Palefacen kirjoittama ooppera Kouvolaan — avustajina yli 40 paikallista musiikkiluokkalaista

Ihmepoika A kertoo Suomeen päätyvästä orvosta pakolaispojasta. Oopperan ja räpin estetiikka lyövät kättä näyttämöllä.

Irma Jäppinen

Oopperan ohjaaja ja kapellimestari tulivat viime viikon torstaina Kouvolaan ja vetivät kouvolalaisille oppilaille pitkät harjoitukset kaupungintalon juhlasalissa. Kuvassa etualalla Elsa Knuutila, Elina Ryth ja Emilia Rinnelä.
Oopperan ohjaaja ja kapellimestari tulivat viime viikon torstaina Kouvolaan ja vetivät kouvolalaisille oppilaille pitkät harjoitukset kaupungintalon juhlasalissa. Kuvassa etualalla Elsa Knuutila, Elina Ryth ja Emilia Rinnelä.

Nelisenkymmentä alakoululaista seisoo rivissä ja kuuntelee keskittyneesti ohjaajan komentoja. Pissikset, nörtit ja bodarit ovat tuossa, ja tuolta tulevat saksimiehet.

— Ja lähtee!

 Myös yhdessä toimiminen ja kuuntelemisen taidot ovat erinomaiset.

Meneillään ovat Ihmepoika A -oopperan harjoitukset Kouvolan kaupungintalolla. Ihmepoika on Palefacena tunnetun rap-artistin Karri Miettisen kirjoittama ja Timo Hietalan säveltämä teos.

Koululaisooppera sai ensi-iltansa Kansallisoopperassa huhtikuussa. Silloin siinä esiintyi helsinkiläisen Kaisaniemen koulun oppilaita yhdessä oopperan solistien kanssa. Sen jälkeen ooppera on kiertänyt Suomea niin, että mukana on aina ollut paikallisia oppilaita.

Ohjaaja tuli Helsingistä

Oman tähtihetkensä oopperan avustajina ovat saamassa myös Kouvolan 5. ja 6. musiikkiluokkien oppilaat. Ohjaaja Anna Nora on tullut Helsingistä päiväksi tänne pitämään harjoituksia yhdessä oopperan kapellimestarin Risto Kupiaisen kanssa.

— Ihmepojan tekeminen on ollut mielenkiintoista ja hauskaa, Aada Ahonen, 13, sanoo.

Lauluja on opeteltu koulussa, mutta niitä on pitänyt treenata myös itsenäisesti.

— Aikataulu on tiukka, 6. musiikkiluokan opettaja Jaana Petsalo-Okka sanoo.

Nämä ovat oppilaiden ensimmäiset ja samalla viimeiset harjoitukset oopperan ohjaajan kanssa ennen esityspäivää. Petsalo-Okka ja 5. musiikkiluokan opettaja Mirja Lintula, kantavatkin ison osan harjoittamisvastuusta.

Opettajat ovat tutustuneet teokseen tallenteen, libreton ja nuottien avulla, ja ovat käyneet Helsingissä saamassa valmennusta tehtäväänsä. Noran tullessa tänne oppilaat osasivat jo oopperan kappaleet ulkoa. Esityksen musiikissa liikutaan maailmanmusiikista räpin kautta oopperaan.

Nora kehuu kouvolalaisten oppilaiden musiikillisia valmiuksia.

— Myös yhdessä toimiminen ja kuuntelemisen taidot ovat erinomaiset.

Päähenkilönä pakolaispoika

Opettajat näkevät oopperayhteistyön arvokkaana oppimistilaisuutena.

— Tämä on parhaimmillaan sitä ilmiöoppimista, josta uudessa opetussuunnitelmassa puhutaan, Petsalo-Okka sanoo.

Kaiken muun hyvän lisäksi tarina on monella tapaa ajankohtainen ja sydämeenkäyvän hieno. Se kertoo pienestä pakolaispojasta, joka menettää vanhempansa ja päätyy Suomeen. Tarina ohjaa uskomaan mielikuvituksen voimaan ja siihen, ettei koskaan kannata menettää toivoaan ja luovuttaa.

Kansallisooppera valitsee yhteistyöluokat hakemusten perusteella. Mukaan voidaan ottaa muitakin kuin musiikkiluokkia.

— Tavalliset luokat eivät välttämättä laula stemmoja. Toteutusta sovelletaan muutenkin oppilaiden taitotason mukaan, Petsalo-Okka sanoo.

Projektiin osallistuminen maksaa kouluille 700 euroa. Petsalo-Okka kiittää Kouvolan musiikkiluokkien tukiyhdistystä.

— Ilman yhdistyksen taustatukea emme voisi olla tässä mukana.

Ihmepoikaa esitetään Kouvolan kaupungintalon juhlasalissa 10. huhtikuuta. Kello 18 alkavaan esitykseen myydään lippuja kaikille kiinnostuneille. Aiemmin päivällä on kenraaliharjoitus, ja silloin katsomoon pääsee muiden luokkien oppilaita.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut