Kausikorttilaiset tuovat kulttuurilaitoksille rahaa ja näkyvyyttä Kouvolassa

Museokortti ei vielä maksa itseään takaisin Poikilossa. Ensi-iltalippulaiset ovat Kouvolan teatterille puskaradio.

Katja Juurikko

Tuulikki, 76, ja Tapio, 78, Välikivi kävivät Kouvolan teatterissa harvemmin ennen ensi-iltakorttien hankkimista.
Tuulikki, 76, ja Tapio, 78, Välikivi kävivät Kouvolan teatterissa harvemmin ennen ensi-iltakorttien hankkimista.

Kausikorttien ostajat ovat tärkeä asiakasryhmä kulttuurilaitoksille. Kouvolan teatterin ensi-iltakortin on hankkinut kuluvalle kaudelle 55 kävijää. Talouspäällikkö Mervi Ihalaisen mukaan määrä on kohtalaisen hyvä.
— Korttiin sisältyy viisi ensi-iltaa. Kun ostajien määrän kertoo viidellä, se tekee lähes salillisen verran väkeä. Rahallisesti liikutaan yhden tilausnäytöksen kieppeillä, hän sanoo.
Ihalaisen mukaan teatterin kannalta merkittävää on myös se, että ensi-iltakorttilaiset ovat kanta-asiakkaita, osa jopa mielipidevaikuttajia.
— Aktiiviharrastajat kertovat herkästi eteenpäin, että nyt siellä Kouvolan teatterissa on sellainen ja sellainen näytelmä.
Ensi-iltakortteja myydään vuosittain suurin piirtein sama määrä.

Kausikortti on suositumpi Kotkassa kuin Kouvolassa

Kouvolassa suositaan irtolippuja. Riikka Luostarinen

Kymi Sinfoniettan konsertteihin voi ostaa kausikortin, johon kuuluvat kaikki konsertit muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Kouvolassa kortteja on myyty tälle kaudelle vajaat sata ja Kotkassa vajaat kaksisataa.
— Se on ihan hyvä määrä, koska orkesteri ei esiinny jättisaleissa, toimitusjohtaja Riikka Luostarinen sanoo.
Kausikortin suurempi suosio Kotkassa selittyy hänen mukaansa perinteillä. Kun Kotkan ja Kouvolan kaupunginorkesterit yhdistettiin Kymi Sinfoniettaksi vuonna 1999, Kotkassa oli jo tuolloin enemmän kausikorttilaisia.
— Kouvolassa suositaan irtolippuja. Kausikorttien myynti on kuitenkin ollut viime vuosina nousussa kummassakin kaupungissa.

Museokortti tuo Poikiloon kävijöitä

Poikilo-museoilla ei ole omaa kausikorttia. Museonjohtaja Elina Boneliuksen mielestä sille ei ole enää tarvetta, koska museo kuuluu valtakunnalliseen Museokortti-verkostoon.
Vuonna 2015 käyttöön otettu suomalaisten museoiden yhteislippu on lisännyt kävijöiden määrää museoissa ympäri maan. Bonelius pitää korttia hyvänä, vaikka se ei olekaan vielä maksanut itseään takaisin Kouvolassa.
— Jäämme Museokortti-palvelussa taloudellisesti miinukselle, kuten moni pieni ja keskisuuri museo. Saamme tällä hetkellä takaisin suurin piirtein puolet siitä, mitä kortin käyttö meille maksaa. Pidämme kuitenkin ideologisesti tärkeänä olla mukana.
Kortti tuo Poikiloonkin lisää kävijöitä. Poikilo-museoissa on käynyt Museokortilla tänä vuonna 1 381 vierailijaa.
— Se on kiitettävä määrä.
Kausikortit synnyttävät pitkiä asiakassuhteita. Osa Kouvolan teatterin ensi-iltakorttilaisista on tuttuja teatterille vuosikymmenten takaa. Myös Kymi Sinfoniettan vakiokävijöistä osa on istunut katsomossa pitkään.
— Kun uusi kausi alkaa, vanhan tarran päälle liimataan uusi. Jotkut esittelevät iloisina, miten paksu pino tarroja heillä on kortissa. Se on minusta hauskaa. He ovat orkesterin uskollisia kuulijoita, vanhoja ystäviä, Luostarinen sanoo.

Remunäytelmät eivät kiinnosta Välikiviä

Kouvolalaisilla Tapio ja Tuulikki Välikivellä on ollut Kouvolan teatterin ensi-iltakortit vuodesta 1994. He hankkivat ne miehen jäätyä eläkkeelle.
— Kortti on kätevä, koska sen ansiosta tulee käytyä säännöllisesti teatterissa. Muuten voisi joskus tuumata, että nyt ei kyllä jaksa lähteä. Plussapuoli on myös se, että meillä on hyvät, itse valitut paikat, Tuulikki Välikivi sanoo.
Aviopari istuu rivillä 5, paikoilla 94 ja 95. Ne ovat olleet samat lähes alusta asti.
Välikivet ovat käyneet yli 20 vuoden ajan lähes jokaisessa ensi-illassa, jotka korttiin sisältyvät. Niitä on viisi kaudessa.
— Teatteriin lähteminen on pieni juhlahetki, vastapainoa arjelle. Se on myös mukava yhteinen harrastus, koska emme käy esimerkiksi tanssimassa, vaimo kertoo.

”V-sana ei kuulu teatteriin”

Avioparilla on aika lailla samanlainen maku näytelmien suhteen. Esimerkiksi Satumaa-musikaalin tarina, musiikki ja rauhallisuus miellyttivät molempia.
— Tässä iässä ei jaksa mitään remunäytelmiä. Kouvolan teatterissa sellaisia on onneksi ollut vähän, Tapio Välikivi sanoo.
Tuulikki Välikivi ei halua kuunnella raisua kielenkäyttöä katsomossa. Hänen mukaansa sitä ongelmaa ei ole ollut Kouvolan teatterissa.
— V-sanan käyttö ei kuulu teatteriin!
Pariskunnan mielestä ensi-illat ovat muuttuneet vähemmän juhlaviksi vuosikymmenten saatossa. He haluavat kuitenkin pukeutua teatteriin siististi. Aviomies pujottaa kaulaansa useimmiten kravatin — paitsi viimeksi.
— Katsoin, että eikö se rakkaani laita propellia leukansa alle lainkaan, vaimo sanoo ja nauraa.

Ysit sisään ilmaiseksi

Kouvolan teatterin ensi-iltakortti sisältää viisi ensi-iltaa. Se maksaa 130 euroa.
Museokortti käy 250 suomalaisessa museossa. Sen hinta on ensiostajalle 64,90 euroa.
Kymi Sinfoniettan kausikortti sisältää kauden kaikki konsertit muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Kortin hinta on aikuiselle 145 euroa.
Yhdeksäsluokkalaiset pääsevät ilmaiseksi kaikkiin kolmeen kohteeseen.