Koria-Rollia valmistellaan normaalisti elokuuta varten – Steve 'n' Seagulls paikkaa ulkomaalaisvieraita Wiipurintien markkinoilla

Elokuun lukuisten kulttuuritapahtumien toteutuminen on yhä epävarmaa.

Moises Garibay

Keskiajan tyyliä mukailevia taisteluasuja ja muuta tavaraa oli viime vuonna tarjolla Wiipurintien markkinoilla.
Keskiajan tyyliä mukailevia taisteluasuja ja muuta tavaraa oli viime vuonna tarjolla Wiipurintien markkinoilla.

Keskiaikatapahtuma Wiipurintien markkinoiden ohjelma ja järjestelyt ovat menneet Kouvolassa uusiksi.

Tapahtuma on yhä määrä toteuttaa elokuun alussa Kasarminmäellä, mutta ohjelmasta jäävät pois ulkomaiset pääesiintyjät.

Saksalaisen The Sandsacks -folkyhtyeen ja venäläisen kellonsoittajan Vladimir Degtyarevin sijaan tapahtumalavalle nousee kotimainen Steve 'n' Seagulls -yhtye. Markkinoilla esiintyvät myös muun muassa Wimme Saari ja Tapani Rinne.

– Yksi jo aiemmin sovittu suomalaisesiintyjäkin perui tulonsa, hän ei uskalla riskiryhmään kuuluvana saapua paikalle, Kouvolan kaupungin kulttuurituottaja Helena Jetsu kertoo.

Tällä hetkellä koronapandemiasta johtuvat kokoontumisrajoitukset ovat Suomessa voimassa heinäkuun loppuun saakka.

– Olen halunnut ottaa varman päälle ja varata aiempaa enemmän tilaa esiintymislavan edustalle, jotta katsojat pystyvät pitämään huolta turvaväleistä.

Käytännössä tilaa saadaan siirtämällä myyntipisteitä kauemmas lavasta.

Tilanne elää

Helena Jetsun loma ja lomautus alkavat toukokuun puolivälissä ja jatkunevat heinäkuun loppupuolelle. Sitä ennen hänen on ratkaistava, missä muodossa toteutuu esimerkiksi perinteikäs, elokuulle painottuva Elovalkeat-tapahtumasarja. Siihen kuuluva Ilta Kuutinlahdella -konsertti on jo peruttu, samoin Selänpään ilmailupäivä. Muiden tilaisuuksien kohdalla tilanne elää.

Entä Kouvolan Taiteiden yö? Sen ajankohta olisi 21. elokuuta.

– Jotkut ryhmät ovat peruneet tulonsa, sillä ne eivät ole voineet harjoitella yhdessä, Jetsu sanoo.

Hän toteaa, että elokuun tapahtumien järjestäminen on ollut poikkeuksellisen hankalaa.

– On suunniteltu ja peruttu, suunniteltu ja peruttu. Koko ajan rinnalla on kulkenut vaihtoehtoisia suunnitelmia. Ja tietenkin on pitänyt kiinnittää huomiota siihen, että mahdollisimman moni tilaisuus pidetään turvallisuussyistä väljästi ulkoilmassa.

Katja Juurikko

Taikuri Markku Purho on järjestänyt Kouvolan Taikapäiviä jo vuosikymmenien ajan.
Taikuri Markku Purho on järjestänyt Kouvolan Taikapäiviä jo vuosikymmenien ajan.

Tarvittaessa kotimaisin taikavoimin

Kouvolan Taikapäivien järjestäjä Markku Purho oli ehtinyt sopia kolmen ulkomaisen taikurin saapumisesta Kouvolaan heinä- ja elokuun taitteessa.

Nyt yhdysvaltalaisen Dirk Losanderin, japanilaisen Shoot Ogawan ja saksalaisen Axel Hecklaun pääsy on epävarma.

– Jos he voivat tulla Suomeen, pitääkö heidän olla täällä ensin kaksi viikkoa hotellissa karanteenissa, sitten nousta esiintymislavalle ja kotimaahan palattuaan olla jälleen karanteenissa? Siitä tulisi viiden viikon reissu, Purho sanoo.

Hänen mukaansa yksi vaihtoehto on toteuttaa tapahtuma kokonaan kotimaisin taikavoimin. Silti kysymysmerkkejä riittää. Sellainen on esimerkiksi viihdeohjelmien SM-kilpailu, jota ollaan järjestämässä Taikapäivien aikaan Tykkimäessä. Voiko sen toteuttaa, jos yleisötapahtumien rajoitukset ovat yhä voimassa?

– Toki voimme tarvittaessa pitää sen myös Kouvola-talossa, jossa on reilut 300 istumapaikkaa.

