Puutarhasuunnittelija, television Pioni-sarjasta tuttu Eija Keckman joutui vakavaan onnettomuuteen ja sai elinikäisiä vammoja — Torstaina hän kertoo Kouvolan pääkirjastossa, miten puutarhasta voi tulla terapeutti

Keckman sanoo, että hän voisi tehdä vielä yhden televisiosarjan. Se liittyisi terapia- ja aistipuutarhaan.

Mirva Keckman

Eija Keckman voisi tehdä vielä yhden televisiosarjan.
Eija Keckman voisi tehdä vielä yhden televisiosarjan.

Eija Keckman, mitä on puutarhaterapia?

— Johtoajatus on se, että puutarhan pitää rentouttaa ja tuottaa hyvää oloa. Kun siis puutarhaa suunnittelee ja rakentaa, kannattaa huomioida omat voimavarat. Stressikenttä se ei saa olla. Terapeuttisuus liittyy toisaalta tekemiseen ja toisaalta vain puutarhassa olemiseen ja siitä nauttimiseen. Voi olla terapeuttista myös katsoa, kun joku toinen tekee puutarhatöitä. Työn jälki näkyy heti.

Päädyit puutarhaterapian pariin tragedian kautta. Kerro siitä.

— Jouduin mieheni kanssa moottoripyöräonnettomuuteen Puolassa vuonna 2013. Sain elinikäisiä fyysisiä vammoja, kuten massiivisen niskan retkahdusvamman ja pahan tinnituksen. Myös työmuistini vammautui, ja kirjoittamisesta tuli vaikeaa. Se oli järkyttävää tällaiselle suorittajaluonteelle. Minulle on ollut aina iso juttu saada sormet multaan. Niskavamma aiheutti sen, että en voinut enää tehdä sitä enkä myöskään puutarhasuunnittelua. Lopulta en nähnyt mitään valoa tunnelin päässä.

Mitä sitten tapahtui?

— Pääsin kolme vuotta sitten Kelan uudelleenkoulutusjaksolle. Siellä oivalsin, että voisin opiskella puutarhaterapiaa, josta olin ollut kiinnostunut jo kauan ennen onnettomuutta. Lopulta valmistuin green coachiksi, joka opettaa ihmisiä löytämään uudelleen luonnon ja sen voimaannuttavat puolet. Syventävät opinnot jatkuvat.

— Olen myös pystynyt palaamaan puutarhasuunnittelutyöhöni. Se vaatii vain enemmän pausseja kuin ennen. Lisäksi sain tehtyä puutarhaterapia-aiheisen kirjan. Mulla on neljä kirjalasta, ja tämä neljäs on erityislapsi. Annan kirjassa vinkkejä, miten puutarhasta voi tehdä rentouttavan ja kaikkia aisteja aktivoivan. Samasta aiheesta puhun torstaina Kouvolan pääkirjastossa.

Tiedän, että mikään pienempi asia ei olisi pysäyttänyt minua. — Eija Keckman

Mitä on vielä tekemättä?

— Voisin tehdä vielä yhden televisiosarjan. Sellaisen, joka liittyy terapia- ja aistipuutarhaan. Pioni-sarja (2001—2007) oli aikoinaan rankka rupeama, sillä kaikki siinä tuli minun päästäni ja vei aina koko kevään ja kesän.

Sinulla on Loviisassa englantilaistyyppinen elämyspuutarha, jonne yleisö on tervetullut. Mitä sen kesään kuuluu?

— Elämyspuutarha on suurimman ammatillisen unelmani täyttymys. Se avautui jälleen viime viikonloppuna ja on avoinna elokuun loppuun saakka. Olen viime aikoina markkinoinut sinne pienryhmille suunnattuja puutarhaterapiakierroksia, niihin haluan nyt satsata.

Miten puutarha on auttanut sinua?

— Kiireisimpinä aikoina huomasin, miten kotipuutarhan kauneutta katsellessa syke laski. Kitkeminen taas on ollut minulle mekaanista, helppoa työtä, joka auttaa järjestämään asioita päässä.

— Onnettomuuden jälkeen eräänä kesäpäivänä kuntoutusjakson jälkeen menin istumaan puutarhaani. Silloin näin sen ensimmäistä kertaa niiden ihmisten silmin, jotka ovat paikkaa hämmästelleet. Olin kiitollinen. Suorittaminen jäi viimeinkin. Tiedän, että mikään pienempi asia ei olisi pysäyttänyt minua.

3 X ihanin kasvi

1 | Jalosyreeni ’Moskovan kaunotar’. ”Sen kukinta on niin kaunis. Nuput ovat vaalean violetit, ja avoimena terälehdet ovat kerrotut ja valkoiset. Lisäksi se tuoksuu ihanalta.”

2 | Kurjenpolvet. ”Kaikki lajikkeet kukkivat pitkään. Niitä on ihan matalista aina 90 senttiä korkeisiin. Kurjenpolvet ovat kiitollisia kasveja. Jos siis et tiedä, mitä istuttaisit, istuta niitä.”

3 | Valkovuokot. ”Niissä on kevään herkkyys ja lohdullisuus. Kun kukinta on ohi, ne nöyrästi poistuvat näyttämöltä tullakseen taas seuraavana keväänä.”

Eija Keckmanin Hyvän mielen puutarhan ilta Kouvolan pääkirjastossa (Salpausselänkatu 33) 16.5. kello 18.

Eija Keckman

Syntynyt Kotkassa 3.5.1963.

Asuu Loviisassa, jossa pyörittää omaa puutarhasuunnitteluyritystä ja elämyspuutarha Eija’s Gardenia. Se on avoinna toukokuusta elokuuhun.

Tunnetaan myös television Pioni-ohjelmasta ja kolumnistina.

Julkaissut neljä tietokirjaa, joista uusin, Hyvän mielen puutarha (WSOY) ilmestyi tänä keväänä.

Valmistunut puutarhuriksi Mäntsälän maatalous- ja puutarhaoppilaitoksesta. Hakenut alan oppia myös Englannista.

Opiskellut puutarhaterapiaa Jyväskylässä Valkoinen Talo Partnerissa.