Anjalankosken elokuvapalkinto jaettiin viimeisen kerran — Kolmannen palkintonsa perinteikkäillä elokuvajuhlilla pokannut Markku Pölönen: "Valitsijoilla on hyvä maku"

Vaikka Anjalankosken elokuvapalkintoa ei enää jatkossa jaeta, Kinosunnuntai saattaa jatkua.

Moises Garibay

Markku Pölönen (oikealla) sai palkintonsa Anjalankosken Kinosunnuntai -tapahtumassa. Antero Peräkasari kertoo, että vaikka elokuvapalkintoa ei enää jatkossa jaeta, Kinosunnuntai saattaa jatkua.
Markku Pölönen (oikealla) sai palkintonsa Anjalankosken Kinosunnuntai -tapahtumassa. Antero Peräkasari kertoo, että vaikka elokuvapalkintoa ei enää jatkossa jaeta, Kinosunnuntai saattaa jatkua.

Anjalankosken ensimmäisen valtakunnallisen elokuvapalkinnon sai vuonna 1985 Anssi Mänttäri. Viimeisen sai Markku Pölönen.

Anjalankosken kaupungin perustama palkintoperinne päättyi sunnuntaihin 27. tammikuuta.

— Näin se on, tämä oli viimeinen jako. 35. kerta on sopiva virstanpylväs, kertoo palkintoraadin ja Anjalankosken elokuvakerhon puheenjohtaja Antero Peräkasari.

Palkintojärjestelyt ovat olleet talkoovoimin toimivalle elokuvakerholle suuri urakka. Peräkasarin mukaan lopettamispäätös liittyy runsaaseen työmäärään.

Kinosunnuntai saattaa jatkua

Palkinto ojennettiin Markku Pölöselle sunnuntaina Anjalankosken Kinosunnuntaissa, joka järjestettiin jo 50:nnen kerran. Kyseessä on Suomen vanhimpiin kuuluva vuosittainen elokuvatapahtuma.

Peräkasari kertoo, että vaikka elokuvapalkintoa ei enää jatkossa jaeta, Kinosunnuntai saattaa jatkua.

— Pohdimme vielä sen muotoja. Voisimme vaikka näyttää Kinosunnuntain puitteissa hyviä kotimaisia elokuvia.

Elokuvapalkintoon liittyy Peräkasarilla ja kumppaneille monia hienoja muistoja. Niistä kenties mukavimmat linkittyvät ohjaaja Dome Karukoskeen. Tämä sai vuonna 2006 palkinnon elokuvasta Tyttö sinä olet tähti ja tuli innokkaana juhlaan.

Siitä lähtien Karukoski — sittemmin kaksinkertainen Anjalankosken elokuvapalkinnon saaja — on tullut aurinkoisesti tervehtimään alan tapahtumissa, kuten Sodankylän elokuvajuhlilla, ”Anjalankosken miehiä”.

— Kun Kouvolassa tapahtui kuntaliitos, Dome sanoi meille elokuvantekijöiden puolesta, että älkää vain muuttako palkinnon nimeä, se on niin hyvä, Peräkasari kertoo.

1950-luvulle sijoittuva komedia suunnitteilla

Joensuulaiselle elokuvaohjaajalle Markku Pölöselle myönnettiin Anjalankosken elokuvapalkinto nyt jo kolmannen kerran. Vuonna 1994 hänet palkittiin elokuvasta Onnen maa ja vuonna 2005 Koirankynnen leikkaajasta. Tänä vuonna tunnustus tuli elokuvasta Oma maa.

— Valitsijoilla on hyvä elokuvamaku! Tunnen tästä suurta kiitollisuutta, Pölönen sanoo.

Hän myös harmittelee palkintoperinteen päättymistä, mutta kertoo ymmärtävänsä taustalla olevat painavat syyt.

Palkintosumma on 4 000 euroa. Rahoituksesta vastaavat Anjalankosken Säästöpankkisäätiö 2 000 eurolla, Kouvolan kaupunki 1 500 eurolla, Kymenlaakson Opisto 400 eurolla ja Anjalankosken elokuvakerho 100 eurolla.

Kyllä tässä vielä pari leffaa voisi tehdä. — Markku Pölönen

Pölönen korostaa, että kyseessä on suuri summa, josta on taiteilijalle merkittävää hyötyä. Sen turvin Pölönen pystyy työstämään seuraavaa käsikirjoitustaan vielä pari kuukautta.

Hän suostuu raottamaan tulevaa teostaan sen verran, että kyseessä on 1950-luvulle sijoittuva komedia. Suomi on taistellut itsensä sodan lyömästä valtiosta eurooppalaiseksi länsimaaksi, ja tulevaisuudennäkymät olympialaisten jälkeen ovat komeat.

Solar Films

Oma maa -elokuvassa Veikko (Konsta Laakso) ja Anni (Oona Airola) rakentavat uutta elämää sodanjälkeisessä Suomessa.
Oma maa -elokuvassa Veikko (Konsta Laakso) ja Anni (Oona Airola) rakentavat uutta elämää sodanjälkeisessä Suomessa.

Elokuva sodanjälkeisen raivaajasukupolven ponnisteluista

Pölönen kuvaa mielellään elokuvissaan mennyttä aikaa. Sinne sijoittuu myös nyt palkittu ja syksystä saakka kiittäviä arvioita kerännyt Oma maa.

Se kertoo Annista, joka rakastuu jatkosodassa haavoittuneeseen Veikkoon ja lähtee Pohjois-Karjalan umpimetsään raivaamaan asutustilaa.

Pölönen on vastannut ohjauksen lisäksi elokuvan käsikirjoituksesta yhdessä Antti Heikkisen kanssa.

— Kuvausjakso oli todella miellyttävä. Jaksoin hyvin työskennellä nuorten näyttelijöiden kanssa. Kyllä tässä vielä pari leffaa voisi tehdä, Pölönen sanoo.

Anjalankosken elokuvapalkinto myönnetään henkilölle, joka on edellisenä vuonna merkittävästi ja omaperäisesti rikastuttanut Suomen elokuvakulttuuria.

Valintaraati toteaa, että Oma maa antaa koskettavan tunnustuksen sodanjälkeisen raivaajasukupolven ponnisteluille oman elämän ja toimeentulon hankkimiseksi karuissa olosuhteissa. Omaperäistä on silloisten työmenetelmien kuvaus, jota ei ole aiemmissa elokuvissa näkynyt.

2010-luvun palkitut

2010 Zaida Bergroth (Skavabölen pojat)

2011 Joonas Berghäll ja Mika Hotakainen (Miesten vuoro)

2012 Sakari Kirjavainen (Hiljaisuus)

2013 Saara Cantell (Tähtitaivas talon yllä)

2014 Simo Halinen (Kerron sinulle kaiken)

2015 Virpi Suutari (Eedenistä pohjoiseen)

2016 Klaus Härö (Miekkailija)

2017 Mikko Kuparinen (2 yötä aamuun)

2018 A.J. Annila (Ikitie)

2019 Markku Pölönen (Oma maa)

Luetuimmat