Häirinnästä epäillyn Kallion lukion opettajan epäillään ohjanneen näytelmän Kouvolan teatteriin

Joukko helsinkiläislukion oppilaita syyttää teatterityön opettajaa lähentelystä ja epäasiallisesta käytöksestä. Kouvolan teatterin näyttelijät eivät havainneet vierailevan ohjaajan käytöksessä mitään epäilyttävää.

Arkistokuva

Kouvolan teatterissa mietitään parhaillaan, millä lailla helsinkiläiskoulun opettajaa koskevassa asiassa edetään.
Kouvolan teatterissa mietitään parhaillaan, millä lailla helsinkiläiskoulun opettajaa koskevassa asiassa edetään.

Oppilaiden häirinnästä epäillyn Kallion lukion lehtorin epäillään ohjanneen näytelmän Kouvolan teatteriin. Kouvolan teatterin johtaja Tiina Luhtaniemi kertoo päätelleensä julkisuudessa liikkuneiden tietojen perusteella, että kyseessä saattaa olla teatterissa vieraillut ohjaaja.

Hän korostaa, että teatteri ei ole saanut asiasta miltään taholta virallista vahvistusta. Henkilön nimeä ei ole kerrottu julkisuudessa. Myöskään poliisi ei vahvista hänen henkilöllisyyttään.

Mikään maailman teatterimetodi ei anna lupaa seksuaaliseen häirintään. Tiina Luhtaniemi

— Jos saamme asiasta virallista tietoa, alamme selvittää tapausta. Noudatamme teatterin epäasiallisen käytöksen toimintaohjeistusta, jossa on tarkat toimintaohjeet myös seksuaalisesta häirinnästä, Luhtaniemi sanoo.

Näytelmä esitettiin Kouvolan teatterissa ennen Luhtaniemen johtajakautta. Hän aloitti teatterinjohtajana tämän vuoden alussa.

Teatteri miettii, miten asiassa edetään

Kouvolan teatterin näyttelijöiden luottamusmies Satu Taalikainen päätteli opettajan henkilöllisyyden lehtitietojen perusteella. Hän sanoo, että tapauksesta on puhuttu teatterin sisällä.

Näytelmässä mukana olleet oman talon näyttelijät eivät huomanneet ohjaajan käytöksessä mitään epäasiallista. Taalikainen ei itse osallistunut tuotantoon.

— Teatterissa selvitellään parhaillaan, miten asian kanssa edetään.

Joukko helsinkiläisen Kallion lukion oppilaita on syyttänyt teatterityön lehtoria vuosikausia jatkuneesta lähentelystä ja epäasiallisesta käytöksestä. Oppilaat ovat myös arvostelleet opettajan käyttämiä opetusmetodeita, kuten raiskausharjoituksia.

Kallion lukion rehtori on tehnyt asiasta poliisille tutkintapyynnön. Tapaus on poliisilla esiselvityksessä, eli poliisi selvittää tapahtumien kulkua.

Jokaisella on oikeus omiin rajoihinsa

Näyttelijäntyö on intiimiä ja fyysistä. Siihen kuuluu monesti läheinen kontakti vastanäyttelijään. Luhtaniemen mukaan juuri sen vuoksi näyttelijät tarvitsevat erityistä suojelua.

Hän korostaa, että seksuaalista häirintää ei voi koskaan selittää taiteella.

— Mikään maailman teatterimetodi ei anna lupaa seksuaaliseen häirintään. Emme taidelaitoksena anna sellaiselle enempää tilaa kuin mikään muukaan työpaikka. Työyhteisön on oltava turvallinen, ja jokaisella pitää olla oikeus omiin rajoihinsa.

Luhtaniemi on allekirjoittanut Suomen Näyttelijäliiton sitoumuksen, jossa hän sitoutuu työnantajana kitkemään työympäristöstä seksuaalisen häirinnän. Sitoumus sisältää listan toimenpiteitä, joilla häirintää voidaan ehkäistä.

Kouvolan teatterissa ei ole havaittu häirintää

Luhtaniemi ei ole törmännyt johtajakaudellaan seksuaaliseen häirintään Kouvolan teatterissa. Aihetta on käsitelty viime aikoina teatterin palavereissa ja muun muassa kuluvalla viikolla työsuojelutoimikunnan kokouksessa.

— Kokouksessakaan ei tullut esille, että teatterissa esiintyisi mitään seksuaaliseen häirintään viittaavaa. Myöskään teatterin johtoryhmän tietoon ei ole tullut sellaista.

