Kouvola-talon kuparikatto jää romumetallina urakoitsijalle — Arvokkaan kuparin myymisellä kaupunki pyrkii alentamaan remontin kustannuksia

Kouvola-talon varsinaiset korjaustyöt on tarkoitus aloittaa tämän viikon aikana, kertoo kaupungin rakennuttajapäällikkö Anneli Vartiainen.

Moises Garibay

Kouvola-talon ylle on kohonnut rakennustelineitä tällä viikolla alkavan remontin vuoksi.
Kouvola-talon ylle on kohonnut rakennustelineitä tällä viikolla alkavan remontin vuoksi.

Kouvola-talon kattoremontti alkaa tällä viikolla. Remontin toteutusvaiheesta vastaavan rakennuttajapäällikön Anneli Vartiaisen mukaan kulttuuritalolla tehdään nyt valmistelevia töitä.

— Tällä hetkellä pystytetään lähinnä vielä sääsuojia ja työmaa-aitoja. Varsinaiset korjaustyöt on tarkoitus aloittaa kuitenkin tämän viikon aikana.

Vesivahinkojen syynä katon materiaali ja rakennusvirhe

Remontissa rakennuksen kuparikatto vaihdetaan sinkittyyn teräspeltiin.

Vuonna 1987 valmistuneessa Kouvola-talossa on ollut vuosien mittaan useita vesivahinkoja. Yksi syy ongelmiin on ollut katon materiaali. Kupari lämpölaajenee voimakkaasti, mikä avaa katon saumoja ja päästää siten veden sisälle.

Toimitilajohtaja Juha Jormanainen on todennut, että talossa on lisäksi rakennusvirhe. Yläpohjarakenteeseen ei ole asennettu höyrynsulkua, minkä vuoksi taloa kastelee myös kondenssivesi. Se kertyy, kun lämmin sisäilma törmää kylmään pintaan. Katon yläpohjan puutteellinen tuuletus pahentaa ongelmaa vielä lisää.

Kouvolan kaupungin suunnittelupäällikön Risto Mikkolan mukaan teräspelti valittiin uudeksi materiaaliksi siksi, että se lämpölaajenee merkittävästi vähemmän kuin kupari ja on myös paljon edullisempaa.

Moises Garibay

Kattoremontin on määrä valmistua lokakuuhun mennessä.
Kattoremontin on määrä valmistua lokakuuhun mennessä.

Kuparin taloudellinen arvo on huomioitu jo tarjousvaiheessa

Vanha kuparikatto jää Mikkolan mukaan romumetallina urakoitsijalle. Sen avulla on pyritty alentamaan remontin kokonaishintaa.

— Kuparilla on iso taloudellinen arvo, mikä on pyydetty erikseen huomioimaan jo tarjousvaiheessa.

Muutostöihin on budjetoitu miljoona euroa, jossa ollaan Mikkolan mukaan tällä hetkellä pysymässä.

Remontista ei pitäisi aiheutua haittaa Kouvola-talossa asioiville.

— Kulkuyhteydet suojataan siten, että taloon pääsee sisälle. Vain muutama pöytä kahvilan terassilta on jouduttu siirtämään sivuun, kertoo Mikkola.

Alustavan tiedon mukaan remontin on määrä valmistua lokakuussa.

Luetuimmat