Kymi Sinfonietta peruu kaikki kevään konserttinsa – Tuure Kilpeläisen ja Jarkko Aholan loppuunmyydyt perjantaikonsertit Kuusankoskella on peruttu, myös musiikkiopisto harkitsee tapahtumien perumista

Kouvolan teatteri on valmis vaihtamaan varattuja lippuja myöhempiin näytöksiin.

Jussi Lopperi

Kymi Sinfonietta on kahden kaupungin orkesteri.
Kymi Sinfonietta on kahden kaupungin orkesteri.

Kymi Sinfonietta peruu kaikki konserttinsa Kouvolassa ja Kotkassa 31. toukokuuta saakka.

Orkesterin toimitusjohtaja Riikka Luostarinen sanoo, että valtaosa Sinfoniettan konserteista menee valtioneuvoston asettaman suositusrajan yli.

– Esimerkiksi Kuusankoskitalon Kuusaasalissa on reilut 480 yleisöpaikkaa, mutta jos sali on täynnä, yli 500 ihmistä kertyy, kun mukaan lasketaan muusikot ja muu henkilökunta, hän sanoo.

Luostarisen mukaan orkesteri harkitsee keväälle muun muassa konserttien striimauksen eli suoratoiston järjestämistä.

Tuure Kilpeläisen loppuunmyyty perjantaikonsertti Kuusankoskitalossa on peruttu.

Levy-yhtiön edustaja Satu Snellman kertoo, että syynä on hallituksen tekemä suositus.

– Maanantaina artisti ja keikkamyyjä katsovat tilannetta uudestaan loppukiertueen osalta, hän sanoo.

Jarkko Aholan perjantainen keikka Kuusankosken Taideruukin Pato-klubilla peruuntuu Aholan sairastumisen vuoksi.

Pato-klubin yrittäjä Vesa Parvinen kertoo, että muut tulevien päivien tapahtumat on määrä toteuttaa suunnitellusti.

– Seuraamme tarkasti koronaviruksen leviämistä ja noudatamme viranomaisohjeita. Olemme valmiita perumisiin, jos tilanne niin vaatii.

Kouvolan House Of Rockin keikat vetävät alle 500 henkilön yleisöjä. Ravintola ilmoitti torstaina Facebookissa, että sen toiminta jatkuu normaalisti toistaiseksi ja että se odottaa aluehallintoviraston linjausta alle 500 henkilön tapahtumista.

Perjantain Herra Ylpön keikka House of Rockissa on peruttu sairaustapauksen vuoksi. Korvaava keikka on määrä järjestää 4. syyskuuta. Perutun keikan liput käyvät syyskuun keikalle.

Riskiryhmiin kuuluvilta peruutuksia

Kouvolan teatteri ei ole tällä hetkellä perumassa näytöksiään, mutta seuraa viranomaisten ohjeita.

Teatterin suurelle näyttämölle mahtuu reilut 350 katsojaa.

– Emme kuulu hallituksen suosituksen rajauksen piiriin, joten varaudumme esittämään normaaliin tapaan. Jos aluehallintovirastolta kuitenkin tulee toisenlaista viestiä, perumme ilman muuta. Elämme siis päivä kerrallaan, teatterin hallintojohtaja Mervi Ihalainen sanoo.

Hänen mukaansa katsojat ovat reagoineet tilanteeseen. Riskiryhmiin kuuluvilta on tullut peruutuksia.

Teatteri on valmis siirtämään lähiviikoille varattuja lippuja myöhempiin näytöksiin, jos asiakas haluaa jättää esityksen väliin.

Jos mikään esityksistä ei sovi omaan kevään kalenteriin, lipun voi vaihtaa lahjakorttiin, joka on käytettävissä syksyllä.

– Siten taloudelliset tappiot jäisivät mahdollisimman pieniksi, Ihalainen sanoo.

Vaikka tapahtumissamme ei ylity 500 henkilön raja, mietimme tietenkin, onko mieltä lähteä järjestämään. — Jukka Kumpulainen

Kouvolan teatterin suurelle näyttämölle on tulossa tänä keväänä vielä yksi ensi-ilta. Adalmiinan helmi saa ensi-iltansa 28. maaliskuuta.

Muista teattereista Kotkan kaupunginteatteri peruu kaikki näytöksensä kevätkaudelta. Myös Tampereen Työväen Teatteri on ilmoittanut lopettavansa esitystoimintansa koko keväältä.

Helsingin kaupunginteatteri perui torstaina suuren näyttämön Pieni merenneito -musikaalin ja valmistautuu perumaan myös muita esityksiä.

Musiikkiopistoon ei ole syytä mennä, jos olo on kipeä

Pohjois-Kymen musiikkiopisto ryhtyi torstaina painottamaan näkyvästi yleisohjettaan, jonka mukaan soittotunnille ei tulla sairaana.

Rehtori Jukka Kumpulainen kertoo opiston tiedottavan oppilastietojärjestelmässään, näytöillä ja ulko-ovella, että taloon ei ole syytä tulla, jos olo on yhtään kipeä.

– Tämä tarkoittaa sitäkin, jos on vuotavaa nuhaa.

Opisto myös harkitsee peruvansa kevään tapahtumiaan.

– Vaikka tapahtumissamme ei ylity 500 henkilön raja, mietimme tietenkin, onko mieltä lähteä järjestämään, Kumpulainen sanoo.

Lähiaikojen tapahtumia ovat esimerkiksi Vox Musicae -orkesterin 20-vuotisjuhlakonsertti 21. maaliskuuta ja opiston syntymäpäivät 25. maaliskuuta.

– Syntymäpäiviin liittyisi muun muassa soitinten kokeilua. Vaikka puhaltimien suukappaleita putsataan, kokeilu täytyy nyt unohtaa kokonaan. Myös koko syntymäpäivätapahtuman järjestämistä on harkittava uudestaan.

Kumpulainen kertoo opiston seuraavan tilanteen kehittymistä perjantaihin saakka ja tekevän sitten päätöksiä.

Tapahtumien mahdollinen peruminen kirpaisisi, sillä rahaa ja aikaa on mennyt markkinointiin ja harjoittamiseen.

– Tämä on meille ilman muuta tappio, mutta tietenkin pitää mennä terveys ja turvallisuus edellä.

Lumikki Haaja

Kuulas-teatteritapahtuman järjestäminen Kuusankoskella on vaakalaudalla.
Kuulas-teatteritapahtuman järjestäminen Kuusankoskella on vaakalaudalla.

Kuulas odottaa aluehallintoviraston ohjeita

Lasten teatteritapahtuma Kuulas ei ole vielä tehnyt päätöstä, toteutuuko tapahtuma alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti toukokuussa vai vasta syyskuussa.

Kouvolan Sanomat kertoi keskiviikkona, että Kuulaksen järjestäjät ovat tehneet varasuunnitelman siltä varalta, että koronavirusepidemia estäisi tapahtuman toteuttamisen perinteisenä ajankohtanaan toukokuussa.

– Nyt täytyy vain kuunnella aluehallintoviraston ohjeita ja tulkintoja, koskeeko rajoitus meitä. Eli koskeeko se yksittäistä tilaa vai kokonaista kulttuuritaloa, Työväen Näyttämöiden Liiton toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen sanoo.

Kuulaksen päätapahtumapaikka on Kuusankoskitalo. Ruuskanen toteaa, että tapahtuman ulkoilma-avajaisissa on monena vuonna käynyt satoja ihmisiä. Voikkaasalin näytöksiin mahtuu reilut 200 katsojaa, kun taas pienemmät esitykset on suunniteltu muutaman kymmenen hengen yleisölle.

Elokuvateatteri Studio 123:n teatteripäällikkö Elise Brandt kertoo, että sekä Studio 123:n että Kino 123:n esitykset jatkuvat ainakin toistaiseksi normaalisti.

Juttua muokattu 13.3. kello 13.05. Lisätty tieto Herra Ylpön keikan peruuntumisesta.