Kovia kokeneen Kouvola-talon kattoremontti alkaa kesäkuussa, kupari vaihtuu sinkittyyn teräspeltiin — Arkkitehtuuri ei kärsi, sanoo kaupungin suunnittelupäällikkö

Tässä vaiheessa katosta on määrä uudistaa vain toinen puoli, joka kattaa Poikilo-museoiden ja musiikkiopiston tilat. Loput on tarkoitus tehdä ensi vuonna.

Nea Hemming

Kouvola-talon katto on ollut murheenkryyni jo kauan.
Kouvola-talon katto on ollut murheenkryyni jo kauan.

Kouvola-talossa alkaa kesäkuun alussa kattoremontti, joka jatkuu lokakuulle saakka. Remontissa kuparinen katto vaihtuu sinkittyyn teräspeltiin.

Kaupungin suunnittelupäällikön Risto Mikkolan mukaan pelti valikoitui materiaaliksi kahdesta syystä: se lämpölaajenee merkittävästi vähemmän kuin kupari ja on myös paljon edullisempaa.

— Uskon, että pellillä pääsemme kuparia selvästi parempaan lopputulokseen.

Korjauksia arviolta sadoillatuhansilla euroilla

Vuonna 1987 valmistunut Kouvola-talo on kärsinyt vuodesta toiseen vesivahingoista. Katon rakenne on hankala, ja kuparin voimakas lämpölaajentuminen on avannut katon lukuisia saumoja, joista vesi on päässyt sisään.

Toimitilajohtaja Juha Jormanainen on todennut, että talossa on lisäksi rakennusvirhe. Yläpohjarakenteeseen ei ole asennettu höyrynsulkua.

Tästä syystä kulttuuritaloa kastelee myös kondenssivesi. Se kertyy, kun lämmin sisäilma törmää kylmään pintaan.

Kattoa on korjailtu vuosien mittaan arviolta sadoillatuhansilla euroilla. Rahoilla on muun muassa uusittu eristeitä, parannettu yläpohjan tiiviyttä ja korjattu vuotokohtia.

Siitä huolimatta Pohjois-Kymen musiikkiopistossa on pidetty jatkuvasti muovipeitettä flyygelin päällä ja taidemuseon lattialle on siroteltu ämpäreitä. Henkilökunta on kärsinyt sisäilmaoireista.

Nyt kaupunki on päättänyt, että massiiviseksi kasvanut ongelma ratkaistaan.

Arkkitehtonisesti arvokas

Kattomateriaalin vaihtaminen ei ole ollut läpihuutojuttu, sillä Kouvola-taloa pidetään arkkitehtonisesti arvokkaana. Sitä ei kuitenkaan ole suojeltu asemakaavalla.

Risto Mikkolan mukaan kaupungin Tilapalvelut on käynyt keskustelua Kymenlaakson museon ja Kouvolan rakennusvalvonnan kanssa hyvässä hengessä.

— He ovat pitäneet materiaalin vaihtamista mahdollisena.

Mikkola sanoo, että sinkitty, konesaumattu teräspelti antaa ajan mittaan samanlaisen vaikutelman kuin patinoitunut kupari.

— Nyt alussa pelti on vielä kiiltävää, ja se välivaihe kestää joitakin vuosia. Kunhan pelti on karhentunut, sen voi maalata. Arkkitehtuuri ei kärsi.

Loput ensi vuonna

Remonttiin on budjetoitu miljoona euroa, ja Mikkolan mukaan näyttää siltä, että se riittää. Summa myönnettiin kaupungin rakentamiseen varatuista investointirahoista viime vuonna.

Tässä vaiheessa katosta on määrä uudistaa vain toinen puoli, joka kattaa Poikilo-museoiden ja musiikkiopiston tilat. Loput on tarkoitus tehdä ensi vuonna.

— Remontti on tarkoitus toteuttaa niin, että talossa voi asioida ja työskennellä normaaliin tapaan. Ulospäin remontti kyllä näkyy: talon päälle tulevat teräsrakenteet ja niiden päälle pressu.

Mikkolan mukaan rakennuslupa hankkeelle saataneen toukokuun aikana.