Taalikainen on ollut näyttelijänä Kouvolan teatterissa pian kaksikymmentä vuotta ja luottamustehtävissä noin kymmenen vuotta. Hän muistaa noin kymmenen vuoden takaa yhden tapauksen, joka tuli esiin henkilökunnalle tehdyssä, työssä jaksamista koskevassa kyselyssä. Yksi vastanneista oli kokenut jotain seksuaaliseen häirintään viittaavaa.

— Ilmeisesti asia käsiteltiin luottamuksellisesti. En tunne tapauksen yksityiskohtia.

Taalikainen ei ole itse joutunut koskaan häirinnän kohteeksi työpaikalla.

Työkavereidenkin on pidettävä silmät auki

Luhtaniemi on joutunut joissain aiemmissa työpaikoissaan puuttumaan esimiehen roolissa epäasialliseen käytökseen. Se on ollut sekä sanallista että fyysistä. Asiat selvitettiin kaikissa tapauksissa keskustelemalla asianosaisten kanssa.

— Toiminta kitkettiin kaikissa tapauksissa pois varhaisella puuttumisella. Henkilöille ilmoitettiin, että tällaista toimintaa ei yksinkertaisesti sallita.

Luhtaniemen mukaan on tärkeää, että esimiehen lisäksi työkaverit pitävät silmänsä auki ja ilmoittavat asiasta eteenpäin.

— Työkavereiden tulee kertoa asiasta esimiehelle, jos tämä ei sitä itse huomaa tai halua huomata.

Luhtaniemi pitää itseään herkkävaistoisena ihmisten käytöksen suhteen. Esimiehen silmät eivät kuitenkaan voi aina nähdä kaikkialle.

Some-huhut voivat pilata syyttömän uran

Seksuaalinen ahdistelu ryöpsähti muutama viikko sitten maailmanlaajuiseksi puheenaiheeksi, kun amerikkalainen näyttelijä Alyssa Milano aloitti sosiaalisessa mediassa seksuaalista häirintää koskevan #MeToo- eli Minä myös -kampanjan.

Suomessa laulaja Tomi Metsäketo poistettiin ensin Tähdet, tähdet -sarjasta ja sittemmin Mamma Mia -musikaalista häneen liitettyjen häirintäepäilyjen takia.

Luhtaniemi ei tunne Metsäketo-tapauksen yksityiskohtia. Hän sanoo kuitenkin yleisesti, että sosiaalisessa mediassa leviävissä puheissa on vaaransa, koska ne eivät välttämättä perustu faktoihin.

— Suomen taidekenttä on pieni. Tunnemme melkein kaikki toisemme. Jos sanon puolihuolimattomasti jotain toisen henkilön työskentelytavoista, sillä voi olla merkittäviä vaikutuksia hänen työnsaantimahdollisuuksiinsa tulevaisuudessa.

Teatterinjohtajan mukaan näyttelijän poistaminen tuotannosta on suuri päätös. Hän ei itse hyllyttäisi ketään pelkkien huhujen ja nettikeskusteluiden pohjalta.

— Minulla pitäisi olla vedenpitävät faktat tapahtuneesta, ja kuulisin ensin kaikkia osapuolia tasapuolisesti, kuten muissakin konfliktitilanteissa. Nukkuisin parikin yötä ennen tällaisen päätöksen tekemistä.

Tarvittaessa Luhtaniemi kääntyisi Suomen Teatterit ry:n lakimiehen puoleen.

Kaikkea ei tarvitse sietää

Viime aikojen kohuissa on Taalikaisen mielestä hyvää se, että seksuaalisesta häirinnästä puhutaan nyt avoimesti.

— Suomessakin on paljon nuoria teatterinharrastajia, jotka eivät ole välttämättä uskaltaneet tuoda kokemuksiaan julki, hän sanoo.

Kouvolan teatteri käyttää tuotannoissaan myös ulkopuolisia avustajia. Luottamushenkilö pitää tärkeänä sitä, että heille välitetään seuraava viesti: mitä tahansa ei tarvitse sietää.

— Ihmiset ovat erilaisia. Joku parkkiintuneempi henkilö saattaa sietää monenlaista, mutta se ei tarkoita sitä, että muiden tarvitsisi.

Taalikaisen mukaan joissain tapauksissa häirintään syyllistynyt ei edes ehkä itse ymmärrä menneensä tietyn rajan yli. Siksi asia kannattaa ottaa työsuojeluvaltuutetun tai johdon kanssa puheeksi alkuvaiheessa, että siitä voidaan keskustella kyseisen henkilön kanssa.

Julkisuudessa on käsitelty paljon elokuva- ja teatterimaailmassa tapahtunutta seksuaalista häirintää, joka on ollut ohjaajan ja näyttelijän välistä.

— Näissä tapauksissa ohjaaja on käyttänyt valtaansa todella väärin.

 

 

 

 

Uusimmat uutiset