Kymi Sinfonietta Lives -videoissa esiintyvät kloonatut muusikot – Katso täältä, miten trumpetisti Visa Haarala esittää duona itsensä kanssa brasilialaisen ankkalaulun

Kymi Sinfonietta Lives -kanava näyttää, ettei eristäytyminen kriisiaikoina ole välttämättä tylsää. Ainakin jos on soitin kädessä ja tuttuna taitava videoteknikko.

Katja Juurikko

Oboisti Dimas Ruiz Santos näyttää, että musisointi sujuu kotona yksinkin hyvässä seurassa.
Oboisti Dimas Ruiz Santos näyttää, että musisointi sujuu kotona yksinkin hyvässä seurassa.

– Torvi jäi jumiin, Janne Laine kiroaa videolla puunrunkoa alittaessaan. Katsoja hörähtää seuratessaan, miten käyrätorvisti tarpoo keskelle korpea etätöihin soittamaan.

Toisella videolla tunnelmoi Duo Linda & Linda Niccolo Paganinin Cantabilen tahdissa. Siinä hän on, orkesterin viulisti Linda Fogelsone kahtena kappaleena – soittaen videotekniikan avulla sekä pianoa että viulua yhtäaikaa.

Klarinetisti Csaba Rajnai vastaa kansanmusiikkihaasteeseen kappaleella omasta kotimaastaan.

– Tämä on unkarilainen kansanlaulu. Hyvät kuulijat, toivotan hyvää terveyttä!

Kymi Sinfonietta Lives -kanava aloitti toimintansa muutama viikko sitten. Orkesteri julkaisee videoita, kuvia ja tekstejä Facebook-, Instagram-, Youtube- ja blogisivuillaan. Kaikki kanavat löytyvät orkesterin omilta nettisivuilta kymisinfonietta.fi.

Soittajat ovat tehneet musiikillisia tervehdyksiä, joissa katsoja voi kokea tunteita liikutuksesta hauskuuteen. On Beethovenia parvekkeella, meditointia ja perjantai-illan huumaa.

Tavoitteena on tuoda virkistystä ja musiikkiin liittyviä tarinoita jokaisen ulottuville. Uutta materiaalia tulee ulos päivittäin.

Ei tiedä, mitä kaikkea vielä keksimmekään. Kun tämä alkaa sujua, voi syntyä vielä vaikka mitä. — Toimitusjohtaja Riikka Luostarinen

– Haaste on otettu orkesterissa hyvin vastaan. Teemme samalla melko huikean digiloikan, toimitusjohtaja Riikka Luostarinen kertoo.

Sooloja lavan takaa -blogisivulla soittajat kirjoittavat mietteensä ylös. Kyseessä on Suomen ainoa orkesteriblogi. Jotkut kirjoituksista ovat luettavissa myös englanniksi.

Huilisti Auli Kontinen tunnustautuu intohimoiseksi mehiläistarhuriksi. Orkesterin uusi viulisti Stevan Sretenovic muistelee elämänsä kriisikausia sotatilassa Belgradissa ja Utøyan hyökkäysten aikaan Norjassa.

Luostarinen muistuttaa, että suurin osa materiaalista on vapaasti kaikkien katsottavana. Ne voi nähdä ilmaiseksi liittymättä mihinkään.

– On myös ihmisiä, jotka eivät ole liittyneet Facebookiin. Videoita pääsee katsomaan, vaikka ei somessa muuten liikkuisikaan.

Jokaisella orkesterilaisella on myös omat työnsä kotona. Kouvolan ja Kotkan kaupunginorkestereissa ennen soittaneet kokoavat muistojaan historiateksteiksi. Jotkut kirjoittavat sovituksia tulevaan joulukonserttiin, toiset suunnittelevat tulevia kouluprojekteja.

Muutama henkilökunnasta leikkaa, editoi, kääntää ja tekstittää videot. Muusikoilta on tullut Luostarisen mukaan paljon ideoita, joita voi soveltaa käytäntöön.

– Ei tiedä, mitä kaikkea vielä keksimmekään. Kun tämä alkaa sujua, voi syntyä vielä vaikka mitä.

Kommentoidut