Oopperatoiminta jatkuu Pohjois-Kymen musiikkiopistossa, vaikka Pohjalaisten kaltaista meganäytöstä ei ole luvassa – Uudelle oopperaluokalle voivat ilmoittautua kaikki halukkaat

Kaupungin kulttuurileikkausten jälkeen Pohjois-Kymen musiikkiopisto ei järjestä isoa tuotantoa, vaan oopperaluokan. Ensi syksynä on luvassa suuri Mozart-oopperakonsertti.

Ulla Korjala / Studio Ullakko

Pohjois-Kymen musiikkiopisto esitti tänä syksynä Pohjalaisia-oopperan. Yhtä isoja projekteja musiikkiopisto ei ole aivan pian tekemässä.
Pohjois-Kymen musiikkiopisto esitti tänä syksynä Pohjalaisia-oopperan. Yhtä isoja projekteja musiikkiopisto ei ole aivan pian tekemässä.

Pohjois-Kymen musiikkiopistossa alkaa 9. tammikuuta uutena kurssina oopperaluokka. Kaikille avoimelle luokalle voivat pyrkiä sekä musiikkiopiston oppilaat että ulkopuoliset.

Kouvolan opetuspisteessä kokoontuvaa ryhmää luotsaa musiikkiopiston vasta valittu oopperamusiikin lehtori Anne Korpelainen.

On hienoa huomata, että ooppera kiinnostaa myös nuoria.

Kurssille ilmoittautuneita on tällä hetkellä noin kymmenkunta. Heidän joukossaan on monen ikäisiä kuusitoistavuotiaista kuusikymppisiin.

— On hienoa huomata, että ooppera kiinnostaa myös nuoria, Korpelainen kertoo.

Luokalla on tarkoitus laulaa oopperakappaleita ja saada kokemusta pienimuotoisen oopperan tekemisestä. Ryhmä sopii kaikille oopperasta kiinnostuneille.

— Kun aloitamme, etsin jokaisen osallistujan äänityypille ja taitotasolle sopivaa laulettavaa.

Korpelaisen mukaan monilla luokalle ilmoittautuneista on musiikkiopintoja takanaan. Ne eivät silti ole pakollisia.

— Minusta on vain ihanaa, että ihmiset ovat kiinnostuneita oopperasta. Mitä enemmän saamme ihmisiä mukaan, sitä paremmin saamme pidettyä oopperan hengissä Kouvolassa.

Ensi syksynä luokan on tarkoitus tehdä oopperan sijasta suuri konsertti. Siinä esitettäisiin kohtauksia Mozartin oopperoista.

— Kyseessä on puolinäyttämöllinen versio, jossa esiintyjät ovat saaneet myös ohjausta.

Konsertissa esiintyvät oopperaluokkalaiset ja musiikkiopiston PKMO oopperakuoro. Kaikissa musiikkiopiston oopperatuotannoissa esiintynyt kuoro jatkaa tammikuussa harjoituksia entiseen tapaan.

Lehtori haluaa yllä oopperan tasoa Kouvolassa

Kaupungin leikkausten vuoksi musiikkiopiston hallitus on linjannut, että koulussa ei tehdä toistaiseksi isoja oopperaproduktioita. Niitä musiikkiopisto on tehnyt ennen aina kerran kahdessa vuodessa.

— Toistaiseksi ei ole mahdollisuuksia tehdä yhtä isoa oopperaa kuin syksyllä esitetty Pohjalaiset.

Korpelan mukaan musiikkiopistossa käydään koko ajan neuvotteluja siitä, voisiko oopperan saralla tehdä jotain pienimuotoisempaa. Kokonaisen oopperan tekeminen ja esittäminen Kouvolassa on vielä mahdollista.

Toistaiseksi luokan tarkoitus on kuitenkin saada lisää tekijöitä mukaan oopperatoimintaan.

— Oopperaluokan uutena lehtorina haluan pitää yllä oopperan tasoa Kouvolassa.