”Nykypolvi hyväksyy rohkeat naistaiteilijat” — Ulla Rantasen näyttely Kouvolan taidemuseossa esittelee yli 60 teosta lähes 60 vuoden ajalta

Jussi Lopperi

Ulla Rantanen asuu Helsingissä. Hän oli aikoinaan naimisissa taidemaalari Esko Tirrosen kanssa, ja pariskunta asui 1960- ja 1970-luvuilla Voikkaalla ja Valkealassa.
Ulla Rantanen asuu Helsingissä. Hän oli aikoinaan naimisissa taidemaalari Esko Tirrosen kanssa, ja pariskunta asui 1960- ja 1970-luvuilla Voikkaalla ja Valkealassa.

Vuoden merkittävin näyttely on tässä. Näin sanoo Kouvolan museonjohtaja Elina Bonelius ja perustelee myös:

— Ulla Rantanen on kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä taidegraafikko ja taidemaalari, 1980-luvun taiteen noususuhdanteen tunnettuja nimiä. Tuolloin naistaiteilijat murtautuivat ensimmäistä kertaa näyttävästi esille. Rantanen on näkemyksellinen voimanainen.

Lisäksi Rantanen asui aikoinaan Kuusankoskella ja opetti seudulla satunnaisesti kuvataidetta.

— Voisi siis väittää, että hän on monen Kouvolan seudulla kasvaneen taiteilijan oppiäiti.

Jussi Lopperi

Ulla Rantanen: Jyry (1963).
Ulla Rantanen: Jyry (1963).

Ajatus koko uran läpileikkaavasta katselmuksesta hämmentää

Taidemuseo Poikilossa avautuu torstaina Ulla Rantasen (s. 1938) retrospektiivinen näyttely Vuosien kuvat. Se esittelee taiteilijan ja professorin tuotantoa lähes 60 vuoden ajalta — 1960-luvun alusta 2010-luvulle saakka.

Näyttely keskittyy Rantasen uniikkiteoksiin, piirustuksiin ja maalauksiin. Esillä olevat yli 60 teosta on saatu lainaksi useiden museoiden ja yksityishenkilöiden kokoelmista.

Rantanen on ollut mukana suunnittelemassa näyttelykokonaisuutta yhdessä amanuenssi Mari Lehtosalon kanssa. Silti Rantasta hämmentää ajatus koko uran läpileikkaavasta katselmuksesta.

— Tuntuu siltä, että nykyään Suomessa kysytään, onko taiteilijalla jotakin uutta annettavaa. Siinä mielessä tällaiset retrospektiivit tuntuvat jotenkin historiallisilta, hän sanoo.

Jussi Lopperi

Ulla Rantanen: Autokausi I (1971).
Ulla Rantanen: Autokausi I (1971).

Lentopelko tuli väliin

Taidemuseon henkilökunta on lujasti eri mieltä. Ensinnäkin Rantanen on pitänyt näyttelyitä viime vuosina hyvin harvakseltaan. Kouvolassa hänen töitään oli esillä viimeksi yli kymmenen vuotta sitten, jolloin Rantasen grafiikkaa nähtiin taidemuseossa.

Toiseksi tuore näyttely kertoo taiteilijan tavattoman monipuolisesta urasta. Esillä on kaikkea tätä: Piirroksia, guassi- ja akryylimaalauksia sekä grafiikkaa. Fotorealismia, pop-taidetta ja lähes abstraktisuutta. Yhteiskuntakritiikkiä, tutkielmia hylätyistä esineistä, näkymiä luonnosta ja kuvitustöitä. Niukkaa väripalettia ja tulkintoja kenialaisesta arjesta vahvoine väreineen.

Rantanen matkusti Keniaan ensi kerran vuonna 1996. Maa lumosi taiteilijan niin, että tämä oli vähällä asettua sinne kokonaan. Rantanen sanoo, että hän yhä lähtisi mielellään Keniaan.

— Mutta kun väliin on tullut lentopelko.

Jussi Lopperi

Ulla Rantanen: Äiti ja poika sekä Hyvä paimen (2003—2006).
Ulla Rantanen: Äiti ja poika sekä Hyvä paimen (2003—2006).

Heinäkuussa 80 vuotta

Rantasen taiteen tekemistä on leimannut läpi vuosikymmenten kyseenalaistaminen ja kriittisyys itseä kohtaan.

Rantasen mukaan tähän vaikuttivat muun muassa sotalapsihistoria ja sittemmin suomalainen kulttuuri-ilmapiiri, jonka hän luonnehtii olleen varauksellinen ja epäilevä. Etenkin mitä tuli naistaiteilijoihin.

— Itse hylkäsin tietoisesti ja nopeasti perheenäidin roolin.

Rantasen mukaan naisen näkeminen vain perinteisessä roolissa oli sukupolvikysymys. Hän on iloinen, että nykypolvi jo hyväksyy rohkeat naistaiteilijat.

Itse hylkäsin tietoisesti ja nopeasti perheenäidin roolin. — Ulla Rantanen

Taiteilija täyttää heinäkuussa 80 vuotta. Hänen mukaansa se on samantekevää, tosin tuoretta näyttelyä hän pitää virstanpylväänä.

Vieläkö Rantanen tekee taidetta?

— Taiteentekovälineitä on, mutta ei ambitiota. Eikä se ole mikään surun paikka. Vuosia on mennyt, ja taide on ollut siinä vain yksi asia.

Ulla Rantasen Vuosien kuvat -näyttely on esillä Poikilossa 31.5.—2.9. Näyttelyn yhteydessä Poikilo julkaisee Rantasen taiteesta ja urasta kertovan kirjan. Rantasen taiteilijatapaamiset ovat Poikilossa 9.6. ja 25.8.

Ulla Rantanen

Syntynyt Keiteleellä 18.7.1938.

Asuu Helsingissä.

Asunut myös Kuusankosken Voikkaalla ja Valkealassa.

Taidegraafikko ja -maalari.

Aloitti taideopintonsa oppikouluaikanaan Lappeenrannan taideyhdistyksen piirustuskoulussa.

Opiskeli Suomen taideakatemian koulussa vuosina 1955—1959.

Edusti Suomea muun muassa Venetsian biennaalissa vuonna 1976.

Pro Finlandia-mitali ja Helsingin juhlaviikkojen Vuoden taiteilija 1985. Suomen kulttuurirahaston tunnustuspalkinto 1989. Professorin arvonimi 2009.

Teoksia lukuisissa museoissa ja kokoelmissa Suomessa ja ulkomailla.