Kuusi vuotta sitten alkanut trilogia saa päätöksensä — Jokivarren teatterin Risteys-näytelmä käsittelee ympäristöaiheita kaunistelematta

Torstaina ensi-iltansa saava Risteys-näytelmä on tarina siitä, miltä vuosi 2019 näyttää tulevaisuudesta käsin.

Mikko Hovi

Risteys-näytelmä ottaa kantaa ilmastonmuutokseen ja tulevaisuuteen.
Risteys-näytelmä ottaa kantaa ilmastonmuutokseen ja tulevaisuuteen.

Risteys on tarina ahneudesta, välinpitämättömyydestä, tervapääskyistä, oluesta, Hamletista, kaipuusta ja matkasta pohjoiseen. Näin Risteys-näytelmää kuvaillaan Jokivarren teatterin Facebook-sivuilla.

Näytelmän käsikirjoittajan ja ohjaajan Juha Salmisen mukaan Risteys on kertomus siitä, miltä vuosi 2019 näyttää tulevaisuudesta katsottuna. Kantavia teemoja ovat ympäristö, ilmastonmuutos ja monimuotoisuuden häviäminen.

— Tarinassa on heimo, joka on asunut ennen kaatopaikalla, mutta joutunut lähtemään sieltä pois. Nyt heimo on päätynyt risteykseen, josta se ei pääse minnekään.

Tunnelmaa tarinaan haetaan loppukevään hämärtyvistä illoista: kaikki esitykset alkavat yhdeksältä tai kymmeneltä illalla.

— Pidämme elokuun öistä. Pimeässä esiintyjien ja katsojien tunteet ja aistit herkistyvät, Salminen kertoo.

Mikko Hovi

Risteys-näytelmässä nykyaikaa käsitellään tulevaisuudesta käsin. Helmi Sundqvist  ja Johanna Sorsa näytelmän harjoituksissa.
Risteys-näytelmässä nykyaikaa käsitellään tulevaisuudesta käsin. Helmi Sundqvist  ja Johanna Sorsa näytelmän harjoituksissa.

Tavoitteena herätellä katsojaa

Torstaina kantaesitettävä Risteys pohjaa Jokivarren teatterin aiempiin Maailmanlopun sirkus (2013) ja The Road (2014) -näytelmiin. Nyt kuusi vuotta myöhemmin trilogia saa päätöksensä.

Nykyinen yhteiskunnan ja maailman huolestuttava tila sai Salmisen tarttumaan aiheeseen ja käsittelemään sitä draaman keinoin.

Näytelmän tarkoituksena on Salmisen mukaan herätellä katsojaa: saada ymmärtämään, miten hieno maailma vielä on.

— Välillä tuntuu, että maapalloon suhtaudutaan todella välinpitämättömästi.

Lipputuloista osa lahjoitetaan metsien suojeluun

Ympäristöaiheita käsitellään näytelmässä Salmisen mukaan melko suorasukaisesti, eikä katsojille anneta armoa. Näytelmän heimon mielestä vuoden 2019 ihmiset ovat pitkälti vastuussa heidän tilastaan.

— Heidän mielestään ihmiset ovat pelkureita ja kermaperseitä, ja he sanovat sen aika suoraan.

Jokivarren teatteri tukee ympäristöä lahjoittamalla jokaisesta myydystä pääsylipusta euron Luonnonperintösäätiölle metsien suojeluun.

Jokivarren teatterin Risteys-näytelmän ensi-ilta Koivusaaressa, Myllykoskella 8.8. kello 22.

Luetuimmat