Eskolanmäen koulun kasiluokkalaiset innostuivat revittelemään Kouvolan teatterin puvustolla — Sata nuorta taidetestaajaa näki My Fair Lady -musikaalin

Juliana Pohjola ja Ronja Vepsäläinen kävivät katsomassa klassikkomusikaalin koulun kanssa jo aiemmin. Kummankin mielestä se oli hauska.

Anne Penttinen

Eetu Engblom, Mikael Silo ja Veeti Both innostuivat teatterin asuista.
Eetu Engblom, Mikael Silo ja Veeti Both innostuivat teatterin asuista.

Muutamia kymmeniä nuoria pyörii yhtä aikaa Kouvolan teatterin Klubilla ja sovittelee teatterin puvuston aarteita. Toiset painavat vieressä kämmenenkuvia yhteisteokseen.

Eskolanmäen koulun kahdeksasluokkalainen Eetu Engblom nappaa heti rekistä kimaltelevan hameen ja pukee sen ylle, koska se näyttää hauskalta. Kavereita naurattaa vieressä. Asun täydentävät sulkahattu ja viitta.

Engblom kävi viimeksi teatterissa äidin kanssa ”joskus pienenä”. Sen jälkeen hän ei ole istunut katsomossa.

— Ei ole vain kiinnostanut. Tykkään enemmän elokuvista.

Taidekokemus voi innostaa uudestaan katsomoon

Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeen toinen vuosi on alkanut. Koko maan kahdeksasluokkalaiset viedään vierailuille taidelaitoksiin tämän syksyn ja ensi kevään aikana.

Kouvolan teatterissa vieraili perjantaina ensimmäinen ryhmä, satakunta nuorta Eskolanmäen koulusta. Kaikkiaan teatteriin tulee tutustumaan noin 500 kouvolalaista kasiluokkalaista.

Kouvolan teatterin johtaja Tiina Luhtaniemi pitää hanketta tärkeänä. Nuoret saadaan hetkeksi pois erilaisten näyttöjen äärestä kokemaan taide-elämyksiä.

— Ainutlaatuinen, elävä taidekokemus voi johtaa siihen, että nuoret haluavat tulla tänne toistekin, hän sanoo.

Elävä taidekokemus voi johtaa siihen, että nuoret haluavat tulla tänne toistekin. — Tiina Luhtaniemi

"Nuoret luulevat teatteria tylsäksi"

Luhtaniemi toivoo, että Kouvolan teatterissa kävisi nykyistä enemmän nuoria. Tällä hetkellä teatteri ei houkuttele suuria nuorisomääriä.

— Nuorilla on varmaan mielikuva, että teatteri on tylsää. Olemalla mukana Taidetestaajissa ja järjestämällä nuortenteatteritoimintaa haluamme hälventää tätä mielikuvaa.

Näytelmä joka menee pieleen -esitys tosin kiinnosti monenikäisiä. Luhtaniemen mukaan katsomossa oli muun muassa isovanhempia teini-ikäisten lastenlastensa kanssa.

— Näytelmän kreisi huumori vetosi nuoriin, teatterinjohtaja arvelee.

Anne Penttinen, Anne Penttinen

Ronja Vepsäläinen ja Juliana Pohjola eivät käy yleensä teatterissa, koska muut harrastukset vievät niin paljon aikaa.
Ronja Vepsäläinen ja Juliana Pohjola eivät käy yleensä teatterissa, koska muut harrastukset vievät niin paljon aikaa.

Muut harrastukset vievät aikaa

Kasiluokkalaiset pääsivät kurkistamaan Kouvolan teatterin kulisseihin ja tutustumaan toimintaan erilaisissa työpisteissä. Päivän lopuksi ryhmälle näytettiin My Fair Lady -musikaali.

Juliana Pohjola ja Ronja Vepsäläinen käyvät ilmaisutaidon luokkaa. Kumpikin on käynyt koulun kanssa katsomassa My Fair Ladyn jo aiemmin. He pitivät musikaalista.

— Se oli hauska, ja siinä oli hyvä juoni. Se ei ollut yhtään tylsä, Pohjola sanoo.

Nuoret ovat käyneet teatterissa omin päin vain kerran aiemmin. Syynä tähän on aikapula.

— On niin paljon muita harrastuksia, Pohjola sanoo.

Vepsäläinen kertoo haaveilevansa näyttelijänurasta. Eniten häntä kiinnostaa kuitenkin tv- ja elokuvapuoli.

Anne Penttinen, Anne Penttinen

Vilma Huumonen ja Kristel Pesur käyvät ilmaisutaidon luokkaa Eskolanmäen koulussa. Teatteri on kaikkea muuta kuin tylsää, nuoret sanovat.
Vilma Huumonen ja Kristel Pesur käyvät ilmaisutaidon luokkaa Eskolanmäen koulussa. Teatteri on kaikkea muuta kuin tylsää, nuoret sanovat.

Taidetestaajat

Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-hanke vie kolmen lukuvuoden ajan kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset taidevierailuille esimerkiksi oopperaan, teatteriin, konserttiin tai taidenäyttelyyn.

Luokat tekevät yhden vierailun lähialueellaan ja toisen oman alueensa ulkopuolelle.

Nuoret arvioivat taide-elämyksensä jälkikäteen. Nuorten ajatuksia voi käydä lukemassa osoitteessa taidetestaajat.fi.

Uusimmat uutiset