Men in Black palaa Kouvolassakin valkokankaalle — Sarjan uudessa aloituksessa mukana konkarinäyttelijät Liam Neeson ja Emma Thompson

Kouvolan Sanomien elokuvakriitikko antaa avaruusolentoja jahtaaville hyviksille kolme tähteä. Lastenelokuvauutuus Vili Vilperistä ei vakuuta.

Giles Keyte

Agentti M (Tessa Thompson) ja Agentti H (Chris Hemsworth) kuuluvat salaiseen organisaatioon, joka ylläpitää herkkää tasapainoa maapallon ja ulkoavaruuden vieraiden välillä.
Agentti M (Tessa Thompson) ja Agentti H (Chris Hemsworth) kuuluvat salaiseen organisaatioon, joka ylläpitää herkkää tasapainoa maapallon ja ulkoavaruuden vieraiden välillä.

Kansainvälinen avaruusolentojahti

Men in Black International (Yhdysvallat, 2019)

Ohjaus: F. Gary Gray. Käsikirjoitus: Matt Holloway, Art Marcum.

Rooleissa: Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Rebecca Ferguson, Liam Neeson, Emma Thompson, Kumail Nanjiani.

Kesto: 115 min. K12.

Alkuperäinen Men in Black oli jättihitti. Hupaisa ja omalaatuinen tieteisseikkailu on pitänyt pintansa 22 vuodenkin jälkeen, kiitos ensiluokkaisen teknisen toteutuksen.

Nyt elokuvasarja saa uuden alun. Perusajatus on tuttu: maapallolla elää läjäpäin avaruusolentoja, ja mystinen järjestö pitää kaiken salassa käyttäen avaruusolennoilta lainattua teknologiaa.

Uuden MiB:n suurin oivallus on siinä, etteivät avaruusolentojen ongelmat ole keskittyneet vain New Yorkiin tai Yhdysvaltoihin.

Tessa Thompson näyttelee naista, joka on yrittänyt selvittää koko ikänsä lapsuuden kohtaamistaan mustiin pukeutuneitten miesten kanssa. Hänestä tulee päättäväisyytensä ja neuvokkuutensa ansiosta uusin värväys Men in Black -organisaation Lontoon konttoriin.

Tulokas nimeltään Agentti M saa parikseen kokeneemman Agentti H:n (Chris Hemsworth).

MiB:n esimiehinä nähdään Emma Thompson ja Liam Neeson.

Agentti M:n oppimiskäyrä muuttuu hyvin jyrkäksi, kun The Hive -avaruusrotu ryhtyy hyökkäyksiin. Käy selväksi, että se on soluttautunut osaksi Men in Black -organisaatiota.

M ja H päätyvät seikkailulle varmistaakseen, ettei vaarallinen superase päädy vääriin käsiin ja koko organisaatio murene soluttautujien kynsissä.

Kansainvälisyys tarjoaa MiB-maailmaan uudenlaisen ulottuvuuden. Jetsettailu Lontoon, Italian ja Marokon välillä saa elokuvan hetkittäin tuntumaan 007:n uusimmalta seikkailulta. Kun tyyliin sekoitetaan tieteis-toiminta-komediaa, on lopputulos melko ainutlaatuinen.

Ohjaaja F. Gary Gray on tehnyt uransa aikana niin monenlaisia elokuvia, ettei tyylilajien sekoittaminen osoittaudu hänelle minkäänlaiseksi ongelmaksi. Sekaannusta on tarjolla käsikirjoituksessa, joka tuntuu rakentuneen toimintakohtaukset ja nokkelat ideat edellä.

Men in Black International on ajoittain liian täyteenahdettu paketti, että sen selvät linjat erottuisivat. Onneksi kaikki ylenpalttisuus on enimmäkseen nautittavaa ja kevyttä, eikä se estä elokuvan liitoa sen parhaimmissa kohdissa.

Kaiken keskellä ovat Hemsworth ja Thompson, joille elokuva on jo kolmas yhteistyö. Aiempi työkokemus tuntuu ja kaksikon kemia toimii välittömästi. Vitseissä on ilmavuutta ja osa dialogista tuntuu improvisoidulta. Se on jättielokuvissa harvinaista herkkua.

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Huumori. Nokkelat yksityiskohdat. Globaali lähestyminen.

Huonoa: Täyteenahdettu tarina.

Erityistä: Hemsworth ja Thompson näyttelivät Thor ja Valkyrie -hahmoja Marvelin elokuvauniversumin Thor: Ragnarok ja Avengers: Endgame -elokuvissa.

Tuttu koala vaarallisella seikkailulla

Vili Vilperi -elokuva (Blinky Bill the movie, Australia/Yhdysvallat, 2015)

Ohjaus Deane Taylor. Käsikirjoitus Fin Edquist.

Suomenkielisissä äänirooleissa Arttu Ala-Jokimäki, Ella Pyhältö, Joonathan Kettunen, Juhani Rajalin.

Kesto 88 min. K7.

Assemblage Entertainment

Vili Vilperi -koala ja Jakke-kauluslisko suuntaavat seikkailulle läpi villin ja vaarallisen Australian takamaan.
Vili Vilperi -koala ja Jakke-kauluslisko suuntaavat seikkailulle läpi villin ja vaarallisen Australian takamaan.

Dorothy Wallin 1930-luvulla luoma Vili Vilperi -hahmo kuuluu Australiassa jokaisen lapsuuteen aivan itsestäänselvyytenä. Haalareihin pukeutuvan koalan seikkailut tunnetaan myös Suomessa, kiitos 1990-luvulla ensiesityksensä tehneen piirrossarjan.

Hahmo ei täällä päin kuitenkaan nauti huippusuosiosta. Asiasta viestii se, että Vili Vilperi -elokuvalla on kestänyt neljä vuotta matkata Suomen elokuvakankaille.

Uusin Vilperin seikkailu on toteutettu käsinpiirretyn sijaan, ajan hengessä, tietokoneanimaationa. Hahmon kuitenkin tunnistaa vanhaksi tutuksi.

Vili lähtee kohti vaaroja pursuavia Australian takamaita, tarkoituksenaan löytää kadonnut seikkailija-isä, jota poika suuresti ihailee. Muut uskovat isän menehtyneen. Ilkeä Kränkkälä-lisko käyttää tilaisuutta hyväkseen noustakseen Viherkylän hirmuhallitsijaksi.

Vili saa matkalleen avuksi Nanni-koalan ja Jakke-kaulusliskon. Vastassa eivät ole ainostaan takamaiden anteeksiantamattomat elementit, vaan jäljillä vaanii myös kostonhimoinen kissapeto.

Onneksi matkakumppanit törmäävät myös avuliaisiin eläimiin.

Vili Vilperi edustaa kaikin puolin hyvin keskitason tuotetta. Sen animaatio tuntuu hieman vanhentuneelta. Tarina on yksitoikkoisen arvattava, eikä hahmoihin oikein saada puhallettua kunnon persoonallisuuksia.

Parhaaksi palaksi nousee mainioita irtovitsejä laukova Jakke. Myös hupaisia fyysisiä komediahetkiä on ripoteltu tarpeeksi.

Jännityksen hetkissä tunnelma on hyvin videopelimäinen ja kolkko.

Vili Vilperin seikkailu ei missään vaiheessa ole epäselvä tai junnaava, mutta se ei nouse lähellekään lajityyppinsä parhaimmistoa. Pian katsomisen jälkeen elokuva sekoittuu muistoissa kymmeniin muihin animaatioihin, joissa puhuvat eläimet seikkailevat ja toilailevat.

KAKSI TÄHTEÄ

Hyvää: Vitsit.

Huonoa: Toimintakohtaukset.

Erityistä: Jakke-lisko on peruja Jacko The Broadcasting Kookaburra -kirjasta, vuodelta 1933, johon Dorothy Wallin ensimmäistä kertaa piirsi Vili Vilperi -hahmon.

Molemmat elokuvat arvioi kriitikko Timo Alho.

Luetuimmat