Kuusankosken teatterin Elling on menestyskirjaan pohjautuva tarina erikoisesta ystävyydestä

Pienellä ryhmällä tehty näytelmä on draamakomedia. Se osoittaa, että ihminen voi selvitä, vaikka tilanne näyttäisi kuinka huonolta.

Heidi Koskinen-Järvisalo

Arto Käki (Elling), Touko Lehto (sosiaalityöntekijä Frank), Sami Lahtinen (Kjell Bjarne) koettavat selviytyä arjesta parhaansa mukaan.
Arto Käki (Elling), Touko Lehto (sosiaalityöntekijä Frank), Sami Lahtinen (Kjell Bjarne) koettavat selviytyä arjesta parhaansa mukaan.

Norjalaisen Axel Hellsteniusin kirjoittama näytelmä Elling pureutuu mielenterveysongelmiin lämminhenkisellä huumorilla. Näytelmä pohjautuu norjalaisen Ingvar Ambjørnsenin vuoden 1996 bestseller -romaaniin Brødre i Blodet. Kirjan pohjalta on tehty myös elokuva, joka oli Norjan Oscar-ehdokkaana vuonna 2000.

— Elokuva menestyi hyvin. Ihmisten on helppoa tulla teatteriin, kun tietävät sen pohjautuvan laadukkaaseen elokuvaan, Ellingin Kuusankosken teatterissa ohjaava Kimmo Lavaste kertoo.

Näytelmä kertoo kahden mielenterveyshoidossa ystävystyneen miehen tarinan. Aikamiespoika Ellingin (Arto Käki) elämä menee raiteiltaan äidin kuoltua. Hoidossa hän ystävystyy seksihullun Kjell Bjarnen (Sami Lahtinen) kanssa. Miehet muuttavat yhteiseen asuntoon avohoidossa, ja heidän pitää kohdata maailman heittämät haasteet yhdessä. Apuna pyörii sosiaalityöntekijä Frank (Touko Lehto). Näytelmän muissa rooleissa nähdään Henna Hovi ja Anu Ruuhimäki.

Näytelmä käsittelee humoristisesti ystävyyttä, syrjäytymistä ja selviytymistä.

— Elling osoittaa, että ihmiselle voi käydä hyvin, vaikka tilanne näyttäisi ulkoapäin kuinka huonolta. Tarina kertoo ihmisen elämästä ja kehittymisestä.

Lavasteen mukaan Ellingissä saa nauraa paljon, mutta siinä on myös syvyyttä. Ellingiä hän luonnehtii draamakomediaksi.

— Se on hauska, mutta samalla koskettava.

Elling toteutetaan pienellä porukalla. Lavasteen mukaan työryhmään kuuluu vain viisi henkeä, jolloin se sopii hienosti Kuusankoskitalon Luolanäyttämölle.

— Näytelmää on ollut mukavaa työstää pienessä ryhmässä. Siinä syntyy erilainen kemia kuin isommassa tuotannossa. Jokaiseen rooliin ja ihmiseen voi keskittyä paremmin.