Silmät auki, sydän ammollaan

Elämäni kesäkurpitsana (Ma vie de Courgette, Sveitsi/Ranska, 2017).Ohjaus: Claude Barras. Käsikirjoitus: Céline Sciamma, Germano Zullo, Claude Barras ja Morgan Navarro, Gilles Parisin romaanin pohjalta.Ranskankielisissä äänirooleissa: Gaspard Schlatter, Sixtine Murat, Paulin Jaccoud, Michel Vuillermoz, Raul Ribera, Estelle Hennard.Kesto: 68 min. K-7.Studio 123.

Rita Productions

Kesäkurpitsa-pojalla on iso pieni matka, valloittavassa stop motion -animaatiossa.

Stop motion -animaatio voi onneksi hyvin ja jaksaa yhä yllättää tuoreudellaan. Oscar-ehdokkaanakin ollut Elämäni kesäkurpitsana on hauska ja sydäntä särkevä kuvaus orvoksi jäävästä lapsesta. Tragedian jälkeen maailma nähdään uusin silmin. Vaikka alkuasetelma tuntuu onnettomuudessa piehtaroinnilta, pystytään animaation ja mahtavien hahmojen kautta nostattamaan katsojan mielialaa.

Kesäkurpitsa-niminen poika lähetetään orpokotiin. Joukko samankaltaisessa tilanteessa olevia lapsia ja kiltti poliisisetä valavat uskoa tulevaan. Kesäkurpitsa päätyy löytämään rakkauden ja perheen merkityksen uudestaan.

Liioiteltu tyyli antaa anteeksi räväkät temput.

Ranskalais-sveitsiläinen projekti on toteutettu huolella ja rakkaudella. Hahmot voivat aluksi vaikuttaa turhankin nukkemaisilta, mutta pian animaation taika ja tarkkuus yksityiskohtien kanssa vievät jalat alta.

Kesäkurpitsalla ja muilla hahmoilla on kirjava liikkeiden ja pikkueleiden kattaus. Toisinaan heittäydytään aivan hupsuksi. Liioiteltu tyyli antaa anteeksi räväkät temput. Parhaimmat hetket ovat kuitenkin hyvin hillittyjä ja toisinaan jopa surumielisen kauniita.

Elämäni kesäkurpitsana tarjoaa valloittavan paketin. Kokeileva tyyli ei epäonnistu riskien ottamisessa. Palkintona on suurenmoisia ja satumaisia hetkiä.

Aluksi oudolta näyttävä apea, kalpea, isopäinen ja punanenäinen pikkupoika onnistuu nykäisemään katsojan sydänlangoista. |

Timo Alho

NELJÄ TÄHTEÄ

Hyvää: Herkkä. Kauniisti animoitu.

Huonoa: —.

Erityistä: Kilpaili parhaan animaation Oscar ja Golden Globe -palkinnoista.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.