Kouvolan kirjastoille voi lahjoittaa nurkkiin jääneitä kirjoja — kerro, miten sinä olet saanut tarpeettomat kirjat kiertoon

Kirjat jäävät helposti omistajien käsiin, koska teoksista on ylitarjontaa. Kouvolan Lukusoppi ottaa mielellään myyntiin muun muassa lasten- ja nuortenkirjaklassikoita sekä suosittuja dekkareita.

Katja Juurikko

Ari Rossi ottaa Lukusoppeen kauppansa tekeviä teoksia, joita hänellä ei ole ennestään. Tuplakappaleet eivät mahdu lähes täyteen antikvariaattiin.
Ari Rossi ottaa Lukusoppeen kauppansa tekeviä teoksia, joita hänellä ei ole ennestään. Tuplakappaleet eivät mahdu lähes täyteen antikvariaattiin.

Ylimääräisille kirjoille on vaikea löytää uutta kotia. Divarit ovat täynnä, eikä teosten menekki ole suurta kirpputoreilla. Jotkut tahot ottavat vastaan pieniä kirjamääriä. Isot määrät päätyvät usein jätteeksi.

Kouvolan kirjastot ottavat vastaan kirjalahjoituksia valikoidusti.

En tiedä ketään muutakaan, joka ottaisi enää vastaan tietosanakirjoja. Ari Rossi

— Ymmärrän ihmisten tuskan. Kirjoja ei haluttaisi heittää pois. Emme voi kuitenkaan ottaa tänne suuria teosmääriä. Valitsemme kirjat, joita tarvitsemme, pääkirjaston kirjastonhoitaja Arja Kuisma sanoo.

Jotkut teokset saisivat kirjastonhoitajan itkemään

Kirjastoon voi tarjota esimerkiksi loppuunmyytyjä klassikoita, uusia ja suosittuja romaaneja, lastenkirjoja ja Kymenlaaksoa koskevaa aineistoa — myös omakustanteita. Teosten pitää olla kunnoltaan uudenveroisia.

— Sydämeni itkisi ilosta, jos joku toisi tänne priimakuntoisen Laila Hietamiehen Mäeltä näkyy toinen mäki -kirjan. Myös Ursula Pohjolan-Pirhosen teokset ovat aika heikossa hapessa, Kuisma sanoo.

Lahjoituksista tulee sopia ennakkoon kirjaston henkilökunnan kanssa. Kirjakasseja ei tule tuoda suoraan palvelutiskille.

Lahjoituksilla täydennetään kokoelmaa

Pääkirjastoon tarjotaan kirjoja noin viikoittain. Kuisman mukaan teokset päätyvät kirjastoon, kun henkilöt muuttavat pienempään asuntoon tai hoivalaitokseen. Joskus kyse on kuolinpesistä.

— Jotkut lahjoittajat haluavat yksinkertaisesti tehdä hyvää ja laittaa keräämänsä sivistyksen kiertoon.

Kuisma ei lähde veikkaamaan pääkirjastoon lahjoitettujen kirjojen kokonaismäärää. Nykyisessä kirjastojärjestelmässä lahjoituksia ei edes tilastoida erikseen.

— Lahjoitukset ovat meille siinä mielessä tärkeitä, että niillä täydennetään kokoelmaa ja korvataan omia, huonokuntoisia kirjoja.

Vaihtohyllyyn voi viedä pieniä kirjamääriä

Pääkirjaston lehtihyllyssä on vaihtohylly, jonne kuka tahansa voi tuoda suoraan yksittäisiä kirjoja. Ne voi toimittaa myös tiskille. Hyllystä puolestaan voi ottaa kotiin luettavaa ilmaiseksi.

Kuisman mukaan vaihtohyllyssä on tarkoitus pitää hyvin kiertävää, hyväkuntoista kirjallisuutta.

— Muun muassa romaanit, uudet kirjat, elämäkerrat ja englanninkieliset pokkarit liikkuvat hyvin.

Täysistä kirjahyllyistä luovutaan muuttojen yhteydessä

 Kirjojen ylitarjonta on yleinen ongelma.

Tämän on huomannut Ari Rossi, joka on pitänyt Kouvolan Lukusoppea yli 40 vuotta. Vailla käyttöä jääneitä kirjoja on tyrkyllä runsaasti.

— Vuosikymmeniä sitten suomalaisille oli kunnia-asia, että kodissa oli kirjahylly. Nyt suuret ikäluokat muuttavat pienempiin asuntoihin ja luopuvat kokoelmistaan.

Lukusoppeen tuodaan kirjoja päivittäin, joskus useita kertoja päivässä. Antikvariaatin tilat alkavat kuitenkin loppua kesken. Rossi ottaa myyntiin teoksia, joita hänellä ei ole ennestään ja jotka todennäköisesti menevät kaupaksi.

— Joskus asiakkaan tuomasta kassillisesta kelpaa valtaosa. Todennäköisempää on, että minulle jää vain muutama kirja.

Lukusoppi ei ota vastaan tietosanakirjoja eikä kirjakerhokirjoja

Lukusoppeen ovat tervetulleita muun muassa lasten- ja nuortenkirjaklassikot, kuten Enid Blytonin tai Merri Vikin teokset, Tiina ja Sinikka Nopolan kirjat sekä Tove Janssonin Muumi-teokset. Rossi ottaa vastaan myös suosittuja dekkareita, joitain elämäkertoja, runokirjoja ja vanhoja, hyväkuntoisia sarjakuvia.

Kovakantisten romaanien hintataso liikkuu Lukusopessa pääsääntöisesti 2,5—5 eurossa. Asiakkaalle Rossi maksaa romaaneista 0,80—1,70 euroa kappaleelta.

Kauppias ei halua liikkeeseensä esimerkiksi kirjaston poistokirjoja, kirjakerhokirjoja, uskonnollisia teoksia, Valittujen Palojen Kirjavaliot-sarjaa tai tietosanakirjasarjoja.

— En tiedä ketään muutakaan, joka ottaisi enää vastaan tietosanakirjoja, hän sanoo.

Itselle tarpeettomia kirjoja voi viedä myös Lähetystori Fidaan. Määrä on kuitenkin rajoitettu muovikassilliseen per asiakas. Kierrätyskeskus Ekomaa ei ota teoksia vastaan, koska niitä on vaikea saada uudelleen kiertoon.

Miten sinä ole päässyt tarpeettomista kirjoista eroon? Oletko ottanut opukset uusiokäyttöön? Jaa vinkkisi muille lukijoille jutun kommenttikentässä!