Levyarvio: Kouvolalainen Lasten Hautausmaa soi levy levyltä monipuolisemmin – Kuka muu sovittaa 2020-luvulla Kaarlo Sarkian runoutta sooloilla herkuttelevaksi kitararockiksi?

Lasten Hautausmaa: IV. Svart Records 2020. Neljä tähteä.

Svart Records

Levyarvio: Kouvolalainen Lasten Hautausmaa soi levy levyltä monipuolisemmin – Kuka muu sovittaa 2020-luvulla Kaarlo Sarkian runoutta sooloilla herkuttelevaksi kitararockiksi?

Suomalaiset indiemusiikin tekijät ovat viime vuosina erikoistuneet tulkitsemaan kotimaisen populaarimusiikin lähihistoriaa uudestaan.

Maustetytöt lainaa häpeilemättä Leevi & the Leavingsilta ja Juicelta, Jukka Nousiainen säveltää uusiksi Hurriganesia ja Litku Klemetti ammentaa ideoita vanhasta Suomi-progesta ja Se-yhtyeen kaltaisilta punkpoppareilta.

Myös kouvolalais-helsinkiläinen Lasten Hautausmaa kirjoittaa omaa versiotaan suomalaisen mollirockin historiasta. Vaikutteiden paikantaminen ei tosin ole yhtä suoraviivaista, vaikka Kangastus-kappaleessa lauletaankin, että ”sä soitat kasetilta Tehareita”.

Niin kuin Tehosekoitin, myös Lasten Hautausmaa on rockissaan romanttinen, melankolinen ja punk. Mutta yhtyeen yllykkeenä toimii koko suomalaisen musiikin melankolia ja kuolema-aiheet hyvin laajasti ymmärrettynä.

IV on Lasten Hautausmaan ensimmäinen varsinaisessa studiossa äänitetty levy. Se soi täyteläisesti. Kuusihenkisen yhtyeen laajuudesta otetaan levyn kahdeksassa kappaleessa täysi hyöty irti.

Sävellykset ovat entistä monipuolisempia, ja nopeatempoisen rockin lisäksi levyllä kuullaan myös melodisia folk-kappaleita ja 1970-lukulaista urkuvetoista rockpoljentoa.

Lasten Hautausmaa on rockissaan romanttinen, melankolinen ja punk.

Kristiina Vaaran ohut ja viileä laulusoundi jakaa varmasti edelleen mielipiteitä, mutta sopii täydellisesti elämän ja kuoleman rajalla tasapainoileviin kuvauksiin.

Lasten Hautausmaa on rockissaan ihailtavan epäajanmukainen. Kun muut puhuvat rockin kuolemasta, yhtye herkuttelee kitarasooloilla. Ja levyttää Kaarlo Sarkiaa.

Perusteellisen kuoleman kuvaston käsittelemiseksi Lasten Hautausmaan leimallinen piirre onkin tietynlainen kirjallinen sivistyneisyys.

Levy loppuu käännösversioon Leonard Cohenin tunnetuksi tekemästä The Partisan -kappaleesta, joka on alun perin ranskalainen vastarintalaulu toisen maailmansodan ajalta.

Metsäveljet-nimellä käännetty teksti on tuotu Baltiaan, ja se kertoo neuvostomiehitystä vastustaneesta vastarintaliikkeestä.

Lasten Hautausmaa aloittaa kiertueensa perjantaina Kuopiosta. Kiertue päättyy Kouvolan House of Rockiin 29. helmikuuta.

+ Omaääninen yhtye käy levy levyltä monipuolisemmaksi ja syventää vahvuuksiaan.

– Kristiina Vaaran ohut ja viileä laulusoundi voi jakaa mielipiteitä.