Taikuri Markku Purhon mielestä Kouvolassa olisi ainesta Suomen taikapääkaupungiksi — Apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell ei lämpene ajatukselle

Jari Santala

Taikuri Markku Purho odottaa tänä vuonna erityisesti kiinalaisen korttitaikurin Bill Cheungin esitystä.
Taikuri Markku Purho odottaa tänä vuonna erityisesti kiinalaisen korttitaikurin Bill Cheungin esitystä.

Kouvola voisi hyvin olla Suomen taikapääkaupunki, taikuri Markku Purho sanoo. Hän on usein leikitellyt ajatuksella, sillä monelle ulkomaalaiselle taikurille Kouvola on tutumpi kuin Helsinki.

Kouvolan taikapäivät kerää vuosittain 180—200 taikuria yhteen. Taikapäiviä ei Purhon mukaan järjestetä muualla Suomessa.

Apulaiskaupunginjohtajan Tuukka Forsellin mielestä Kouvolaa ei voi tituleerata Suomen taikapääkaupungiksi yhden taikatapahtuman perusteella. Forsellin mukaan Kouvolalla on myös muita mahdollisuuksia mihin profiloitua, kuten kulttuuri ja urheilu.

— Kaupungin imagosuunnittelussa pitää ottaa moni asia huomioon. En tyrmää ajatusta, etteikö Kouvola voisi olla taikapääkaupunki, mutta se tarvitsisi esimerkiksi Taikaviikot, jotta asiaa kannattaisi viedä eteenpäin.

Taikuripiirit ovat pienet

Purho laskeskelee, että Taikapäivien historian aikana Kouvolassa on käynyt 150 maailmankuulua taikuria.

Hän tuntee suurimman osan taikureista, jotka Taikapäivillä esiintyvät. Purho haluaa nähdä jokaisen taikurin esityksen ennen kuin hän kutsuu taikurin Taikapäiville.

— Taikuripiirit ovat loppujen lopuksi hyvin pienet. Aina joku tuntee jonkun, joten yhteystiedot on helppo saada.

Kaupunki tukee Taikapäiviä taloudellisesti. Vaikka taikureille ei makseta esiintymisestä varsinaista palkkiota, Purhon mielestä tapahtumaa ei voitaisi järjestää ilman kaupungin tukea. Taikureille maksetaan lennot, ruoat ja majoittuminen.

— Rahalla saa kenet tahansa esiintymään. Me pidämme taikureista hyvää huolta, jotta he haluavat tulla uudelleen ja suosittelevat Taikapäiviä myös muille. Suomi on myös eksoottinen maa, jonne moni haluaa vierailulle.

Hyvä esimerkki on ajatustenlukija Max Maven. Hän on esiintynyt Kouvolassa useamman kerran ilman palkkiota, sillä hän on Purhon tuttuja.

Kerran hänen esitystään seurasi myös Linnamäen ohjelmapäällikkö. Hän halusi tehdä Mavenin kanssa kesän mittaisen sopimuksen Peacock-teatteriin. Mavenin hintalappu oli kuitenkin suurempi kuin Linnanmäen koko kesän esiintyjäbudjetti. Mavenin Kouvolan keikka jäi hänen ainoaksi Suomen keikaksi sinä vuonna.

Sonja Ovaskainen

Markku Purho on järjestänyt Taikapäiviä Kouvolassa vuodesta 1982 asti.
Markku Purho on järjestänyt Taikapäiviä Kouvolassa vuodesta 1982 asti.

Taikapäivien aika ja paikka vaihtelevat

Taikapäivien järjestäminen aloitetaan vuotta aikaisemmin ennen kuin varsinainen tapahtuma järjestetään. Esiintyjät yritetään koota joka vuosi jonkun teeman ympärille, mutta koskaan se ei ole onnistunut.

— Vuodessa ehtii tapahtua paljon. Osa taikureista odottaa pidempää sopimusta Las Vegasiin, joten he eivät uskalla luvata tuloaan Kouvolaan.

Tänä vuonna Taikapäivillä esiintyvää ranskalaista taikuria Norbert Ferréa Purho on yrittänyt saada Kouvolaan jo monta vuotta. Puolitoista vuotta sitten he saivat kalenterit sopimaan yksiin.

