Silloin kun oli vielä Red Car ja Sippari — Poikilo-museot kerää nuoruusmuistoja Kouvolasta — ”Tämä oli siihen aikaan mahtijuttu”, museonjohtaja kertoo

Kerro meille! -hankkeessa kerätään nyt erityisesti ravintoloihin ja nuorisotaloihin liittyviä muistoja.

Sipparin 1970-luvun tunnelmaa taltioituna postikorttiin. Illan esiintyjänä Heikki Rosendahl.
Sipparin 1970-luvun tunnelmaa taltioituna postikorttiin. Illan esiintyjänä Heikki Rosendahl.

Suosikkiravintolasi oli ehkä Red Car, Green Apple tai Kultainen Kannus. Tansseissa kävit Vepskin lavalla ja esiintyjiä kävit katsomassa Kallioniemessä.

Poikilo-museot kerää verkkokyselyn avulla nuoruusmuistoja Kouvolasta. Jokainen voi nyt muistella, mikä nuoruusaikoina oli hauskinta, rakkainta ja mieleenpainuvinta.

— Haluaisimme kuulla nuoruusvuosiin liittyviä muistoja kaiken ikäisiltä ihmisiltä, myös nykynuorilta. Erityisesti meitä kiinnostaa nuorisotalo- ja ravintolamuistot, vt. museonjohtaja Anu Kasnio toteaa.

Kaikkien sukupolvien muistot tervetulleita

Kysely liittyy kymenlaaksolaisten museoiden Kerro meille -hankkeeseen, jossa kerätään vuosittain muistitietoa Kymenlaaksosta. Eri sukupolvien muistot eri paikoista ovat kaikki tervetulleita.

Tämän vuoden teema kyselyssä on Kylillä ja kulmilla — nuoruus Kymenlaaksossa. Ensi vuonna aiheena ovat teollisuuteen liittyvät muistot.

Vastaukset tallennetaan museoiden kokoelmiin. Keväällä Poikilo-museot järjestää kouvolalaisia nuoruusmuistoja käsittelevän yleisötilaisuuden.

1980-luvun juttu oli korttelikävely

Museonjohtaja eli itse nuoruuttaan 1980-luvulla Myllykoskella. Sieltä hänelle jäi mieleen ainakin nuokkari eli nuorisotalo.

— Siellä järjestettiin diskoja, jotka siirtyivät sittemmin Myllykosken seuratalolle. Nuorisoa tuli katsomaan bändikeikkoja Inkeroisista ja muualta.

Lähialueiden nuorisolla oli 1980-luvulla myös tapana kokoontua viikonloppuiltoina Kouvolan keskustaan. Siellä ei ollut alaikäisille paljon tekemistä, mutta paikalla olivat kaikki muutkin.

— Teininä se oli semmoista kävelyä korttelin ympäri! Siihen aikaan se oli semmoinen mahtijuttu, Kasnio kertoo nauraen.

Sipparin parkkiin kokoontui jopa 2000 nuorta

Nuorison kävelyreitti johti nykyiseltä kävelykatu Manskilta Kouvolankadulle, sieltä Pukimon ja Saduttaren välistä Sipparin parkkiin ja taas Manskille. Täysi-ikäiset ajoivat reittiä autolla, kun alaikäiset kävelivät.

Nykyisen Kouvolan torin tilalla oli silloin parkkipaikka, jonka vieressä olli ravintola Sip Pub. Parkkipaikkaa sanottiin Sipparin parkiksi. Kasnio muistaa siitä erityisesti 1980-luvulla tehdyn Helsingin Sanomien jutun.

— Siinä luki, että Kouvolassa Sipparin parkkiin kokoontuu jopa parituhatta nuorta viikonloppuiltaisin.

Kysely on avoinna 30.11. asti sivuilla www.poikilo.fi. Yleistä tietoa kyselystä löytyy lisäksi osoitteesta www.kerromeille.net.

Luetuimmat