Syväluotaava sukututkimus

Karin Bojs: Homo Europaeus. Eurooppalaisen ihmisen pitkä historia. 473 sivua. Minerva 2016.

Ruotsalainen tiedetoimittaja Karin Bojs lähti myöhäisellä keski-iällä selvittämään juuriaan. Sukulaisten muistelmien ja kirkonkirjojen avulla pääsee helposti parinsadan vuoden päähän. Mutta keitä ovat olleet edeltävät sukupolvet? Miten kaukaisemmat esivanhemmat olivat eläneet? Millainen maailma oli heidän aikanaan ollut?

Työssään Dagens Nyheterin tiedetoimituksessa Bojs oli parin vuosikymmenen ajan seurannut geenitutkimuksen nopeaa kehitystä, mistä syntyi ajatus tehdä valtavirrasta poikkeava katsaus sukutaustaan: seurata DNA:n avulla omaa — ja samalla yleiseurooppalaista — sukupuuta mahdollisimman pitkälle.

Ensimmäisen kerran elävän organismin koko DNA pystyttiin selvittämään 1995, jolloin kyseessä oli yksinkertainen bakteeri. Kahdessa vuosikymmenessä tieteenala on edennyt jättiharppauksin, kuten Bojsin kirja osoittaa.

Tutkijoiden avustuksella kirjoittaja on voinut jäljittää esi-isiensä ja -äitiensä tarinaa 54 000 vuoden päähän, aikaan jolloin ihmislaji siirtyi Lähi-idästä Eurooppaan.

Bojs seuraa sukunsa vaiheita muun muassa mammutinmetsästäjien (30 000 vuotta sitten), jääkautta Välimerelle paenneiden luolamiesten (20 000 vuotta sitten) ja ensimmäisten Ruotsin alueelle saapuneiden maanviljelijöiden (6 000 vuotta sitten) kautta kohti nykyaikaa.

Samalla hän esittelee tutkimusraporttien ja asiantuntijahaastattelujen välityksellä ihmiskunnan kehityksen virstanpylväitä koiran kesyttämisestä oluenpanoon ja raudan valmistamiseen.

DNA-analyysi mitokondrioineen ja haploryhmineen on kiinteästi läsnä sukuhistorian eri vaiheissa, mikä tekee lukukokemuksesta hieman raskaan, mutta toisaalta antaa kirjalle ryhdikkään, luonnontieteisiin tukeutuvan linjan. |

Mika Rissanen

Hyvää: Omaperäinen lähestymiskulma historiantutkimukseen.

Huonoa: Geenitutkimuksen yksityiskohdat voivat puuduttaa.

Erityistä: Kirja palkittiin Ruotsissa vuoden 2015 parhaana tietokirjana ja sen käännösoikeudet on myyty viidelle kielelle.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.