Suomalaismiesten kosketuskertomukset nousevat näyttämölle Kouvolassa — ”Kun on nähnyt, miten raavaat ja kipeistä taustoista tulevat vankilakundit ovat tämän esityksen äärellä herkistyneet, kyllä sellainen palkitsee”, ohjaaja sanoo

Miehen kosketus on Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotanto.

Jani Liimatta

Miehen kosketus on Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotanto, jossa on mukana viisi näyttelijää.
Miehen kosketus on Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotanto, jossa on mukana viisi näyttelijää.

Mitä tapahtuu, kun maaseudun pojat, metsien miehet, duunariäijät, koti-isät ja talvisodan lapset ryhtyvät puhumaan suhteestaan kosketukseen?

Tähän kysymykseen vastaa yleisö- ja arvostelumenestykseksi noussut dokumenttiteatteriesitys Miehen kosketus, joka vierailee torstaina Kouvolan teatterin suurella näyttämöllä.

Kajaanin kaupunginteatterin ja vapaan ammattiteatterin Vaara-kollektiivin yhteistuotanto sai ensi-iltansa syksyllä 2017. Se palaa kiertueelle tämän kevään ajaksi.

Esitys on viety teattereihin, kouluihin ja vankiloihin

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Eino Saari (s. 1979) luonnehtii teoksen kanssa tekemäänsä matkaa hienoksi ja yllätykselliseksi.

Esitys on viety paitsi teattereihin myös kouluihin ja vankiloihin. Saaren mukaan kaikkialla vastaanotto on ollut lämmin.

— Kun on nähnyt, miten raavaat ja kipeistä taustoista tulevat vankilakundit ovat tämän esityksen äärellä herkistyneet, kyllä sellainen palkitsee, hän sanoo.

Jäin pohtimaan, miksi miehet vaikenivat aiheesta. — Eino Saari

Ohjaaja kertoo, että teattereissa on välillä mennyt uusiksi katsomon tyypillinen sukupuolijakauma: miehiä onkin ollut penkeissä naisia enemmän.

— Ja kokonaisia perheitä on tullut tätä katsomaan. Esitys on sellainen, että jos perheessä on aiheita, joista on vaikea puhua, tämän kokemuksen jälkeen puhuminen on helpompaa.

Ja miehet puhuivat

Kaikki sai alkunsa kirjasta, jonka Saari luki muutama vuosi sitten.

Kulttuuriantropologi Taina Kinnusen teos Vahvat yksin, heikot sylityksin (Kirjapaja 2013) puhuu suomalaisesta kosketuskulttuurista. Sen tärkein lähdeaineisto oli eri-ikäisiltä kerätyt kosketushistoriat.

— 90 prosenttia Kinnusen keräämistä vastauksista oli tullut naisilta. Miehet kyllä esiintyivät teoksessa, mutta se tapahtui ennen muuta naisten kertomusten kautta, Saari sanoo.

Hän jäi pohtimaan, miksi miehet vaikenivat aiheesta. Hän päätti ottaa asiasta selvää.

— Kutsuin suomalaismiehiä erilaisista enemmistöistä ja vähemmistöistä kahvikupin ääreen keskustelemaan aiheesta.

Ja miehet puhuivat.

— Onnistuin yritysten ja erehdysten kautta luomaan tilanteen, jossa haastateltava sai viedä ja koki puhuvansa kuin vertaiselle, joka ei vaadi mitään. Luottamus rakentuu kuuntelemalla, riittävällä tilalla ja hyvällä kontaktilla, Saari sanoo.

150 tuntia haastatteluaineistoa

Miehen kosketus perustuu 45 tavallisen miehen sekä 25 asiantuntijan ja tutkijan haastatteluihin. Saari muokkasi esityksen peräti 150 tunnin mittaisesta haastatteluaineistosta.

Aineistossa tulee esille paitsi hellyyden ja läsnäolevan kosketuksen jano myös suomalainen tabu: miesten välinen kosketus.

— Kulttuurissamme on edelleen homofobisia piirteitä. Sukupuolijärjestelmämme tukee ajatusta naisesta ja miehestä toisiaan himoavina ja haluavina vastakohtina. Tätä selkeyttä homoseksuaalisuus uhkaa ja järkyttää, Saari sanoo.

Hänen mukaansa muina keskeisinä tabuina pidettiin opettajan ja oppilaan sekä miehen ja muun kuin oman lapsen välistä kosketusta.

Eino Saari muokkasi esityksen 150 tunnin mittaisesta haastatteluaineistosta.
Eino Saari muokkasi esityksen 150 tunnin mittaisesta haastatteluaineistosta.

Perinteinen miehen malli on murtumassa

Saari ilahtui siitä, miten auliisti haastatellut miehet jakoivat kokemuksiaan ja miten he tunnustivat kosketuksen merkityksen elämässään.

— Käsitykseni suomalaisesta miehestä muuttui koko ajan myönteisemmäksi. Ajattelen, että nykymiehet jo aika hyvin pystyvät ilmaisemaan tarvitsevuuttaan, herkkyyttään, haavoittuvuuttaan ja kosketuksen kaipuutaan, hän sanoo.

— Mutta se on vaatinut harjoittelua.

Hän tarkoittaa sitä, että perinteinen suomalainen miehen malli on ollut sotasankari — kovan, vahvan ja järkevän miehen kuva. Nyt mallit ovat murtumassa. Rinnalla alkaa olla tilaa tarpeensa ja heikkoutensa tunnustavalle miehen puheelle.

Viisi näyttelijää, useampi rooli

Saari arvioi, että samasta uudenlaisen tilan otosta ammentaa menestysdokumentti Miesten vuoro (2010) ja sen tuore sisar- tai paremminkin veliteos Miehiä ja poikia (2019).

— Samaan kulttuuriseen murrokseen ja keskusteluun kiinnittyy tämä meidän esityksemme.

Miehen kosketus nostaa näyttämölle viisi näyttelijää: Panu Huotarin, Janne Kinnusen, Mikko Orpanan, Kimmo Penttilän ja Heikki Törmin. Heistä jokainen tekee monta roolia.

— He tulkitsevat haastattelemieni miesten kokemuksia ja asiantuntijoiden puheenvuoroja. Teos alkaa lapsuuden kosketusmaisemista ja etenee poikuuden, miehuuden, seksuaalisuuden ja vanhenemisen maisemiin.

Miehen kosketus Kouvolan teatterin suurella näyttämöllä 25.4. kello 19.