Kun nuoriso 1970-luvulla lähti bilettämään, harva otti kameraa mukaan — Kymenlaakson museon ja Kouvolan Poikilo-museoiden valokuvakokoelmissa on niukasti nuoruuskuvia, ja asiaan halutaan nyt muutos

Kymenlaakson museo on tuonut digitoituja nuoruuskuvia verkkoon kaikkien saataville.

Kymenlaakson museo

Kouvolan yhteiskoulun oppilaat lähdössä penkinpainajaisiin 11.3.1921.
Kouvolan yhteiskoulun oppilaat lähdössä penkinpainajaisiin 11.3.1921.

Miltä nuoruus näytti takavuosikymmeninä?

Vastaus löytyy ainakin osin verkosta, jonne Kymenlaakson museo on tuonut digitoituja nuoruuskuvia kaikkien saataville, vapaasti jaettavaksi, kopioitavaksi ja muokattavaksi.

Kuvat ovat museon virkatyönä kuvattuja tai yli 50 vuotta vanhoja, jolloin niiden tekijänoikeudet ovat rauenneet.

— Suomen museokentällä on trendinä, että verkossa avataan tällaisia kuratoituja kokonaisuuksia jonkin tietyn aiheen ympäriltä. Suurin arvo on se, että kuvan käyttäjän ei tarvitse enää miettiä, saako tätä käyttää, Kymenlaakson museon tutkija Elina Pylsy-Komppa sanoo.

Latausmääriä museo ei näe, mutta katselumäärät ovat tutkijan mukaan suuria. Hän sanoo, että lokakuussa avattua ”nuoruuskansiota” on katsottu jo 1 600 kertaa, aiemmin avattua Suursaari-kansiota 7 500 kertaa.

”Harva otti kameraa mukaan”

Nuoruuskansion 48 kuvan joukosta vain muutama sijoittuu Kouvolan seudulle. Valtaosa on otettu Etelä-Kymenlaaksossa.

Kymenlaakson museo toimii Kotkassa, mutta sen toiminta-alueeseen kuuluu koko maakunta. Pylsy-Komppa huomauttaa, että Kymenlaakson paikkakunnilla ovat lisäksi omat museonsa, jotka tallentavat alueensa historiaa.

— Pyrimme tekemään sillä lailla yhteistyötä, että samat aineistot eivät ole useammassa museossa.

Nuoruuskuvia ei museokokoelmissa ylipäänsä ole kovin paljon. Näin sanovat sekä Pylsy-Komppa että Kouvolan museonjohtaja Anu Kasnio.

— Kun nuoriso 1970-luvulla lähti bilettämään, harva otti kameraa mukaan, Kasnio toteaa.

Kymenlaakson museossa ja Poikilo-museoissa toivotaankin, että ihmiset lahjoittaisivat kokoelmiin juuri nuoruuskuvia.

Jos kuvia — paperikuvia tai negatiiveja — mielii lahjoittaa Kouvolaan, lahjoittajan kannattaa ottaa yhteyttä kaupunginmuseon kuva-arkistoamanuenssiin Olli Rojoon ja sopia tapaamisaika.

Kymenlaakson museo

Jösse ja Kurre Albrecht pyöräretkellä Luumäellä ja Jaalassa 1940-luvulla. Kymenlaakson museon Flickr-sivustolla julkaisemia kuvia saa käyttää vapaasti, kunhan mainitsee lähteenä Kymenlaakson museon ja kuvaajan nimen, jos se on tiedossa.
Jösse ja Kurre Albrecht pyöräretkellä Luumäellä ja Jaalassa 1940-luvulla. Kymenlaakson museon Flickr-sivustolla julkaisemia kuvia saa käyttää vapaasti, kunhan mainitsee lähteenä Kymenlaakson museon ja kuvaajan nimen, jos se on tiedossa.

Noin 250 tarinaa

Museot käynnistivät syksyllä Kerro meille! -hankkeen, jonka teemana oli tänä vuonna nuoruus Kymenlaaksossa. Keskeinen osa hanketta oli nuoruusaiheinen kysely, joka päättyi vastikään.

Anu Kasnio kertoo, että Kouvolan seutuun liittyen tuli kaikkiaan noin 250 tarinaa.

— Niitä tuli aika hyvin eri vuosikymmeniltä 1950-luvulta 2010-luvulle asti. Eniten kertomuksia on 1970—1990-luvuilta.

Muisteluissa käydään tanssilavoilla, ravintoloissa ja nuorisoseuran taloissa, vietetään aikaa Käyrälammella ja Sumulaaksossa.

— Yhdessä muistossa ollaan Valkealan Särkillä tiukoissa pillifarkuissa ja tuubitopissa.

Meillä on niin vähän henkilökuntaa, että asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen. — Anu Kasnio

Kyselyn tulokset kootaan sähköiseen muotoon, tallennetaan museoiden kokoelmiin ja käytetään muun muassa näyttely- ja tutkimusaineistona. Otteita muistoista voidaan myös julkaista some-kanavilla.

Valokuva-arkistoon voi varata ajan

Juuri Kerro meille! -hankkeeseen liittyen Kymenlaakson museo julkaisi verkossa nuoruuskuvakansionsa.

Kouvolan Poikilo-museot ei ole toistaiseksi tuottamassa verkkoon vapaasti käytettävää kuva-aineistoa.

— Meillä on niin vähän henkilökuntaa, että asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen, Anu Kasnio sanoo.

Museon kokoelmissa olevia vanhoja kuvia voi tässä vaiheessa nähdä Kouvola-talossa olevassa valokuva-arkistossa. Tämä edellyttää ajan varaamista.

Poikilo-museoiden tietokantajärjestelmä vaihtuu ensi vuonna. Samassa yhteydessä on tarkoitus julkaista kuvakokoelman materiaalia verkossa valtakunnallisessa Finna-hakupalvelussa, jossa on jo osa Kouvolan kaupungin taidekokoelmasta.

— Valitsemme kuvistamme kokonaisuuksia, jotka sitten laitetaan Finnaan. Oletan, että ensivaiheessa tuomme nähtäville kaupunkinäkymiä.

Jos jonkin Finnassa olevista kuvista haluaa omaan käyttöönsä painokelpoisessa koossa, museo veloittaa siitä.

Kymenlaakson museon nuoruusaiheisia kuvia on osoitteessa https://www.flickr.com/photos/141473267@N05/albums/72157711243930352

Luetuimmat

Uusimmat uutiset