Valkealan kirjasto pienenemässä huomattavasti — Kirjastosta suunnitellaan omatoimikirjastoa, henkilökuntaa ei vähennettäisi

Kirjastotoimenjohtaja Selja Kuntun mukaan omatoimikirjasto täysin ilman henkilökuntaa ei toimisi. Manskin kirjastohankkeeseen ei ole toistaiseksi varattu resursseja. Kaupunginvaltuusto päättää palveluverkostoista maanantaina.

Jussi Lopperi

Kirjastotoimenjohtaja Selja Kuntun mielestä omatoimikirjaston sijainti samassa rakennuksessa koulun ja päiväkodin kanssa olisi hyvä asia.
Kirjastotoimenjohtaja Selja Kuntun mielestä omatoimikirjaston sijainti samassa rakennuksessa koulun ja päiväkodin kanssa olisi hyvä asia.

Kirjastotoimenjohtaja Selja Kunttu kertoo, että häneltä on kysytty, tuleeko Valkealan kirjastosta täysin omatoiminen ilman henkilökuntaa. Kuntun mukaan kyseessä on väärinkäsitys.

— Valkealan omatoimikirjastoon tulisi henkilökunta, joka työskentelee koulun kanssa yhdessä lasten ja nuorten lukutaitoa edistäen. Resursseja on tarkoitus keskittää siihen ja tehdä moniammatillista yhteistyötä.

Yleensä jos omatoimikirjastoissa on tarpeeksi aikuisasiakkaita, se myös rauhoittaa ilmapiiriä hyvin. — Selja Kunttu

Kuntun mielestä täysin omatoiminen kirjasto ei toimisi, varsinkin kun lähellä on kouluympäristö.

— Ei ole järkevää jättää tärkeää kohderyhmää ilman opastusta, lukemaan kannustamista ja kirjojen vinkkaamista.

Uusi kirjasto olisi 400 neliön suuruinen

Valkealaan suunniteilla olevan monitoimirakennuksen arvioidaan alustavasti aloittavan toimintansa vuonna 2022. Rakennukseen tulisi kirjaston lisäksi yhteiskoulu ja päiväkoti.

Nykyisen kirjaston tila on suuruudeltaan 1000 neliömetriä, mukaan lukien henkilökunnan tilat. Monitoimirakennukseen tuleva omatoimikirjasto olisi paljon pienempi, vajaat 400 neliötä.

Lainattavien niteiden ja tallenteiden määrä uusissa kirjastotiloissa vähenisi. Osa siirrettäisiin toisiin kirjastoihin, osa poistomyyntiin ja huonokuntoiset jätekeräykseen.

Kaikkia eläköityviä työpaikkoja ei täytetä

Kuntun mukaan kirjaston henkilöstömäärälle ei ole tehty vielä tarkkaa mitoitusta. Kirjaston kaikkia eläköityviä työpaikkoja ei kuitenkaan täytetä muutaman vuoden sisällä.

Kaikki omatoimikirjastot ovat Kuntun mukaan kasvattaneet sekä lainausmääriä että kirjaston käyttöä. Tämä lisää kirjastoissa sekä opastuksen että järjestelyn tarvetta.

— Omatoimikirjastoissa on siksi oikeastaan pakko olla henkilökuntaa.

Henkilökunta pitäisi huolta myös kirjaston siisteydestä, kuten siivoaisi viikonloppuna kertyneet runsaat kirjapalautukset maanantaisin. Kuntun mielestä palautusten iso määrä on hyvä merkki siitä, että kirjastoja käytetään.

Valkealaan tulisi valvontakamerat, Inkeroisten ja Myllykosken häiriköintitapaukset selvitetty

Inkeroisten ja Myllykosken kirjastoissa oli viime vuonna nuorten häiriköintiä ja ilkivaltatapauksia omatoimiajalla.

Kunttu kertoo, että tapaukset on saatu selvitetyksi. Tukea siihen on saatu nuorisopalveluista, etenkin Myllykoskella, jossa kirjasto toimii nuorisopalvelujen kanssa samoissa tiloissa.

— Olemme soitelleet nuorten koteihin ja kaikki hajonneet asiat on korvattu.

Kuntun mielestä omatoimikirjastoissa turvallisuus on muutenkin mietitty melko tarkkaan. Valkealan omatoimikirjastossa on tarkoitus valvoa koko tilaa kameroilla.

Omatoimikirjaston sijainti samassa rakennuksessa koulun toimijoiden kanssa olisi Kuntusta Myllykosken tavoin hyvä asia.

— Pystymme sillä tavalla paremmin puuttumaan ja ratkaisemaan, jos ongelmia tulee. Yleensä jos omatoimikirjastoissa on tarpeeksi aikuisasiakkaita, se myös rauhoittaa ilmapiiriä hyvin.

Valtuusto päättää maanantaina

Liikunta- ja kulttuurijohtaja Vesa Toikka kertoo, että kaikki Kouvolan kirjastot ovat nykyään omatoimikirjastoja, paitsi pääkirjasto ja Kuusankosken kirjasto.

Valkealan kirjasto on taajamakirjastoista viimeinen, joka muuttuisi omatoimikirjastoksi. Kaupunginvaltuusto päättää verkostoista maanantaina.

— Omatoimikirjasto käsittää omatoimiajan ja ajan, jolloin kirjastossa on henkilöstöä paikalla. Sen ajatuksena on pidentää kirjaston käyttöaikaa aamuisin ja iltaisin, Toikka kertoo.

Toikan mukaan henkilöstomitoituksia ja -suunnitelmia on tehty kirjastolle jo kauan. Valkealan muutos ei aiheuta suoria henkilöstövaikutuksia ja kirjaston henkilöstöä ei vähennetä.

Kuntun mukaan muutos vaikuttaa kuitenkin henkilöstön sijoittumiseen Kouvolan kirjastoissa.

Kirjasto ei näillä näkymin ole nyt muuttamassa Manskin kauppakeskukseen

Kouvolan pääkirjaston muuttaminen Manskin kauppakeskukseen ei ole Toikan mukaan kaupunginjohtajan ensi vuoden esityksessä mukana.

— Siihen ei ole varattu resursseja. Suunnitteluja ja pohdintoja jatketaan siitä, missä muodossa keskustakirjasto palvelisi kuntalaisia tulevaisuudessa.

Toisessa vaakakupissa painaa hänen mukaansa nykyisen keskustakirjaston saneeraus.

— Pitää pohtia tarkoin, mikä on asiassa paras ratkaisu.