Kouvolassa järjestettävä lasten teatteritapahtuma Kuulas on Vuoden festivaali 2019

Lukas Pearsall

Elli-Noora Peltonen (keskellä) ja muut jaalalaisen Vuokkola-päiväkodin pienimmät pääsivät  vuoden 2014 Kuulas-tapahtumassa keskelle väriseikkailua. Nukketeatterikeskus Poijun Pallo-esityksen taiteili Anne Lihavainen.
Elli-Noora Peltonen (keskellä) ja muut jaalalaisen Vuokkola-päiväkodin pienimmät pääsivät vuoden 2014 Kuulas-tapahtumassa keskelle väriseikkailua. Nukketeatterikeskus Poijun Pallo-esityksen taiteili Anne Lihavainen.

Lasten teatteritapahtuma Kuulas on valittu Vuoden festivaaliksi 2019.

Valinnan teki Finland Festivals ry. Sen hallitus kirjoittaa perusteluissaan, että Kuusankoskella yli 30 vuoden ajan järjestetty teatteritapahtuma on aina osannut yhdistää riemastuttavaksi kokonaisuudeksi huipputason teatteriesitykset, työpajat, katuteatterin ilmiöt sekä kotimaiset ja kansainväliset vieraat.

— Tapahtuma on suunnattu niin lapsille kuin myös koko perheelle aina muistaen, että lastenkulttuurissa rima on erityisen korkealla ja taiteellisesta tasosta ei koskaan pidä tinkiä, perusteluissa sanotaan.

”Ei kaiken tarvitse olla valtavan suurta”

Kuulas-festivaalin päätuottaja on Työväen Näyttämöiden liitto. Sen yhteistyökumppaneita ovat Kouvolan kaupunki, Kouvolan teatteri ja Kuusankosken teatteri.

Ohjelmistosta vastaavat toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen ja tuottaja Mikko Väänänen.

— Tunnelmat ovat tosi hienot — ennen kaikkea siksi, että lastenkulttuuri huomioitiin näin näyttävästi. Finland Festivals on kuitenkin iso instituutio, jossa ovat mukana kaikki Suomen suurimmat festivaalit, Ruuskanen sanoo.

Hänen mukaansa tunnustus kannustaa ja haastaa tekemään teatteritapahtumaa entistä paremmin. Tason tulee pysyä samana tai nousta.

— Samalla tunnustus luo uskoa siihen, että tällainen paikallisuus on merkittävää. Ei kaiken tarvitse olla valtavan suurta.

Jussi lopperi

Kuulas-festivaalin ulkomaalaisvieras oli tänä vuonna italialainen katuteatteriryhmä Bubble on Circus. Mariano Guz taikoi parinsa kanssa kuplia niin käsin kuin erilaisilla välineilläkin — rysästä lähtien.
Kuulas-festivaalin ulkomaalaisvieras oli tänä vuonna italialainen katuteatteriryhmä Bubble on Circus. Mariano Guz taikoi parinsa kanssa kuplia niin käsin kuin erilaisilla välineilläkin — rysästä lähtien.

Ohjelmisto julkaistaan maaliskuussa

Ensimmäinen Lasten teatteritapahtuma järjestettiin Kuusankoskella vuonna 1988. Nykyisen Kuulas-nimen tapahtuma sai vuonna 2008.

Kuulas järjestetään ensi vuonna 15.—18. toukokuuta. Sen ohjelmisto julkaistaan maaliskuussa.

Finland Festivals on nimennyt Vuoden festivaalin vuodesta 1999 lähtien. Tunnustus myönnetään vuosittain merkittävästä taiteellisesta kehityksestä, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai lupaavasta läpimurrosta.

Tuoreimmat viisi palkittua festivaalia ovat Tampere Biennale (2018), Ilmajoen Musiikkijuhlat (2017), Sastamala Gregoriana (2016), Sodankylän elokuvajuhlat (2015) ja Maailma kylässä -festivaali (2014).