Ei joukko, vaan Loukko — Kouvolassa kuvatussa dokumentissa perustetaan kulttuurikeskus rajoitetuille ja vaikeasti työllistyville

Jani Rädyllä on CP-vamma ja hänen on ollut vaikea työllistyä. Hänen siskonsa päätti puuttua asiaan. Seurauksena oli dokumenttielokuva.

Jussi Lopperi

Kouvolalainen Jani Räty toivoo työllistyvänsä kulttuurialalla. CP-vamma on kuitenkin aiheuttanut hänelle esteitä elämässä ja erityisesti työn saannissa.
Kouvolalainen Jani Räty toivoo työllistyvänsä kulttuurialalla. CP-vamma on kuitenkin aiheuttanut hänelle esteitä elämässä ja erityisesti työn saannissa.

Datanomiksi kouluttautunut, kouvolalainen Jani Räty tahtoisi työskennellä kulttuurialalla. Rädyllä vain on CP-vamma, eikä työllistävää toimintaa ole hänelle tarjolla Kouvolassa.

Jatkuvaa kuntoutusta tarvitsevaa Rätyä patistetaan lisäksi eläkkeelle, alle 30-vuotiaana. Kuntoutustuen saadakseen hänen pitää kuitenkin olla työllistetty.

Toimittaja-aktivisti Hanna Räty sisuuntui veljensä kohtelusta ja päätti työllistää hänet itse. Sosiaalisen median yhteisön kanssa Räty perusti kaikille avoimen, syrjinnästä vapaan taide- ja kulttuurikeskuksen Helsinkiin. 

Syntyi Loukko — paikka, johon saa tulla töihin tai vapaa-aikaansa viettämään kuka tahansa erilainen, Rädyn kaltoin vaikeasti työllistyvä ihminen. Kulttuuriala ei kuitenkaan ole rahasampo. Miten lopulta käy Janin, Hannan ja Loukon?

Loukko on olotila

Kouvolassa, Kuusankoskella ja Helsingissä kuvattu dokumenttielokuva Loukko saa ensi-iltansa Yle Areenassa 2.12. Dokumentti esitetään Yle TV2:ssa 11.12 ja 12.12.

Tasa-arvon, esteettömyyden ja yhteisöllisyyden teemoja käsittelevän elokuvan on ohjannut Helena Sorvali. Musiikin on tehnyt kouvolalainen punkbändi Kivesveto Go Go.

Tekijöiden mukaan nimi Loukko kuvastaa olotilaa. Siinä elävät ihmiset, joilla on rajoituksia ja joiden on ponnisteltava enemmän päästäkseen mukaan joukkoon.

Dokumentti esitetään myös Alakulttuurikeskus Loukossa Helsingissä 5.11. Kyseessä on kutsuvierastilaisuus. 

Muokattu 24.10. Dokumentin ensi-ilta on 2.12. ja dokumentti esitetään televisiossa 11.12 ja 12.12. Esitys Loukossa on kutsuvierastilaisuus.