"Jos ei voi kiertää laulujen kanssa, voisiko sitten taulujen kanssa?" — Sampsa Sarparanta toi nykyihmisen kuvat Kuusankoskelle

Perniöläisellä kuvataiteilijalla Sampsa Sarparannalla on viittä vaille suoritettuna Art Tour 2017. Vajaan vuoden mittaisen näyttelykiertueen etappeja ovat olleet Pori, Joensuu, Kuopio, Berliini ja Jyväskylä. Kiertue päättyy Kuusankosken Taideruukkiin.
— Olen sellainen ihminen, että mitään ei tapahdu, jos ei ole takarajoja. Otin niitä sitten kunnolla, Sarparanta sanoo.

Ajatus näyttelykiertueesta syntyi vuosi sitten. Sarparannan kesänäyttely oli juuri päättynyt, eikä syksyksi ollut tiedossa mitään. Kuvataiteilijan bändi No Shame pani samoihin aikoihin pillejä pussiin.
Onpa tylsää, Sarparanta ajatteli. Hän pohti, että jos laulujen kanssa ei voi enää kiertää, voisiko sitten taulujen kanssa.
Kiertueavuksi tuli kuusankoskelainen galleristi Vesa Parvinen. Alkuperäinen idea oli, että näyttelykokonaisuus siirtyisi sellaisenaan suoraan galleriasta toiseen. Ihan niin se ei mennyt. Ensinnäkin gallerioiden muiden näyttelyvarausten vuoksi työt piti välillä tuoda kotiin. Toiseksi Sarparannan taide löysi kiertueen varrella uusia omistajia.
— Piti maalata välillä lisää teoksia. Kuusankoskella nähdään siis toinen kokoelma kuin kiertueen alkupaikkakunnilla.

Sokeat ei nää -kokonaisuus käsittää toistakymmentä öljyvärimaalausta. Sarparannalle ominaisesti läsnä on yhteiskuntakritiikki.
— Tavalla tai toisella näkyvät länsimaisen, hyvinvoivan, keskiluokkaisen yksilön ahdistus, tarkoituksettomuuden tunne, kiire ja some. Esillä on siis nykyihmisen kuvia. Ikään kuin selfieitä öljyvärimaalauksina.
Sarparanta sanoo jääneensä Art Tour -ideaan koukkuun ja lähettäneensä jo galleriahakemuksia matkaan ensi vuodelle.
— Etappeja voisi kyllä pudottaa kuudesta neljään. Joku tolkku.

Sampsa Sarparanta: Sokeat ei nää Galleria Padossa Kuusankosken Taideruukissa 5.11.—31.12. Avajaiset 5.11. kello 12.

Olen sellainen ihminen, että mitään ei tapahdu, jos ei ole takarajoja.

Luetuimmat