Maukka ja Väykkä viikon kuluttua Kouvolan teatterissa — Kirjailija Timo Parvela: "Liikuttavinta on, että omaiset ovat lukeneet Maukkaa ja Väykkää saattohoidossa olleelle läheiselleen"

Lumikki Haaja

Kouvolan teatterin Maukka, Väykkä ja suuri seikkailu vie eläinhahmot etsimään aarretta. Sen jahtaaminen koettelee ystävyyttä. Kuvassa Kana von Got (Satu Taalikainen), Maukka (Nina Petelius-Lehto), Väykkä (Panu Poutanen) ja Possu Röhkötti (Tiina Winter).
Kouvolan teatterin Maukka, Väykkä ja suuri seikkailu vie eläinhahmot etsimään aarretta. Sen jahtaaminen koettelee ystävyyttä. Kuvassa Kana von Got (Satu Taalikainen), Maukka (Nina Petelius-Lehto), Väykkä (Panu Poutanen) ja Possu Röhkötti (Tiina Winter).

Timo Parvela, pitääkö lastenkirjassa olla aina opetus?

— Ei, herranen aika. Usein aikuiset silti kaivavat sellaisen esille. Kyllä lapsille voi kirjoittaa myös puhdasta viihdettä, jonka ainoa opetus saattaa olla se, että olipas mukava lukea tämä kirja.

— Ei siitä toki ole haittaakaan, jos kirjoittajalla on painavaa sanottavaa. Itse käsittelen tämän vuoden kirjoissani muun muassa luonnonsuojelua, aseväkivaltaa ja vihapuhetta. Tällaisen kutsuminen opetukseksi kuitenkin latistaa lastenkulttuuria.

Huolestuttaako paljon puhuttu lukutaidon heikentyminen?

— Totta kai. Olen mukana opetus- ja kulttuuriministeriön lukutaitopaneelissa, joka laatii suosituksia lukutaidon kohentamiseksi ja ylläpitämiseksi. On harmillista, että usein lukemisesta puhutaan vain harrastuksena, sellaisena kuin jääkiekko tai ratsastus. Lukeminen on paljon enemmän. Se on kansalaistaito, jota ilman on vaikea pärjätä etenkin nykypäivänä. Informaatiota tulee joka tuutista, eikä se aina ole luotettavaa. Lukutaito antaa aseet myös väärää tietoa ja populismia vastaan.

Lukeminen on paljon enemmän kuin harrastus. — Timo Parvela

Maukka ja Väykkä -kirjasarjasi eläinkaksikko — kissa ja koira — nousee ensi viikolla näyttämölle Kouvolan teatterissa. Miten hahmot syntyivät?

— Tarpeestani tehdä entistä suurempia ja syvempiä tarinoita. Valitsin päähenkilöiksi eläinhahmot lasten sijaan, koska ratkaisu toi valtavasti uusia vapauksia. Eläimet voivat esimerkiksi olla iättömiä.

— Maukassa ja Väykässä minua kiehtovat ystävyyden pelisäännöt ja yhteisössä eläminen. Kissa olisi helppo nimetä omaa etuaan ajavaksi ja mukavuudenhaluiseksi, koira taas ahkeraksi ja tunnolliseksi. Asia ei ole näin yksinkertainen: Maukan rinnalla Väykkä voi hetkeksi luopua työ ennen hupia -ajatuksesta. Maukka puolestaan joutuu huomaamaan, että vain itseään ajattelemalla ei pääse kauhean pitkälle.

Aapo Huhta

Timo Parvela.

Mitä Maukka ja Väykkä kertovat Timo Parvelasta?

— Ensinnäkin olen sekoitus kumpaakin. Toiseksi suuri innoittajani on Nalle Puh monine tasoineen. Samankaltaista syvyyttä olen hakenut Maukka ja Väykkä -tarinoihin, ja niitä lukevatkin lasten lisäksi monet aikuiset. Liikuttavinta, mitä minulle on kerrottu, on se, että omaiset ovat lukeneet Maukkaa ja Väykkää ääneen saattohoidossa olleelle läheiselleen. Esimerkiksi tarina Karhu Murhisesta asettaa elämää oikeisiin mittasuhteisiin.

Montako liuskaa tekstiä on synnyttävä päivässä?

— Kaksi. Ne teen, oli mikä oli. Näin pystyn jaksottamaan vuoden työni.

Sinut tunnetaan Maukan ja Väykän lisäksi muun muassa kirjasarjoista Ella, Pate ja Kepler62. Mitä on vielä tekemättä?

— En tiedä, elän kirja kerrallaan. Ei kannata pitää katsettaan metsänrajassa vaan ladussa, ettei kompastu.

Johanna Sorjosen dramatisoima ja ohjaama Maukka, Väykkä ja suuri seikkailu saa ensi-iltansa Kouvolan teatterissa 19. huhtikuuta. Musiikkinäytelmä on suunnattu yli neljävuotiaille.

Timo Parvela (s. 1964)

Kirkkonummelainen kirjailija.

Työskennellyt myös luokanopettajana.

Valmistui kasvatustieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 1988.

Kirjoittanut yli kahdeksankymmentä kirjaa, joita on käännetty yli kolmellekymmenelle kielelle.

Teoksia on sovitettu näytelmiksi, tv-sarjoiksi ja elokuviksi.

Tehnyt myös aikuisille suunnattuja tv-, teatteri- ja radiokäsikirjoituksia.

Palkintoja muun muassa Arvid Lydecken (1997), Finlandia Junior (2006), Topelius (2007), Suomi-palkinto (2014) ja Runeberg Junior (2017).