hellettä, hän sanoo.

Georgios Voittaja ja Lohikäärme 4. ja 5.8. kello 11, 13 ja 15. Pyhän Ristin kirkko, Kirkonmäenkatu 2, Kouvola.

Nukketeatteri Sytkyt

Juha Laukkasen ja teatteriteknikko Arto Ollikaisen kiertävä ammattiteatteri.

Perustettu 30 vuotta sitten.

Tekee vuosittain lähes 250 esitystä.

Suomen lisäksi esiintynyt mm. Yhdysvalloissa, Thaimaassa, Singaporessa, Etelä-Koreassa, Egyptissä ja Kiinassa.

Juha Laukkanen on valittu myös Unicefin hyväntahdon lähettilääksi.