Iitin harrastajateatteri ja Maakansa Brothers palkittiin Iitin kulttuuripalkinnolla

Teatteri ja yhtye toteuttivat viime kesänä yhteistyönä Juice Leskisen elämästä kertovan näytelmän. Se houkutteli katsomoon non 4 500 kesäteatterikävijää.

Pauli Similä

Maakansa Brothers eli Pekka Rossi, Heikki Moilanen, Ilmari Niemi, Tuukka Eskola, Kyösti Moilanen, Juha Yrjölä ja Janne Aalto (Juice) oli mukana Ollaan ihmisiksi -näytelmässä.
Maakansa Brothers eli Pekka Rossi, Heikki Moilanen, Ilmari Niemi, Tuukka Eskola, Kyösti Moilanen, Juha Yrjölä ja Janne Aalto (Juice) oli mukana Ollaan ihmisiksi -näytelmässä.

Iitin kulttuuripalkinto on myönnetty Iitin harrastajateatterille ja Maakansa Brothers -yhtyeelle. Tahot tekivät viime kesänä yhdessä Juice Leskisen elämästä kertovan Ollaan ihmisiksi -näytelmän Iitin kirkonkylän museonmäelle.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan mielestä yhteistyö oli tärkeä kulttuuriteko ja onnistunut esimerkki yhdessä tekemisen voimasta.

Harjoituksissa oli kivaa, lavalla oli kivaa ja backstagellakin svengasi. Iina Helander

Maakansa Brothersin rumpali ja Juicea näytellyt Janne Aalto kiittelee palkinnosta koko yhtyeen puolesta. Hän allekirjoittaa sen, että näytelmä oli iittiläistä kulttuuriyhteistyötä parhaimmillaan.

— Talkoolaiset mukaan luettuna näytelmää oli tekemässä 40 hengen tiimi. Tekijät olivat pääosin iittiläisiä tai iittiläislähtöisiä, vain miksaaja tuli Kouvolasta, Aalto sanoo.

Kulttuuripalkinto jaettiin keskiviikkona Iitin kunnan itsenäisyyspäiväjuhlassa. Tunnustuksen arvo on 1 000 euroa.

Matti Tieaho

Iina Helanderin mukaan Juice-näytelmän tekeminen oli hauskaa niin harjoituksissa kuin itse esityksissä.
Iina Helanderin mukaan Juice-näytelmän tekeminen oli hauskaa niin harjoituksissa kuin itse esityksissä.

"Juicelta" kiitokset myös vaimolle

Teatterin ja Maakansa Brothersin yhteistyö alkoi viritä vuonna 2015. Kovan luokan Juice-fani Janne Aalto ja ohjaaja Jan Nyquist ehdottivat harrastajateatterille, että se tekisi näytelmän edesmenneestä Suomi-legendasta.

Simpauttaja oli jo lyöty lukkoon, joten idea päätettiin toteuttaa kesällä 2017.

Helanderin mukaan Maakansa Brothers sopi hyvin näytelmään orkesteriksi, koska yhtye oli tuttu ja Juicen kappaleet kuuluvat sen ohjelmistoon.

— Harjoituksissa oli kivaa, lavalla oli kivaa ja backstagellakin svengasi. Bändin jäsenet toimivat kuin ammattilaiset. Teemme jatkossakin yhtyeen kanssa yhteistyötä, jos vain tilaisuus tulee, Helander sanoo.

Aalto oli haaveillut Juicen esittämisestä pitkään. Hänen mukaansa näytelmän tekeminen oli hauskaa mutta myös rankkaa, koska hän ei pidä itseään näyttelijänä eikä laulajana.

— Olen vaimolleni kiitollinen siitä, että pääsin tekemään roolin. Hän oli varmasti välillä kovilla kotona kaksivuotiaan tyttäremme kanssa, kun olin koko ajan teatterissa.

Näytelmä oli menestys

Lautakunta huomioi palkintoperusteluissaan myös näytelmän suuren suosion. Ollaan ihmisiksi keräsi kesällä ennätysyleisön. Helanderin mukaan sen näki noin 4 500 katsojaa, ja suurin osa näytöksistä oli loppuunmyytyjä.

Aalto yllättyi näytelmän suosiosta, vaikka tiesikin Juicen kiinnostavan kaikenikäisiä.

— Iso osa katsojista tuli Iitin ulkopuolelta: Kymenlaaksosta ja Päijät-Hämeestä. Kauimmaiset taisivat olla Kittilästä.

Ensi kesänä koko perheen esitys

Iitin harrastajateatteri täyttää tänä vuonna 30 vuotta, ja sillä on noin 50 jäsentä. Helanderin mukaan kesällä 2018 teatteri tekee esityksen koko perheelle. Sen ohjaa Mari Kahri.

— Ensimmäinen tapaamisemme on tammikuun alussa ja silloin varmistamme tulevan näytelmän. Luvassa on useita lapsirooleja, Helander vinkkaa kiinnostuneille.

Maakansa Brothers syntyi vuonna 2005 Maakansan seuratalon 70-vuotisjuhlia varten. Tarkoitus oli tehdä vain yksi keikka.

Jäsenillä oli kuitenkin keskenään niin kivaa, että yhtye päätti jatkaa. Maakansa Brothers soittaa coverkappaleita, muun muassa suomirokkia ja tanssimusiikkia.

— Meillä on kymmenkunta keikkaa vuodessa, Aalto kertoo.

Aiempia palkittuja

2016 valokuvaaja Liisa Alatalo
2015 Iitin kotiseutuyhdistyksen Karrala-toimikunta
2014 kuvataiteilija Iina Helander
2013 ikonimaalari Liisa Kuningas
2012 kulttuurivaikuttaja Eeva TuomalaLuetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut