"Lavalla pitää olla staili, ettei olla ihan toukohousun näköisiä" — Hurriganesin perustaja Remu Aaltonen täyttää keskiviikkona 70 vuotta, ja nyt legendaarisesta muusikosta kertovat kouvolalaiset

Pekka Pelkkala

Kitaristi Nipa Niilola on Remu Aaltosen (rummuissa) luottomiehiä tämän Hurriganes-yhtyeessä.
Kitaristi Nipa Niilola on Remu Aaltosen (rummuissa) luottomiehiä tämän Hurriganes-yhtyeessä.

Ohje tulee 13 vuoden kokemuksella:

— Remu Aaltoseen kannattaa suhtautua sopivan uteliaasti. Joku voi pelätä häntä, mutta siihen ei ole syytä. Remun huumorintaju on sellaista, että hän saattaa pistää pilaa sinusta tai nauraa itselleen.

Voikkaalaissyntyinen Jukka ”Nipa” Niilola on jäähyväiskiertueella olevan Remu & Hurriganes -yhtyeen kitaristi. Vuonna 1971 perustettu Hurriganes oli 1970-luvulla liki kaikkien suomalaisten kitaristinalkujen — myös Niilolan — tajunnanräjäyttäjä.

— Näin Hurriganesin ensimmäisen kerran 1970-luvun puolivälissä Korian Kallioniemessä tai Kuusankosken Kansantalolla. Bändi oli ylivertainen. Kalusto oli rankinta mitä saattoi olla. Itse soitin kaikenlaisilla matolaatikoilla.

Erityisen tärkeä biisi teini-ikäiselle fanille oli Get on. Se on sitä myös keski-ikäiselle Hurriganes-kitaristille.

— Se on nimittäin viimeinen biisi setissä, pääsee huilaamaan. No hyvä on, kyllähän se myös aina räjäyttää pankin.

Pomolla on silmää

Niilola päätyi bändiin tuurattuaan ensin kitaristi Jukka Ormaa. Pian hän oppi Aaltosen värikkäille tavoille.

— Hän antaa soitto-ohjeita usein ilman musiikkitermejä, onomatopoeettisesti. Hän voi äännellä kuulostaen vaikka koiralta tai linnulta, kun hakee oikeaa sävyä ja tunnelmaa. Yleensä tulee selväksi, mitä hän hakee.

Remuun kannattaa suhtautua sopivan uteliaasti. Nipa Niilola

Aaltonen on tarkka myös bändin vaatepuolesta. Niilolan mukaan pomolla on silmää.

— Hän on monta kaveria vaatettanut tyyliin, että tässä on sulle takki. Minullakin on kaapissa kaikennäköistä Remun antamaa relettä. Lavalla pitää olla staili, ettei olla ihan toukohousun näköisiä.

Draamantajua ja draamanhalua

Kouvolalainen äänimies Reima Saarinen on miksannut vuosikymmenien mittaan muutaman Hurriganes-keikan.

Hän luonnehtii Aaltosta vaativaksi asiakkaaksi, joka ilmoittaa selkeästi onnistumiset ja epäonnistumiset. Draamantajua on.

— Ja ehkä myös draamanhalua. Hän pitää kaikki varpaillaan. Jännä persoona kyllä, Saarinen sanoo.

— Muistan, kun poikani oli alle 10-vuotias, ja hän tapasi Remun jollakin keikalla. Olin ihan ihmeissäni, kun niillä oli helvetin hauskaa keskenään.

Saarisen mukaan Aaltosen muisti on käsittämätön.

— Hän muistaa naamasta kaikki äijät 40 vuoden ajalta. Jos ei olla nähty kymmeneen vuoteen, juttu jatkuu siitä mihin se on jäänyt.

Remu-englantia teatterilavalla

Korvenkylän nuorisoseuran puheenjohtajaa Kyösti Vuorelaa epäilytti. Toimisiko Hurriganesin musiikki teatterilavalla?

— Kaikki kappaleet laulettaisiin tietenkin Remu-englannilla, eikä niissä sanoissa ole päätä eikä häntää, Vuorela sanoo.

Päätettiin ottaa riski. Vuonna 2016 Korvenkylän kesäteatteri Anjalassa esitti Remu & Hurriganes -musikaalin. Remu Aaltosta näytteli Tommi Tainio, basisti Cisse Häkkistä Kyösti Vuorela ja kitaristi Albert Järvistä Aki Kelin. Bändinä oli Hot Wheels.

Esityksen näki kesän aikana lähes 12 000 katsojaa. Vuorelan mukaan yleisö tuli jälkeenpäin kehumaan, miten tunnelma nousi lähelle 1970-luvun Hurriganes-keikkoja.

Ne keikat hän muistaa itsekin.

— Näin niitä monta Anjalan VPK:lla eli Vepskillä. Seurasin musiikkia huuli pyöreänä. Että miten se voi olla näin mahtavan kuuloista, vaikka ne soittavat kolmestaan.

Vuosikymmeniä myöhemmin Aaltonen saapui Hurriganes-musikaalin ensi-iltaan Anjalaan. Hän lauloi mukana ja nauroi omille näyttämösutkautuksilleen.

— Olen ujonsorttinen mies. En siinä tilanteessa ängennyt seuraan, Vuorela kertoo.

Remu & Hurriganes -yhtyeen viimeinen kaikka soi Helsingin jäähallissa 20. tammikuuta.

Luetuimmat