Pihapiipertäjät suurennuslasin alla

Andreas Tjernshaugen: Tiaisten salainen elämä.Suomentanut Ulla Lempinen.Atena 2016. 223 sivua.

On tietokirjoja ja tietokirjoja. Teos kaikille tutuista tiaisista kuulostaa niin joutavalta aiheelta, että kirjaan oli pakko tutustua. Onneksi. Norjalainen Andreas Tjernshaugen niputtaa pihapiiristä tuttuihin lintuihin suurin piirtein koko maailmankaikkeuden ja maapallon syntyhistorian.

Teos käy dialogia tietokirjailijan omien pihahavaintojen ja yleisen lintututkimuksen välillä. Tjernshaugen lähtee pienestä liikkeelle. Kevät tekee tuloaan. Sini- ja talitiaiset hakevat itselleen kumppania.

Nopeasti käy selväksi, että parinmuodostus noudattaa samaa kaavaa kuin ihmisilläkin.

Nopeasti käy selväksi, että parinmuodostus noudattaa samaa kaavaa kuin ihmisilläkin. Hyvännäköinen ja voimakkaasti laulava tiainen on naaraan mieleen. Eikä ole lainkaan tavatonta, että yhdellä koiraalla on kaksikin naarasta tahoillaan.

Munien hautominen ja poikasten kasvattaminen osuu aikaan, jolloin toukkia on luonnossa eniten liikkeellä. Toukat puolestaan vyöryvät esiin silloin, kun puut alkavat työntää lehtiä. Toukkien on helppo syödä lehtiä silloin, kun puusto ei ole vielä kehittänyt luontaisia torjunta-aineitaan lehtien suojaksi.

Tämä kaikki liittyy vuosituhansien saatossa opittuun vuodenkiertoon. Kirjassa tuodaankin esiin, että aikaistunut kevät saattaa hankaloittaa tiaisten ja muidenkin lintujen poikastuotantoa, kun kevät siirtyy entistä aikaisemmaksi.

Kirja käy asiaan kuuluvasti läpi ilmastonmuutokset uhkat ja muistuttaa, että ilmasto on ollut vaihtelevainen ennenkin — esimerkiksi silloin kuin dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon.

Tietenkin Tjernshaugen löytää tiaisista yhtymäkohtia kadotettuun dinosauruskantaan. Eläinkunnan sukupuu käydään sujuvasti läpi.

Kaikki edellä kerrottu kerrotaan niin juohevasti, että äkkiä lukija huomaa kirjan loppuneen. Tämän jälkeen pihapiirin piipittäjä tuijottaa ihan uusin silmin. |

Matti Tieaho

Hyvää: Sujuvasti luettava tietokirja.

Huonoa: Ankean karu kuvitus.

Erityistä: Hyviä vinkkejä yhteiseloon tiaisten kanssa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet