Kirkkomusiikki on monipuolinen käsite — Kuusankosken Kirkkomusiikkiviikko tuo kaupunkiin ranskalaisen urkurimestarin, virolaisen käsikelloryhmän ja Club for Five -lauluyhtyeen

Johannes Suutari

Kirkkomusiikkiviikko järjestetään Kuusankosken kirkossa, joka tunnetaan etenkin upeista uruistaan.

Noin prosentti suomalaisista eroaa kirkosta vuosittain, mutta kirkkomusiikilla menee lujaa. Se näyttää olevan kirkon toimintojen joukossa erityisen elinvoimainen.

Näin arvioi professori Timo Kiiskinen, joka johtaa kirkkomusiikin ja urkujen aineryhmää Sibelius-Akatemiassa.

Kiiskisen mukaan ihmiset osallistuvat tasaisen innokkaasti muun muassa kirkoissa järjestettäviin konsertteihin, kauneimpiin joululauluihin ja kanttoreiden vetämiin harrasteryhmiin kuten kuoroihin ja muskareihin.

— Pidämme koulutuksessakin mielessä sen, että kanttoreiden täytyy olla mahdollisimman monitaitoisia: heidän tulee hallita laulu, urkujensoitto ja kuoronjohto. Se on juttu, jolla kirkkomusiikkikoulutus menestyy riippumatta siitä, miltä kirkon tulevaisuus näyttää, Kiiskinen sanoo.

Ja onhan myös itse kirkkomusiikki kiehtovan monipuolinen käsite.

— Se voi olla vaikka poppia, haitarinsoittoa, räppiä, rockia, kantaatteja ja upeaa urkumusiikkia. Se tarjoaa jokaiselle jotakin.

Käsikelloryhmästä Club for Five -yhtyeeseen

Jokaiselle jotakin tarjoaa myös maanantaina käynnistyvä Kuusankosken 18. Kirkkomusiikkiviikko.

Tänä vuonna luvassa on esimerkiksi Kuusankosken Musiikkiluokkien ja Suomen Kanttorikuoron konsertit, virolaisen käsikelloryhmän Arsis Handbell Ensemblen esitys, nuorten kouvolalaismuusikoiden levynjulkaisukonsertti ja suosittu a cappella -yhtye Club for Five.

Veikkaan, että Club for Five vetää kirkkosalin täyteen. — Jarmo Kukkonen

Viikon — ja kenties koko syksyn — tapaukseksi Kuusankosken seurakunnan kanttori Jarmo Kukkonen nostaa ranskalaisen urkurin ja säveltäjän Thierry Escaichin vierailun.

— Meille on soiteltu Vaasaa ja Jyväskylää myöten, että onko totta, että tämä urkuri tulee teille. Häntä ei ole saatu edes Lahden Kansainväliselle Urkuviikolle, Kukkonen sanoo.

Escaich (s. 1965) yritettiin saada Kuusankoskelle jo viime vuonna. Nyt tärppäsi, kiitos Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin ja Escaichin oppilaisiin lukeutuvan, Kouvolassakin konsertoineen urkutaiteilijan Pétur Sakarin tuen.

Escaich pitää Kuusankoskella mestarikursseja ja konsertoi yleisölle torstaina Kuusankosken kirkossa.

Ennätysvuosi oli 2016

Sibelius-Akatemian Timo Kiiskinen luonnehtii Kuusankosken Kirkkomusiikkiviikkoa upeaksi ja kansallisesti hyvin tunnetuksi tapahtumaksi.

Jarmo Kukkonen arvioi, että vuosittainen kävijämäärä on liikkunut kahden ja kolmen tuhannen välillä. Ennätysvuosi oli 2016, jolloin musiikkitilaisuudet ja koulutukset keräsivät yhteensä 2 600 kävijää.

— Veikkaan, että tänä vuonna Club for Five vetää yksin kirkkosalin täyteen. Sinne mahtuu yli 700 ihmistä, Kukkonen sanoo.

Tapahtuman järjestäjä Kuusankosken seurakunta täyttää ensi vuonna sata vuotta. Odotettavissa on, että juhlavuosi näkyy tuolloin myös Kirkkomusiikkiviikolla.

Kirkkomusiikkiviikko

Kuusankoskella 19.—25. marraskuuta.

Kaikki konsertit ovat Kuusankosken kirkossa (Valtakatu 24).

Kuusankosken Musiikkiluokat 40 vuotta 19.11. kello 18.

Lauluja iltaan ja yöhön. Suomen Kanttorikuoro 20.11. kello 18.

Urkumusiikin ilta: Thierry Escaich ja mestarikurssin oppilaat 22.11. Escaich kello 19, oppilaat kello 18 ja 20.

Juhlaan valkeaan -levynjulkaisukonsertti. Jenni Taari, Aleksi Vasko ja Noora Oinasmaa 23.11. kello 19.

Kellojen juhlaa. Arsis Handbell Ensemble ja Kouvolan seurakunnan Chimes-kelloryhmä 24.11. kello 16.

Hiljainen hetki. Club for Five. 25.11. kello 19.