Kirja-arvio: Naisia hullujen hospitaalissa

Johanna Holmström: Sielujen saari. Suomentanut Jaana Nikula. Otava 2017. 365 s.

Paraisten kaupungissa Nauvossa sijaitseva Seili tunnetaan historialtaan pahamaineisena paikkana. Sairaalasaarella hoidettiin aluksi lepratautisia, myöhemmin mielenterveyspotilaita, eikä saarelle kerran joutunut yleensä palannut takaisin.

Johanna Holmströmin romaani Sielujen saari kuvaa Seilin sairaala-asukkien ja muiden saarelaisten elämää 1800-luvun lopulla ja seuraavan vuosisadan ensimmäisellä puoliskolla. Saaren hospitaalissa hoidettiin tuolloin mielisairaiksi julistettuja ja muutoin yhteisön normeihin sopeutumattomia naisia.

Tarinassa seurataan erityisesti lapsensa hukuttaneen Kristinan, porvarisperhettään kauhistuttaneisiin hillittömyyksiin hurmaantuneen Ellin sekä saarella hoitajana työskentelevän Sigridin vaiheita. Naisten elämänkohtaloiden kautta pohditaan esimerkiksi sitä, mitä on ulkopuolisuus tai todellinen vapaus ja missä lopulta kulkee hullun ja terveen raja.

Hienovaraiset, mutta runsaat analyysit saavat miettimään ihmisen haurautta.

Myös äitiys ja sen merkitys sekä lapsen että naisen itsensä kannalta nousee esiin keskeisenä teemana.

Romaanin tunnelma on ymmärrettävästi aika alakuloinen, mutta psykiatrian historian hyytävillä yksityiskohdilla kirjoittaja ei silti antaudu revittelemään. Suljettu sairaala näyttäytyy monille hoidettaville ja jopa hoitajille turvapaikkana. Alueena, jossa saa olla enemmän oma itsensä kuin ulkomaailmassa koskaan saisi olla.

Vierastin joitakin selityksiä ja ajatusketjuja, jotka tuntuivat tarinan tapahtumien ajankohtaan nähden aivan liian moderneilta. Enimmäkseen Holmström kuitenkin kuvaa ihmismielen liikkeitä taitavasti ja kitsastelematta. Hienovaraiset, mutta runsaat analyysit saavat miettimään ihmisen haurautta ja meidän kaikkien harteilla tuntuvaa maailman painoa.


Hyvää: Kuvaa kaunistelematta naisen asemaa satakunta vuotta sitten.

Huonoa: Romaanin rakenne on hiukan kallellaan. Kristinan vaiheita kuvaava jakso nivoutuu muuhun tarinaan aika löyhästi.

Erityistä: Seilin saarelle sijoittuu myös Katja Kallion keväällä 2017 julkaistu romaani Yön kantaja.Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.