"Suulliset sopimukset eivät periydy, kun ihmiset ovat ehtineet vaihtua" – Mikä?-teatteri on toiminut Kouvolan Kasarminmäellä 20 vuotta, ja nyt edessä voi olla muutos

Kiinteistöt: Heidi Koskinen-Järvisalon mukaan harrastajateatteri ei pysty lunastamaan itselleen Prikaatintien kiinteistöä.

Jussi Lopperi

Heidi Koskinen-Järvisalo sanoo, että Mikä?-teatterin ei ole tarvinnut anoa kaupungilta avustuksia.
Heidi Koskinen-Järvisalo sanoo, että Mikä?-teatterin ei ole tarvinnut anoa kaupungilta avustuksia.

Tähän aikaan vuodesta kouvolalainen Mikä?-teatteri on yleensä jo lyönyt lukkoon kesän ohjelmansa.

Nyt ei ole, sillä tulevaisuus on täysin auki. Näin ollen myös kaavailtu investointi teatteritekniikkaan on jäissä.

Yhdistyspohjaisen harrastajateatterin käyttämä kiinteistö Kasarminmäellä on kaupungin myytävien rakennusten listalla.

– Kesällä, kun olimme siivoamassa varastotiloja, täällä kävi konsultti, joka kertoi tekevänsä kaupungin puolesta selvitystä tiloista, teatterin varapuheenjohtaja Heidi Koskinen-Järvisalo sanoo.

– Syksyllä luimme Kouvolan Sanomista, että myyntilistalla on myös rakennus osoitteessa Prikaatintie 1. Eli Mikä?-teatterin tila.

Ei velvollisuutta maksaa vuokraa

Koskinen-Järvisalon mukaan kaupunki ei ottanut teatteriin yhteyttä neuvotteluja varten toisin kuin moniin muihin myyntiin tulevien kiinteistöjen vuokralaisiin.

Syynä lienee se, että Mikä?-teatteri ei ole tarkalleen ottaen kaupungin vuokralainen. Sillä on käyttöoikeus rakennukseen ilman maksuvelvollisuutta.

– Näin sopi kaupungin kanssa aikoinaan teatteriyhdistyksen aiempi puheenjohtaja. Tästä syystä emme ole joutuneet anomaan kaupungilta avustuksia.

Aktiivisuutta kaupungin suuntaan

Kouvolan kaupungin kiinteistöpäällikkö Arto Kuitikka toteaa, että vanhat, suulliset sopimukset ovat hankalia tapauksia.

– Sellaiset eivät periydy, kun ihmiset ovat ehtineet vaihtua.

Hänen mukaansa kaupungin kiinteistöpuolella ei ole myöskään ollut Mikä?-teatterin nykytoimijoiden yhteystietoja, eivätkä teatterilaiset ole olleet kovin aktiivisia kaupungin suuntaan.

Koskinen-Järvisalo myöntää, että tämä pitää paikkansa.

Emme ole joutuneet anomaan kaupungilta avustuksia. — Heidi Koskinen-Järvisalo

– Varmasti olisi pitänyt olla aktiivisemmin yhteydessä, mutta kiinteistössä ei ole ollut akuutteja huolenaiheita. Tietysti olisimme voineet esimerkiksi lähettää kaupungille eli yhteistyökumppanille ensi-iltakutsuja, hän sanoo.

Jussi Lopperi

Teatterikiinteistö on määrä myydä yhdessä Kulttuuritallien ja varusvaraston kanssa.
Teatterikiinteistö on määrä myydä yhdessä Kulttuuritallien ja varusvaraston kanssa.

Rahaa vain perustoimintaan

Kaupungin omistamia kiinteistöjä on tulossa julkiseen myyntiin kaikkiaan 50, joista ensimmäiset huhtikuussa. Ensin on tarkoitus saada kaupaksi kohteita juuri Kasarminmäeltä ja Kaunisnurmen Museokorttelista.

Kaupunki on lähettänyt vuokralaisille 17. helmikuuta päivätyn kirjeen, jossa heille annetaan kuukausi aikaa päättää, ostavatko he kiinteistön.

Nyt kirje on luvassa myös Prikaatintielle. Koskinen-Järvisalon mukaan teatteri ei pysty lunastamaan rakennusta itselleen.

– Yhdistyksellä on rahaa vain perustoiminnan pyörittämiseen. Tietysti toivomme, että kaupungin kanssa olisi vielä mahdollista neuvotella teatterikäytön jatkamisesta kiinteistössä.

Kiinteistö on tarkoitus myydä osana kokonaisuutta, johon kuuluvat myös Kulttuuritallit ja varusvarastona tunnettu rakennus.

Myös Nygrenin talo tulee myyntiin

30-paikkainen Mikä?-teatteri on toiminut Prikaatintiellä 20 vuotta. Vuonna 2007 se sai ensimmäisenä Suomessa Vuoden harrastajateatteri -palkinnon.

Jäseniä yhdistyksessä on noin 25. Lisäksi tiloissa vierailee erilaisia ryhmiä harjoittelemassa ja esiintymässä.

Kesäisin teatteri on laajentunut satapaikkaiseksi, kun se on toteuttanut kesänäytelmän Museokorttelissa Nygrenin talon pihapiirissä.

Myös Nygrenin talo on myyntilistalla.

– Olemme pohtineet, kannattaako meidän ruveta tekemään kesäteatteria tai syysnäytelmää, jos pian ei ole enää paikkaa, missä tehdä, teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Olli Korpela sanoo.

Kesäteatteri jää tänä vuonna väliin. Syksylle taas on näytelmä tiedossa. Se on Sirkku Peltolan Tyttö ja varis.

– Mutta missä me sitä esitämme, on toinen juttu, Heidi Koskinen-Järvisalo sanoo.

Luetuimmat