Utin jääkärirykmentissä tavannut kaksikko tanssittaa klubikansaa – Unelmana on valloittaa Suomen lisäksi ulkomaat

WY6 eli Enrico Annus ja Matias Petäistö tekevät elektronista tanssimusiikkia ja julkaisivat juuri musiikkivideon.

Anssi Aikio

Enrico Annus ja Matias Petäistö ovat WY6. Annuksen mukaan yhtye haluaa esitellä videoillaan suomalaisen luonnon kauneutta.
Enrico Annus ja Matias Petäistö ovat WY6. Annuksen mukaan yhtye haluaa esitellä videoillaan suomalaisen luonnon kauneutta.

Kun 60 000 euron kumivene pysähtyi hetkeksi Porvoon saaristoon, Enrico Annus nojasi paljaat pohkeensa sen lämmintä, mustaa pintaa vasten. Päivä oli aurinkoinen, mutta hänen ylävartalonsa päälle puoliavoimeksi jätetty havaijipaita oli hulmunnut viimassa jo tovin. Tekeillä olevaan musiikkivideoon haluttiin saada vauhtia: veneen yllä kaarteli ilmakuvaa tallentava drone.

Horkasta huolimatta Annus oli innoissaan. WY6-duon musiikkivideosta oli kovaa vauhtia tulossa totta.

WY6 tekee elektronista tanssimusiikkia, jota kutsutaan myös edm:ksi. Rumpuja soittavan Annuksen kollega on Matias Petäistö, joka tunnetaan myös Märjä Dj -nimellä.

Musiikkivideon kuvasi kouvolalainen Anssi Aikio. Miehet tuntevat toisensa työn kautta. Kolmikko tapasi Utin jääkärirykmentissä.

Petäistön ja Annuksen tavoite on tehdä dj-vetoinen musiikinlaji Suomessa aiempaa tunnetummaksi.

WY6:n ensimmäinen musiikkivideo ja sen tekemisestä kertova making of -video julkaistiin vajaa viikko sitten.

Aina välillä Enrico Annus heittää rumpukapulan itsevarmasti ilmaan. Virallisella videolla hän saa sen kiinni, making of -pätkässä ote lipeää. Annuksen leveää hymyä katsoessa ei uskoisi, että itseoppinut rumpali on soittanut aiemmin erityisesti raskaan metallimusiikin yhtyeissä.

Oli musiikkityyli mikä tahansa, esiintyessään mies lipuu tilaan, jolle ei ole vastinetta muualla.

– Kun keikkaan valmistautuu, toivoo, että kaikki menee hyvin, Annus sanoo.

Ennen esiintymistä tehdään sound check, jossa testataan tekniikan toimivuus. Se on Annukselle kidutusta.

– Olet korotetulla lavalla, joka vähän heiluu ja huojuu. Mietit, tippuvatko soittimet. Hakkaat tyhjässä tilassa pelkkiä rumpuja, joiden ääni kimpoilee seinillä. Jännität, muistatko keikalla edes biisit.

Kun tekniikka on testattu, paikalle alkaa valua yleisöä. Sen kuulee lavan taakse puheensorinasta, lahkeiden hankauksesta toista vasten. On aika astua lavalle rumpusetin ääreen ja aloittaa.

Ensimmäisen biisin aikana pelko ja jännitys pakkautuvat hermostuneisiin käsiin ja jalkoihin – räjähtääkseen siihen hetkeen, kun yleisöstä alkavat nousta ilmaan kädet ja huudot.

– Sitten laitan kaiken peliin ja hiki alkaa roiskua.

Sitä seuraavat hetket ovat yhtä euforiaa.

Anssi Aikio

Yhtyeen nimi WY6 on käännös englannin kielen sanoista "watch your six". Amerikkalaisten viranomaisten ammattislangissa se tarkoittaa, että selustaakin täytyy muistaa tarkkailla.
Yhtyeen nimi WY6 on käännös englannin kielen sanoista "watch your six". Amerikkalaisten viranomaisten ammattislangissa se tarkoittaa, että selustaakin täytyy muistaa tarkkailla.

Tuoreelle videolle on miksattu yhteen kolmen kappaleen yhdistelmä: Mark Villan No Mercy, Mike Candysin Pump it up ja Calvon On The Move. Annus soittaa miksauksen päälle sähkörumpuja.

Videon voi käydä katsomassa Youtubessa tai Facebookissa. Vielä WY6 ei julkaise mitään musiikin suoratoistopalveluissa, kuten Spotifyssa.

– Kun jossakin vaiheessa teemme omia biisejä, silloin sinnekin mennään, ehdottomasti.

Annus kehottaa edm-untuvikkoja kuuntelemaan alkuperäiset kappaleet.

– Niistä on helppo lähteä liikenteeseen, jos edm ei ole tuttu musiikinlaji.

Elektronisen tanssimusiikin alle mahtuu useita alakategorioita. Annuksen mukaan WY6 ei lukittaudu keikoilla mihinkään tiettyyn kategoriaan vaan käyttää edm-elementtejä monipuolisesti.

Tavoitteena on päästä ulkomaille

WY6 on myynyt useampia keikkoja täksi syksyksi Suomeen. Kaksikko tähyää kuitenkin myös kotimaan rajojen yli.

– Tavoitteemme on päästä esiintymään mahdollisimman paljon, ensi kesänä suomalaisille festarilavoille. Haluaisimme myös ulkomaille. Siellä on isoja tapahtumia, kuten Tomorrowland Belgiassa.

Maailmaa ei valloiteta yhden videon varassa, joten edessä on uusien miksauksien ja omien kappaleiden tekoa sekä mahdollisimman paljon keikkailua. Seuraava musiikkivideo koostetaan loppukesän keikoista ja julkaistaan syksyllä.

– Meidän juttumme on yhdistää dj ja oikeat lyömäsoittimet. Haluaisin mukaan akustiset rummut.

Annus sanoo kuitenkin haaveilevansa maltillisesti.

– Olen unelmoinut suuria, kun pistin pystyyn ensimmäisen bändini joskus 13-vuotiaana. Matkan varrella olen kokenut monta pettymystä.

Ennen videon julkaisua tekijät ajattelivat, että se kerää parisataa katsojaa. Nyt luku lähenee vauhdilla pelkästään Youtubessa jo kahta tuhatta.

– Facebookissa se on jo liki 8 000. Voi veljet, että se on ihanaa.