Taikapäivät järjestetään joka toinen vuosi keväällä ja joka toinen vuosi kesällä. Siihen on Purhon mukaan kaksi syytä. Keväällä on helpompi saada isoja nimiä esiintymään, sillä monella taikurilla on keväällä vähemmän keikkoja kuin muuhun aikaan vuodessa.

Kesällä järjestettävät Taikapäivät liittyvät kaupungin antamaan tukeen. Taikapäivät levittäytyvät silloin Manskille, jonne yleisön on helppo tulla paikalle.

Myös paikka vaihtelee. Välillä Taikapäivät järjestetään Kuusankoskitalolla ja välillä Kouvola-talolla. Tänä vuonna on Kouvola-talon vuoro. Purhon mukaan molemmissa paikoissa on puolensa. Kuusankoskitalossa taikureiden suomenmestaruuskilpailut voidaan järjestää toisessa salissa ja iltashow toisessa.

Kouvola-talossa ei ole kuin yksi sali, johon pari sataa taikuria mahtuu. Samassa salissa pitää järjestää myös iltashow.

— Se on aina sellaista pientä säätöä.

Yleisön määrä voi vaihtelee paljon. Purhon mukaan muutama kävijä tulee Kouvolaan vuosittain vain Taikapäivien takia.

— Jos sataa vettä, kävijöitä voi olla vain sata. Jos keli on hyvä, katsojia voi olla tuhansia.

Taikurinalut pääsevät verkostoitumaan

Ensimmäiset Taikapäivät järjestettiin Kouvolassa 1982. Ennen sitä Taikapäivät järjesti jokin kolmesta silloisesta taikayhdistyksestä: Taikapiiri, Viihdetaikurit tai Taikaritarit. Yhdistysten järjestämissä Taikapäivissä oli ongelmia.

— Kun yksi yhdistys järjesti Taikapäivät, toisten yhdistysten taikurit eivät osallistuneet ja toisin päin.

Taikapäivät tarvitsivat jonkun yhdistysten ulkopuolelta järjestämään tapahtumaa, jotta kaikki saatiin mukaan.

Purhon mukaan Taikapäivät ovat etenkin nuorille taikurinaluille hyvä paikka päästä verkostoitumaan, näyttämään taitonsa, kysymään neuvoja ja vaihtamaan ajatuksia kokeneempien taikureiden kanssa. Suomessa on noin 500 aktiivista taikuriharrastajaa.

Purhon mukaan likimain kaikki taikatemput, mitä voidaan tehdä, on jo tehty. Vanhoista tempuista tehdään kuitenkin koko ajan uusia versioita.

— Nykyään kommunikointi yleisön kanssa on entistä tiiviimpää.

Myös taikurin persoona on tärkeässä roolissa, sillä osa taikureista lyö itsensä läpi videoilla, jotka he lataavat nettiin. Purhon mielestä tietoa tempuista on jo liikaa.

Kouvolan Taikapäivät

Järjestetään 27.—29. heinäkuuta Kouvola-talolla ja Kävelykatu Manskilla.Perjantaina Kouvola-talolla esiintyy muun muassa saippuakuplataikuri Marco Zoppi, ranskalainen taikuri Gaëtan Bloom ja amerikkalainen taikuri Jared Kopf.Lauantaina taikapäivät levittäytyvät kävelykatu Manskille. Siellä yleisöä viihdyttää moottorisahajonglööri Janne Mustonen kello 15 alkaen. Lastentaikuri JIIPEE esiintyy kello 17. Kello 20 on viihdeohjelmakilpailun finaali ja palkintojen jako.Sunnuntaina Kouvola-talolla järjestetään Gaala show, jossa esiintyy muun muassa ranskalainen taikuri Norbert Ferré, jaloillaan taikatemppuja tekevä Vlad Kryvonogov ja amerikkalainen mentalisti Paul Vigil.Kouvolan Taikapäivät järjestetään tänä vuonna 25. kertaa.

— Taikatemput syntyvät katsojan päässä. Taikuus on tietoa, mitä kaikki eivät tiedä.

Purholle tärkeintä on, että katsoja unohtaa esityksen ajaksi asuntolainansa ja muut murheet.

— Loppujen lopuksi taikuus on vain yksi viihteen muoto.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset