Kouvolan omatoimikirjastoille laadittiin käyttösäännöt järjestyshäiriöiden takia — Normaali kirjastoasiointi pysyy ennallaan

Henkilökunnan mukaan Myllykosken ja Inkeroisten omatoimikirjastoissa on ollut viime aikoina rauhallista.

Katja Juurikko

Omatoimikirjastoissa, myös Inkeroisissa, on kameravalvonta.
Omatoimikirjastoissa, myös Inkeroisissa, on kameravalvonta.

Kouvolan omatoimikirjastoille on laadittu käyttösäännöt. Taustalla ovat nuorten aiheuttamat järjestyshäiriöt Myllykosken ja Inkeroisten omatoimikirjastoissa.

Kirjastotoimenjohtaja Selja Kuntun mukaan uudet säännöt eivät vaikuta omatoimikirjaston normaaliin käyttöön.

— Tarkoituksena on turvata perusasioinnille rauha. Sääntöjen kanssa on helpompi puuttua häiriökäyttäytymiseen, hän sanoo.

Säännöissä sanotaan muun muassa, että omatoimiaikanakin kirjastossa noudatetaan järjestyslakia, joka kieltää yleisen järjestyksen häiritsemisen ja turvallisuuden vaarantamisen esimerkiksi meluamalla, sanallisella tai fyysisellä uhkailulla tai päihteitä käyttämällä. Lain rikkomisesta ilmoitetaan aina poliisille.

— Kaupungin nuorisopalvelut on luvannut kääntää uudet säännöt nuorten kielelle, Kunttu sanoo.

Energiajuomia ei saa nauttia kirjastossa

Kirjastotoimen apulaisjohtajan Marko Niskapohjan mukaan säännöt ovat osittain yksityiskohtaiset, esimerkiksi energiajuomien kieltämisen osalta. Tämä johtuu siitä, että Myllykoskella nuorisotila toimii samoissa tiloissa kuin kirjasto.

— Energiajuomia ei saa juoda nuokkarilla. Olisi outoa, jos samassa rakennuksessa olisi eri säännöt.

Sääntöihin on kirjattu myös omatoimikirjastoon kirjautumisen periaatteet. Kunkin asiakkaan tulee kirjautua sisään omalla kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Vain alle 15-vuotiaat lapset voivat asioida omatoimikirjastossa huoltajansa seurassa ilman kirjautumista.

— Jos käy kirjastossa esimerkiksi ystävän kanssa, kummankin on kirjauduttava sisään, Kunttu muistuttaa.

Valitukset ovat loppuneet

Myllykosken ja Inkeroisten omatoimikirjastojen häiriöistä tuli pitkin syksyä runsaasti asiakaspalautetta. Nuorten aiheuttamat ongelmat ovat olleet lähinnä meluamista ja roskaamista kirjaston tiloissa.

Kummassakin kirjastossa on pidetty avoin keskustelutilaisuus, jolla häiriköinti on pyritty lopettamaan. Niskapohjan mukaan tilaisuudet on järjestetty yhdessä nuorisotoimen kanssa, ja nuoriin on saatu hyvä keskusteluyhteys.

Olen saanut palautetta henkilökunnalta, että tilanne kirjastoissa on rauhoittunut. Marko Niskapohja

Inkeroisissa tilaisuus järjestettiin tammikuun lopulla. Niskapohjan tai Kuntun korviin ei ole viime aikoina kantautunut valituksia kummastakaan kirjastosta.

— Olen saanut palautetta henkilökunnalta, että tilanne kirjastoissa on rauhoittunut, Niskapohja sanoo.

Kouvolan ensimmäinen omatoimikirjasto avattiin kolme vuotta sitten Inkeroisiin. Tällä hetkellä omatoimikirjastoja on kaupungissa viisi. Kuntun mukaan asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä omatoimimahdollisuuteen, ja kirjastoja käytetään paljon omatoimiaikana.

Omatoimikirjastojen käyttösäännöt otetaan käyttöön maaliskuun alusta. Aikuisväestön lautakunta päätti asiasta keskiviikkoiltana.

Uusimmat uutiset