Kouvolan Rock Academy ja Kymi Sinfonietta julkaisevat ensi vuonna levyn, jossa yhdistyvät rock- ja jousimusiikki – Yhteistyön tarkoituksena on opettaa nuorille, että rockia voi tehdä monella tapaa

Yhteistyötä nuorisopalveluiden ja Kymi Sinfoniettan välillä on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessa.

Moises Garibay

Projektissa mukana on kouvolalais-haminalainen Rock-Criminals. Arkistokuva viime vuoden Kouvolan Rock Academyn bändikatselmuksesta.
Projektissa mukana on kouvolalais-haminalainen Rock-Criminals. Arkistokuva viime vuoden Kouvolan Rock Academyn bändikatselmuksesta.

Rock-musiikkia klassisilla jousisoittimilla säestettynä.

Sitä on luvassa, kun Kymi Sinfonietta ja Kouvolan Rock Academy yhdistävät voimansa projektissa, jonka tuotoksena syntyy ainutlaatuinen yhteisjulkaisu.

Viime vuonna alkaneen yhteistyön tarkoituksena on näyttää nuorille, että rockia voi tehdä monella tapaa.

– Yksi tehtävistämme on mahdollistaa nuorten pääsy oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Tämän projektin avulla voidaan kaventaa kuilua eri musiikintekijöiden välillä, Kouvolan Rock Academyn alkuunpanija Juska Salminen kertoo.

Bändit mukana kappaleiden sovituksessa

Mukana projektissa ovat kaksi Kouvolan Rock Academyn hankebändiä, Another Hot Spring ja Rock-Criminals. Projektin aikana bändit oppivat musiikin sovitusprosessista, kertoo Kymi Sinfoniettan markkinointi- ja tuotantosihteeri Heidi Mustikkaniemi.

Bändit ovat työskennelleet ahkerasti kevään ja alkusyksyn ajan Kymi Sinfoniettan pitkän linjan muusikon Kati Ylitalon kanssa. Koronarajoitteiden vuoksi työ on tehty pääasiassa etänä.

– Ylitalo on tutustunut bändien musiikkiin, ja sovitukset toteutetaan yhteistyönä molempien bändien kanssa, Mustikkaniemi kertoo.

Moises Garibay

Juska Salmisen mukaan projektin tarkoituksena on haastaa nuoria. Arkistokuvassa kouvolalainen Another Hot Spring esiintymässä bändikatselmuksessa.
Juska Salmisen mukaan projektin tarkoituksena on haastaa nuoria. Arkistokuvassa kouvolalainen Another Hot Spring esiintymässä bändikatselmuksessa.

Tavoitteena tuoda klassinen musiikki lähemmäs nuoria

Kouvolan Rock Academy -hankkeessa mukana olevaa nuorisopalveluja ja Kymi Sinfoniettaa yhdistää tiivis työ kasvatuksellisen toiminnan parissa. Yhteistyö on ollut Mustikkaniemen mukaan molempien tahojen toiveissa jo pidemmän aikaa.

Kymi Sinfoniettan tavoitteena on löytää projektin avulla vuosittain jatkuva yhteistyömalli, jota voidaan soveltaa myöhemminkin nuorisotyössä.

– Meidän osaltamme kyseessä on pilottiprojekti. Jotta uusia yhteistyömalleja voidaan löytää, täytyy niitä ensin kokeilla käytännössä.

Juska Salmisen mukaan yhteistyö antaa nuorille mahdollisuuden löytää maailman, jota he eivät muuten mahdollisesti kohtaisi elämässään.

– Klassinen musiikki saatetaan mieltää helposti korkeakulttuuriksi, joten on tärkeää, että sitä tuodaan lähemmäksi nuoria.

Kappaleilla mukana neljä jousisoittajaa

Klassinen musiikki saatetaan mieltää helposti korkeakulttuuriksi, joten on tärkeää, että sitä tuodaan lähemmäksi nuoria. — Juska Salminen

Kun ajatus työpajojen järjestämisestä muuttui konkreettiseksi toiminnaksi, koronavirus pisti aikataulut uusiksi.

– Projektia piti edistää enemmän jo keväällä. Marraskuussa oli tarkoitus levyttää kappaleet. Nyt on vielä hieman auki, joudutaanko sitä siirtämään ensi keväälle, Mustikkaniemi kertoo.

Levytyksen nauhoituksesta vastaa Kymi Sinfoniettalle aiemminkin äänentoistoja tehnyt Jari-Jukka Nippala. Näillä näkymin levyllä soittavat bändien ja Kati Ylitalon lisäksi neljä jousisoittajaa. Soittimina ovat sello ja viuluja.

Kappaleita levylle tulee muutama, sillä musiikin yhteensovittaminen vaatii Salmisen mukaan paljon työtä. Useamman kappaleen tekemisessä tulisi resurssit vastaan.

– Teemme täysillä muutaman kappaleen, ja näytämme, miten siististi tämän voi tehdä.

Jussi Lopperi

Kymi Sinfoniettassa toivotaan, että projektin kautta löytyisi yhteistyömuoto, jolla nuorisotyötä voitaisiin tehdä tulevaisuudessa nuorille luontevassa viitekehyksessä. Arkistokuva.
Kymi Sinfoniettassa toivotaan, että projektin kautta löytyisi yhteistyömuoto, jolla nuorisotyötä voitaisiin tehdä tulevaisuudessa nuorille luontevassa viitekehyksessä. Arkistokuva.

Orkesteri haluaa tarjota monipuolista ohjelmaa

Kymi Sinfonietta on tehnyt erilaista yleisökasvatustyötä ja yhteisprojekteja sekä Kotkassa että Kouvolassa vuosia. Se tekee myös säännöllisesti jalkautumistyötä päiväkodeissa, kouluissa ja hoivakodeissa.

– Orkesterille on tärkeää tarjota mahdollisimman monipuolista ohjelmaa laajalle yleisölle, Mustikkaniemi kertoo.

Vuosien saatossa työ on laajentunut myös sairaaloiden, nuoriso- ja päihdetyön sekä erilaisten erityisryhmien pariin.

– Teimme muutama vuosi sitten nuorisotoimen kanssa yhteistyönä peli- ja elokuvamusiikkikonsertin cosplay-tapahtumaan.

Yhteistyön jatkuminen molempien tahojen toiveissa

Rock Academy keskittyy musiikin tekemisen ja esittämisen eri osa-alueisiin, tarjoaa tietoa uravaihtoehdoista musiikkialalla ja antaa tukea työllistymiseen musiikin parissa.

Kaksivuotinen hanke rakentaa yhteistyötä myös paikallisten tekijöiden, kuten muusikoiden, oppilaitosten ja yritysten kanssa.

Sekä nuorisopalvelut että Kymi Sinfonietta toivovat yhteistyön jatkumista tulevaisuudessakin.

– Yhteiset kokeilumme ovat olleet puolin ja toisin onnistuneita. Tästä projektista saadaan varmasti myös paljon ideoita siihen, mitä yhteistyö tulevaisuudessa voisi olla, Mustikkaniemi kertoo.