Kirja-arvio: Seireeni vampyyrimaailmassa

Anu Kuusenoksa: Seireenit. Varjo Kustannus 2018, 390 sivua.

Kirja-arvio: Seireeni vampyyrimaailmassa

Kuusenoksa jatkaa vahvasti Prinssi jolla ei ollut sydäntä -kirjaansa. Jo ensimmäisessä osassa Anu Kuusenoksa yllätti uudella tavalla käsitellä kulunutta vampyyriteemaa. Jatko-osassakin paljastuu yllätyksiä.

Ensimmäisestä osasta tuttu tyttö, Aurora elää nuorena äitinä vampyyrimiehensä kanssa. Keskeinen teema on vanhemmuus niin ihmisillä kuin vampyyreillä. Vampyyrisukujen kilpailusta ja historiasta tulee edelleen tietoa.

Kuusenoksa jatkaa genren uudistamista.

Energian merkitys vampyyrien elämässä täsmentyy. Jännitystä ja tarinaa ei onneksi luoda enää sukujen taistelujen kautta. Tarinan uusi ja häkellyttävä elementti on seireenien synty.

Verilinjojen merkitys vampyyreille kiteytyy vanhemmuuteen. Tekijä yhdistää kauniisti vampyyrien tunteet ihmisten vastaaviin.

Vastuu, ylpeys ja pettymys jälkeläisistä painaa kaikkia. Sama tarve liittää seireenin muihin. Mikään ei ole yksinkertaista tarinassa. Visiot ovat huimat. Tietoa tulee lisää niin vampyyreistä kuin kaiken läpäisevästä energiasta. Teos etenee moniulotteisena, taidokkaana kudelmana.

Vampyyritarinat toistavat liian usein tuttuja kaavoja. Kuusenoksa jatkaa genren uudistamista. Hän tuo ihastuttavasti esille vampyyrien vuosituhansia kestävän elämän, ja tietyn kateellisuuden ihmisille. Nämä vampyyrit ovat tunteissaan lihaa ja verta, jälkimmäistä myös jännittävällä tavalla.

Verta ja väkivaltaa riittää mutta tarinaan täydellisesti nivoutuen. Välillä tarina jämähtää hieman pitkiin historia- ja mytologialuentoihin. Pientä selittävyyttä on liikaa.

Kirjoittaja ei aina luota salaperäisyyden tenhovoimaan. Olisi pitänyt, sillä pienellä tiivistämisellä tarinasta tulisi loistava. Nyt kirja jää vain huippuhyväksi vampyyriromaaniksi. | Petri Pietiläinen

Hyvää: Vampyyrimaailman verevyys.

Huonoa: Historia- ja mytologialuennot.

Erikoista: Uusi kouvolalainen kustantamo aloittaa kovalla fantasialla.