Pohjois-Kymen musiikkiopisto pyrkii järjestämään jokaiselle aloittelevalle soittajalle soittimen — Ensisijaisesti soitin vuokrataan oppilaille, joilla ei ole taloudellisesti mahdollista hankkia omaa

Musiikkiopistolla on 350 soitinta vuokrattavana. Lainasoittimen vuokra on pyritty pitämään maltillisena.

Elina Iiskola

Ilkka Hyyrysen mukaan esimerkiksi viulunsoitto aloitetaan usein 1/8-viulusta. Viulu vaihdetaan aiempaa isompaan kasvun mukana.
Ilkka Hyyrysen mukaan esimerkiksi viulunsoitto aloitetaan usein 1/8-viulusta. Viulu vaihdetaan aiempaa isompaan kasvun mukana.

Pohjois-Kymen musiikkiopistolla on soitinpankki, joka sisältää 350 instrumenttia. Niitä vuokrataan ensisijaisesti oppilaille, joilla ei ole taloudellisesti tai muusta syystä mahdollisuutta oman soittimen hankintaan.

— Myös opiston avoimella osastolla opiskelevilla on mahdollisuus vuokrata soittimia, toimistovahtimestari Ilkka Hyyrynen kertoo.

Suurella osalla oppilaista on käytössä oma soitin, mutta soittimia vuokrataan tasaisesti vuodesta toiseen. Syksyisin soittimien vaihtuvuus on suurin, sillä opistoon tulee uusia oppilaita.

Lisäksi jo opistossa opiskelevat lapset kasvavat ja tarvitsevat aiempaa isomman soittimen.

Soitinlainan hinta on pyritty pitämään maltillisena: 45—70 euroa lukuvuodelta. Lyhyemmissä vuokra-ajoissa hinta sovitaan erikseen.

Soittimen hankintahinta vaikuttaa vuokran suuruuteen. Tyypillisesti kaikkien viulujen vuokrat ovat 45 euroa lukuvuodelta, kun taas kontrabassojen ja fagottien lukuvuosivuokrat ovat yleensä 70 euroa.

Isot vaskisoittimet ovat useiden tuhansien eurojen arvoisia. Ne ovat Hyyrysen arvion mukaan kalleimpia vuokrattavia soittimia.

Pianoa ei saa lainaksi

Ensimmäisellä tunnilla oppilaalla ei välttämättä tarvitse vielä olla omaa soitinta. Opettajat käyvät oppilaiden kanssa läpi vaihtoehdot: kannattaako soitin vuokrata opistolta vai hankitaanko soitin muualta.

— Pyrimme järjestämään kaikille aloitteleville soittajille soittimen.

Hankintahinnaltaan edullisen soittimen kuten nokkahuilun joutuu yleensä hankkimaan itse. Musiikkiopistolta löytyy kuitenkin harvinaisempia ja kalliimpia bassonokkahuiluja.

Opistolta ei saa lainaksi suuria kosketinsoittimia. Klassista pianoa soittavalle oppilaalle digitaaliset soittimet eivät aina ole paras vaihtoehto. Siksi opettaja opastaa soittimen hankinnassa, jos oppilaan kotona ei instrumenttia vielä ole.

— Piano on kallis hankinta uutena, mutta käytettyjä perinteisiä pianoja saa tällä hetkellä edullisesti, Hyyrynen neuvoo.

Oma tai lainasoitin on tärkeä osa musiikkiharrastusta, sillä pelkkä koulussa harjoittelu ei usein riitä.

Hyyrysen mukaan soittimia on vuokrattu lähes koko musiikkiopiston historian ajan.

— Soitinkortistosta löytyy merkintöjä ainakin 1980-luvulta saakka.

Jokainen soitin on vakuutettu, sillä vahinkoja sattuu silloin tällöin. Vuokraaja on velvollinen korvaamaan opistolle korjauksesta tai uuden soittimen hankinnasta aiheutuvat kulut.

Myös hygienia-asioista pitää olla tarkka. Kun samaa soitinta soittaa useampi ihminen, muun muassa puhallinsoittimista desinfioidaan suukappale.

— Kun soitin on lainassa, sen hygieniasta huolenpito jää vuokraajalle.

Uusimmat uutiset