Osa Kouvolan seudun kesäteattereista on siirtänyt ensi-iltansa kesäkuulta elokuulle – Iittiläiset hakivat näytelmälleen esitysoikeuksia kaiken varalta myös ensi vuodeksi

Kesäteatterit: Valkealassa päätös kesänäytelmän toteutumisesta tehdään ensi viikolla.

Lukas Pearsall

Senioriteatteri Koskirentukoiden ensi-ilta siirtyy elokuulle. Kuva on kesänäytelmästä vuodelta 2017.
Senioriteatteri Koskirentukoiden ensi-ilta siirtyy elokuulle. Kuva on kesänäytelmästä vuodelta 2017.

Normaalitilanteessa kesäteatteriväki olisi huhtikuussa keskellä kiireistä yhteisharjoituskautta.

Nyt näyttelijät harjoittelevat vuorosanojaan, laulujaan ja koreografioitaan kotioloissa. Yhteisharjoitukset ovat jäissä kolmatta viikkoa.

Samalla osa teattereista on valmistautunut siihen, että ensi-iltaa ei ehkä nähdä tänä kesänä ollenkaan.

– Olemme kaiken varalta pyytäneet näytelmällemme esitysoikeudet myös ensi vuodeksi, Iitin harrastajateatterin puheenjohtaja Pauli Similä kertoo.

Komedian Mies joka ei osannut sanoa ei on määrä saada ensi-iltansa Iitissä heinäkuun alussa.

Asiat tärkeysjärjestyksessä

Valkealan kesäteatteri on tuomassa 16. heinäkuuta ensi-iltaan komediaa Olin nahjuksen vaimo.

Kirkonkylän nuorisoseuran puheenjohtaja Tuija Makkonen sanoo, että ensi-illan siirtämisestä ensi vuoteen on käyty alustavaa keskustelua.

– Teemme päätöksen asiasta ensi viikolla.

Ohjaaja ja dramaturgi Virve Mattila myöntää olevansa näytelmän tämänhetkisestä aikataulusta huolissaan. Hänen mukaansa kotiharjoittelusta on hyötyä, mutta stemmalaulu ja ryhmäkoreografiat vaativat mukaan koko porukan. Tullakseen jouhevaksi näytelmä edellyttää monta läpimenoa ja yhteisharjoitusta.

Mattila toteaa, että asiat pitää tietenkin panna tärkeysjärjestykseen.

– Terveys edellä mennään. Tämä on ajanjakso, joka koskettaa aivan jokaista, hän sanoo.

Terveys edellä mennään. — Virve Mattila

– On ollut parempi, ettemme ole tavanneet edes muutaman hengen kesken, sillä meitä on ympäri maakuntaa, ja osa reissaa työkseen. Tapaaminen voisi olla vaarallista.

Valkealan kesäteatteri

Valkealan kesäteatterin tuleva näytelmä on Olin nahjuksen vaimo.
Valkealan kesäteatterin tuleva näytelmä on Olin nahjuksen vaimo.

Ensi-iltoja siirtyy elokuulle

Kuusankosken teatterin alainen Senioriteatteri Koskirentukat on katsonut parhaaksi siirtää Kieltolaki-komediansa ensi-illan kesäkuun alusta elokuun puoliväliin.

– Koko Kuusankosken teatterin toiminta keskeytettiin koronaviruspandemian vuoksi. Koska kesäteatteriryhmässä on kyse vielä senioreista eli riskiryhmäläisistä, on parempi, että jokainen pysyy kotona, Kuusankosken teatterin johtaja Karolina Eklund-Vuorela sanoo.

Näytelmän päätyi siirtämään elokuulle myös Jaalan nuorisoseuran lastenryhmä.

Nuorisoseuran puheenjohtaja Justiina Lampila toteaa, että vaihtoehtoa ei ollut. Saapasjalkakissa-näytelmän ensi-illan piti alun perin olla kesäkuun ensimmäisellä viikolla, mutta harjoittelemaan ei päästä vielä pitkään aikaan.

– Aikuisten kesänäytelmän osalta emme ole tehneet vielä päätöstä. Kakkua kerrakseen -näytelmä olisi tulossa ensi-iltaan heinäkuun alussa.

Jussi Lopperi

Kyösti Vuorelan mukaan Korvenkylän kesäteatteri aloitti harjoitukset jo viime vuoden puolella.
Kyösti Vuorelan mukaan Korvenkylän kesäteatteri aloitti harjoitukset jo viime vuoden puolella.

Harjoitukset alkoivat jo viime vuonna

Korvenkylän kesäteatterilaiset elävät toivossa, että ensi-ilta toteutuu suunnitellusti 26. kesäkuuta.

– Tämänhetkisten tietojen mukaan voisimme jatkaa yhteisharjoituksia 13. toukokuuta jälkeen. Jos se pitäisi kutinsa, esitys olisi mahdollista saada kasaan, Korvenkylän nuorisoseuran puheenjohtaja Kyösti Vuorela sanoo.

Hänen mukaansa Korvenkylä on siinä mielessä hyvässä asemassa, että harjoitukset päästiin aloittamaan poikkeuksellisesti jo viime vuoden puolella. Valmisteilla on klassikkomusikaali Viulunsoittaja katolla.

– Kaikki laulustemmat on äänitetty taustojen kanssa ja ilman, kaikki askelkuviot on videoitu. Maaliskuun puolivälistä lähtien jokainen on voinut harjoitella kotona omatoimisesti.

Hän painottaa, että kaiken lähtökohta on kuitenkin turvallisuus. Teatteri ei lähde vaarantamaan kenenkään, ei yleisön eikä esiintyjien, terveyttä vaan noudattaa tarkasti viranomaisten ohjeita.