Päätöksiä touko- ja kesäkuussa

Koko ajan rinnalla on kulkenut vaihtoehtoisia suunnitelmia. — Helena Jetsu

Markku Purho kertoo tekevänsä päätöksen Taikapäivien toteuttamisesta toukokuun aikana.

Sama aikataulu on rockfestivaali Koria-Rollin järjestäjillä. Festivaali olisi tarkoitus pitää Kallioniemessä elokuun puolivälissä, ja toistaiseksi tapahtumaa valmistellaan normaalisti.

– Teemme uusia linjauksia, jos alkaa näyttää siltä, että festarin järjestäminen elokuussakaan ei ole turvallista, festivaalipäällikkö Matti Lindholm kertoo tiedotteessa.

Inkjazz-konsertin tulevaisuudesta päätetään kesäkuun loppuun mennessä. Konsertti on Ankkapurhan teollisuusmuseossa Inkeroisissa 28. elokuuta, jolloin esiintymässä ovat Jukka Perko Trio, Mirja Mäkelä, Seppo Kantonen ja Jari Perkiömäki sekä Eveliina Sumelius.

"Oppailla on kantava ääni"

Jos jonkin uskaltaa sanoa toteutuvan, niin opastettujen kävelykierrosten.

Kouvolan matkailuoppaiden puheenjohtaja Tarja Peltola-Welin kertoo, että normaalisti kesäkierrokset ovat alkaneet toukokuun lopulla.

– Nyt päätimme, että emme aloita ainakaan ennen juhannusta. Varmasti jatkamme sitten koko elokuun ajan.

Hänen mukaansa vielä maaliskuussa kierrostarjonta näytti monipuolisemmalta kuin mitä se tulee todellisuudessa olemaan. Koska osa oppaista kuuluu koronan riskiryhmiin, kaikkia suunniteltuja kierroksia ei voida toteuttaa.

– Tavoitteena kuitenkin on, että kierroksia on ainakin kerran viikossa jossakin päin Kouvolaa. Varmasti toteutuvat ainakin Alvar Aalto -kierrokset Inkeroisissa ja jokunen kierros myös ydinkeskustassa. Pyrimme saamaan mukaan myös Myllykosken, sillä se valittiin vastikään vuoden kymenlaaksolaiseksi kyläksi.

Peltola-Welin toteaa, että kierrokset tapahtuvat ulkona, ja ne ovat useimmiten reilusti alle 50 hengen tilaisuuksia.

– On siis helppo ottaa etäisyyttä muihin. Oppailla on kantava ääni, ja heillä on kaiken varalta myös mikrofoni mukana.

Nauska

Tuure Kilpeläisen on määrä konsertoida Ankkapurhan kulttuuripuistossa.
Tuure Kilpeläisen on määrä konsertoida Ankkapurhan kulttuuripuistossa.

Uusi puistokonserttien sarja

Ankkapurhan kulttuuripuistossa Anjalassa on määrä järjestää elokuussa uusi puistokonserttien sarja.

Sarjan avaa 9. elokuuta Arja Koriseva. Myöhemmin ovat vuorossa Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani sekä Maarit ja Sami Hurmerinta.

Konserttisarjan tuottaja Minna Lintukangas kertoo, että yleisöä otetaan konserttiin vain valtioneuvoston sallima määrä, ja kuulijoita kannustetaan tuomaan mukanaan omat viltit, istuimet ja eväät.

– Olemme päättäneet irrottautua perinteisestä katsomoajattelusta ja tehdä näistä Pori Jazz -henkisiä piknik-tilaisuuksia, joissa on helppo pitää turvavälit, hän sanoo.

– Vaikka rajoitukset eivät olisi voimassa enää elokuussa, haluamme silti ottaa varman päälle. Ja tietenkin jos isojen yleisötapahtumien rajoituksia jatketaan, mietimme, järjestämmekö konsertteja ollenkaan.

Siinä vaiheessa kun tapahtumasarjaa alettiin suunnitella, järjestäjät – ML Live Music oy ja Ankkapurhan kulttuurisäätiö – olivat huolissaan lähinnä siitä, sataako konserttien aikana vettä.

– Nyt se ei ole enää suurin huoli.

Poimintoja tapahtumista

Elovalkeat-tapahtumasarja 24.7.–26.8.

Kouvolan Taikapäivät 31.7.–2.8.

Wiipurintien markkinat 1.8.

Ankkapurhan puistokonsertit: Arja Koriseva 9.8. Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani 16.8. Maarit ja Sami Hurmerinta 23.8.

Koria-Roll-festivaali 14.–15.8.

Taiteiden yö 21.8.

Inkjazz 28.8.