Kouvolan yhteislyseota käyvän Jukka Pesosen unelma toteutui: Hänet valittiin koulun musikaaliin ja vielä päärooliin — Komediassa kuullaan Leevi and the Leavingsin musiikkia

Teuvo ja paperitaivas kertoo pienestä paikkakunnasta, jonka paperitehdasta uhkaa lakkautus. Musikaalin kantaesitys oli Korvenkylän kesäteatterissa vuonna 2009.

Lumikki Haaja

Teuvo ja paperitaivas -musikaalia harjoiteltiin perjantaina Kouvolan yhteislyseossa. Jukka Pesonen näyttelee paperimies Teuvoa. Naispääosaa tuurasi harjoituksissa liikunnanopettaja Leena Löfström.
Teuvo ja paperitaivas -musikaalia harjoiteltiin perjantaina Kouvolan yhteislyseossa. Jukka Pesonen näyttelee paperimies Teuvoa. Naispääosaa tuurasi harjoituksissa liikunnanopettaja Leena Löfström.

Jukka Pesonen, 18, oli nähnyt lukiolaisten toteuttamia musikaaleja aiemmin ja haaveillut pääsevänsä jonain päivänä itse mukaan.

Nyt hän pääsi ja vieläpä päärooliin.

Pesonen esittää Teuvoa, rallia harrastavaa paperimiestä Kouvolan yhteislyseon tuotannossa, joka pohjautuu Leevi and the Leavings -yhtyeen musiikkiin.

— Tein Teuvosta itseni oloisen hahmon. Se oli minulle helpompaa, koska en ole mikään näyttelijä, yhteislyseon abi sanoo.

Pesosen mukaan Teuvo on rento ja sosiaalinen tyyppi, mutta ihastuksensa — Laura-Jennan — edessä ujo.

Tarinaan on helppo samastua

Teuvo ja paperitaivas -musikaali saa ensi-iltansa yhteislyseossa 19. helmikuuta.

Marianne Tikkasen kirjoittama komedia kertoo pikkupaikkakunnasta, jonka elämä pyörii paperitehtaan ympärillä. Toisille tehdas edustaa paperitaivasta, toisille tylsää elämää tehtaan varjossa.

Yhtäkkiä paperitehdasta uhkaa lakkauttaminen. Jokainen joutuu arvioimaan elämäänsä uudelleen, kun siltä on putoamassa pohja pois.

Pesonen pitää tarinasta.

— Minun on helppo samastua siihen. Äiti työskentelee Anjalankosken tehtailla Inkeroisissa, ja isä on sieltä eläkkeellä. Olin itsekin tehtaassa kesätöissä, hän kertoo.

Lumikki Haaja

Jukka Pesonen (ylhäällä) kertoo tehneensa paljon musiikkijuttuja ennen musikaaliprojektia. Hän laulaa ja soittaa kitaraa kahdessa kaveribändissä.
Jukka Pesonen (ylhäällä) kertoo tehneensa paljon musiikkijuttuja ennen musikaaliprojektia. Hän laulaa ja soittaa kitaraa kahdessa kaveribändissä.

Kannanottoja eikä vain diibadaabaa.

Teuvo ja paperitaivas valikoitui yhteislyseon musikaaliksi monestakin syystä.

Ohjaaja Sari Hyytiäisen mukaan aihe on kiinnostava tehtaiden lakkautuksia kokeneella Kouvolan seudulla. Tarina puolestaan sopii sekä nuorille että aikuisille.

— Musikaali sisältää myös kannanottoa, ei pelkkää diibadaabaa. Se on enemmänkin yhteiskunnallinen satiiri, sanoo Hyytiäinen, yhteislyseon äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.

Tekstiä on hieman modernisoitu, sillä alkuperäinen käsikirjoitus on kymmenen vuoden takaa. Musikaalissa otetaan kantaa myös luonnonsuojeluun, kuuluisuuden tavoitteluun ja pari viime vuotta puhuttaneeseen Me too -kampanjaan.

— Lisäksi luvassa on mielenkiintoisia ihmissuhteita, rakkautta ja vahvoja naishahmoja.

Biisit ovat humoristisia. Joissain on aika rivot sanat, joten saa nähdä, miten nuorempi yleisö ottaa kappaleet vastaan. — Jukka Pesonen

Hahmot Leevin biiseistä

Musikaalissa kuullaan parikymmentä Leevi and the Leavingsin kappaletta. Hittikavalkadia edustavat muun muassa Pohjois-Karjala, Muotitietoinen ja Teuvo, maanteiden kuningas. Musiikista vastaa livebändi eri kokoonpanoissaan.

— Hauskaa on se, että Marianne Tikkanen on ottanut henkilöhahmot tekstiinsä yhtyeen lauluista. Koko tarina on rakennettu biisien pohjalta, Hyytiäinen kertoo.

Pesonen tunsi lähes kaikki kappaleet, koska hänen vanhempansa ovat kuunnelleet Leevi and the Leavingsin musiikkia ahkerasti. Myös hänen oma yhtyeensä Out of the Box on soittanut monia bändin kappaleita.

— Biisit ovat humoristisia. Joissain on aika rivot sanat, joten saa nähdä, miten nuorempi yleisö ottaa ne vastaan.

Pesosen suosikkibiisi on Elämä ikkunan takana. Musikaalissa hän pitää myös Teuvo, maanteiden kuningas -kappaleesta.

— Se on oma sooloni. Pääsen revittelemään biisissä.

Musikaalit hitsaavat koulua yhteen

Yhteislyseon tuotantoon osallistuu noin 150 lukiolaista. Sari Hyytiäisen mukaan nuoria oli helppo saada mukaan. Sen sijaan kinkkistä oli tehdä roolitus.

— Oli vaikea päättää, ketkä valitaan pääosiin, sillä hyviä laulajia oli niin paljon.

Lukiolaisten musikaaleilla on pitkä perinne Kouvolassa. Hyytiäisen mukaan Kouvolan lyseon lukion ensimmäinen musikaali esitettiin vuonna 2001. Kouvolan yhteiskoulun lukiolla oli omat tuotantonsa.

Teuvo ja paperitaivas on yhdistettyjen oppilaitosten toinen yhteisponnistus. Ensimmäinen, niin ikään Marianne Tikkasen kirjoittama Unelma onnesta toteutettiin vuonna 2016.

— Musikaalien tekeminen on mukavaa ja innostavaa. Se hitsaa koulua yhteen. Opiskelijoillekin ne ovat jääneet hyvin mieleen. Kun tapaan vanhoja opiskelijoita, he ottavat musikaalit ensimmäisenä puheeksi.

Hyytiäisen mukaan suurtuotannon tekemiseen osallistumisesta on monenlaista hyötyä opiskelijoille. Se muun muassa kehittää yhteistyö-, ilmaisu- ja esiintymistaitoja sekä opettaa vastuunottoa.

— Se on mitä parasta ilmiöopetusta, hän sanoo ja viittaa nykyiseen opetussuunnitelmaan kuuluvaan opetusmenetelmään.

Teuvo ja paperitaivas -musikaalin ensi-ilta 19.2. kello 19 Kouvolan yhteislyseon liikuntahallissa, Palomäenkatu 31.

Teuvo ja paperitaivas

Käsikirjoitus Marianne Tikkanen.

Musiikki Leevi and the Leavings/Gösta Sundqvist.

Kantaesitys Korvenkylän kesäteatterissa vuonna 2009.

Kouvolan yhteislyseon musikaalituotanto. Kaikille avoimia esityksiä on viisi yhteislyseon liikuntahallissa 19.—23.2. Lisäksi kouluille lähetetään kutsu päivänäytöksiin.

Pääosissa Jukka Pesonen (Teuvo Kettunen) ja Vilhelmiina Nyman (Laura-Jenna Jurvanen).

Näytelmän ohjaus: Sari Hyytiäinen.

Musiikkiesitysten ohjaus: Anna Kuurne.

Tanssiryhmien ohjaus: Leena Löfström.

Lavastus ja puvustus -ryhmien ohjaus: Kaarina Pusila ja Nana Matikainen.

Markkinointiryhmän ohjaus Mari Laakso-Suutari.

Lippuja myydään Kouvolan kaupungintalon palvelupisteessä 1.2. alkaen esityspäivään saakka. Lippuja voi ostaa myös yhteislyseon kansliasta sekä ovelta.