Kuusankoskelaisen teatterimiehen Sami Lahtisen esikoisteos taivuttaa sanoja ja tunteita liikkeiksi — Elokuussa hän suuntaa jälleen Lapin erämaihin tekemään teatteria Juha Hurmeen kanssa

Yegorov Popanoff — Rakkaudesta saa kantaesityksensä Pato-klubilla keskiviikkona.

Mikko Hovi

Sami Lahtinen ja Roosa Raanoja nousevat näyttämölle.
Sami Lahtinen ja Roosa Raanoja nousevat näyttämölle.

Jokiteatterin kantaesitys Yegorov Popanoff — Rakkaudesta kysyy, miltä tunteet näyttävät. Kyseessä on pitkän linjan teatterimiehen Sami Lahtisen esikoisohjaus ja -käsikirjoitus.

— Halusin saada niin sanotusti pään auki, tehdä uuden aluevaltauksen. Olen ollut niin pitkään lavan puolella, Lahtinen sanoo.

Tosin lavan puolella Lahtinen on myös nyt, sillä hän näyttelee nimiroolin.

Roosa Raanoja konkretisoi tunteet

Näyttämöllä on mukana tanssija Roosa Raanoja, joka myös vastaa koreografiasta. Hänen osuutensa on keskeinen, sillä Lahtinen haluaa teoksellaan konkretisoida tunteet.

— Minua on kiinnostanut todella paljon, miltä tunteet näyttäisivät, jos ne olisivat fyysisiä. Niin raadolliset kuin kauniitkin tunteet. Uskon, että näkyvinä niitä pystyy käsittelemään helpommin, Lahtinen sanoo.

Halusin tehdä uuden aluevaltauksen.

Kuten monologin nimi kertoo, teos kertoo pitkälti rakkaudesta. Tai Lahtisen mukaan rakkaudesta ja siitä tunteesta, jota helposti kutsutaan rakkaudeksi, sekä rakkauden reunamailla roikkuvista tunteista, jotka liittyvät parisuhteeseen. Siis myös eroon.

Esitys on tiivis: se kestää noin 45 minuuttia.

Juha Hurmeen mukana erämaahan

Kuusankoskelaista Lahtista, 44, on nähty niin Valkealan kesäteatterin, Kuusankosken teatterin kuin Jokiteatterin tuotannoissa.

Lisäksi hän on kolmatta vuotta mukana Juha Hurmeen projektissa Operaatio Paulaharju, jonka näyttämönä on Lapin erämaa. Esityssarja perustuu tutkija-kirjailija Samuli Paulaharjun (1875—1944) novellikokoelmaan Tunturien yöpuolta.

— Lipsahdin mukaan. Olin Lapissa katsomassa projektia ja tutustuin Hurmeeseen. Olen lähdössä matkaan jälleen elokuun lopussa.

Lahtisen mukaan työryhmä on väistämättä hitsautunut yhteen.

— Kaikki se fyysinen rasitus, kun vaellamme erämaahan ja ryhdymme treenaamaan. Se on kokemus, jota on vaikea kuvailla.

Yegorov Popanoff — Rakkaudesta saa kantaesityksensä Pato-klubilla Kuusankosken Taideruukissa keskiviikkona 21.2. kello 18. Esityksiä on 3. maaliskuuta saakka.

Uusimmat uutiset