Kymsote voi jättää taidetta kodittomaksi — Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteisiin on ripustettu yli 200 taideteosta Kouvolan kokoelmista, ja nyt niiden säilyttämisestä on laadittava uudet sopimukset

Katja Juurikko

Mirja Leinosen teos Syksy saapuu ja Elisa Heinosen Kevät ovat esillä Kaunisnurmen palvelukeskuksessa. Anna-Kaarina Kippola sanoo, että tällaiset suurikokoiset teokset kuuluvat esille, ei varastoon.
Mirja Leinosen teos Syksy saapuu ja Elisa Heinosen Kevät ovat esillä Kaunisnurmen palvelukeskuksessa. Anna-Kaarina Kippola sanoo, että tällaiset suurikokoiset teokset kuuluvat esille, ei varastoon.

Kouvolan Poikilo-museoiden amanuenssilla Anna-Kaarina Kippolalla on tänä keväänä edessään sopimusrumba.

Tämä johtuu Kymsotesta eli Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymästä, joka aloitti toimintansa tammikuun alussa.

Äkkiseltään sosiaali- ja terveyspalveluita ei yhdistä mielessään taidemuseon toimintaan. Kuitenkin monet terveysasemat, poliklinikat, hammashoitolat, neuvolat, palvelutalot ja muut kohteet pullistelevat museon — siis kaupungin — kokoelmiin kuuluvaa taidetta.

— Tällaisia kohteita on yhteensä 26, ja ne sijaitsevat ympäri Kouvolaa aina Jaalasta Elimäelle. Kaikkiaan niissä on esillä noin 230 taideteosta, Kippola kertoo.

Halutaanko teokset pitää esillä?

Sopimusrumbassa on kyse teosten vakuuttamisesta.

Tähän saakka kaupungin omistamat teokset ovat olleet kaupungin tiloissa ja kaupungin vastuulla. Nyt kuvioon on ilmestynyt kokonaan uusi maakunnallinen toimija.

Niinpä museon on laadittava Kymsoten toimipisteiden vastuuhenkilöiden kanssa uudet sopimukset teosten säilyttämisestä ja valvomisesta.

— Meidän on löydettävä henkilöitä, jotka vastaavat Kymsoten kohteiden irtaimistosta. Jos tällaisia henkilöitä ei löydy, meidän on harkittava, voimmeko jatkossa säilyttää teoksia nykyisillä paikoillaan, Kippola sanoo.

Eikä sekään ole kirkossa kuulutettu, että Kymsoten yksiköt edes haluaisivat pitää teokset esillä.

— Esimerkiksi kahdesta palvelutalosta, joissa on remontti suunnitteilla, on jo ilmoitettu, että vanhoja teoksia ei haluta takaisin seinille — eikä myöskään uusia. Tilat ovat usein ahtaita eikä vapaata seinäpintaa ole.

Jo olemassa olevien teosten jääminen paikoilleen ei maksa Kymsotelle mitään. Uuden ripustuksen tekemisestä museo perii per teos 129 euroa, johon lisätään 24 prosentin arvonlisävero.

1 500 teosta julkisissa tiloissa

Nyt päästään tukalaan ongelmaan: jos teokset eivät pysy nykyisillä paikoillaan, mihin ne sitten viedään?

Taidemuseon hallussa on noin 2 500 teosta. Niistä 1 500 on esillä julkisissa tiloissa eri puolilla Kouvolaa. Enempää ripustustiloja ei juurikaan ole.

Asukkaat ovat usein pyytäneet, että älkää vain viekö teoksia pois. — Anna-Kaarina Kippola

Poikilo-museoilla eli taidemuseolla ja kaupunginmuseolla ei ole myöskään riittävästi säilytystilaa. Ongelma syntyi vuoden 2009 kuntaliitoksessa, joka tuplasi kaupungin kokoelmat.

Nyt kaupunki maksaa 50 000 euroa vuodessa siitä, että Poikilo-museoiden esineistöä varastoidaan Museoviraston konservointi- ja kokoelmakeskukseen Vantaalle. Seuraava kuorma lähtee pääkaupunkiseudulle tammikuun aikana. Se sisältää museoesineitä, ei taideteoksia.

”Mielellään esille, ei varastoon”

Kymsoten toimipisteissä on tällä hetkellä esillä maalauksia, grafiikkaa, veistoksia ja tekstiilitaidetta.

Esimerkiksi viimeksi mainittuja on Kaunisnurmen palvelukeskuksessa Kouvolan ytimessä.

Elisa Heinosen teos Kevät hankittiin alun perin vanhan Kouvolan taidemuseoon. Mirja Leinosen Syksy saapuu siirtyi museon kokoelmiin Anjalankosken vanhasta kaupungintalosta.

Nykyisellä paikallaan teokset ovat olleet vuodesta 2011 saakka.

— Tällaiset suurikokoiset työt halutaan mielellään esille, ei varastoon, Kippola sanoo.

Taiteeseen ehtii kiintyä

Hän toteaa, että palvelutalojen asukkaille on toki ihan sama, mikä taho teoksia hallinnoi. Välttämättä heille ei kuitenkaan ole yhdentekevää, ovatko teokset seinällä vai eivät.

— Kun olemme käyneet tekemässä palvelutaloissa perusinventaarioita, asukkaat ovat usein pyytäneet, että älkää vain viekö teoksia pois. Niihin on ehditty kiintyä.

Lukuisten tutkimusten mukaan taiteen kokeminen lisää fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Kippola onkin sitä mieltä, että jos joitakin teoksia viedään pois, uusia pitää tuoda tilalle.

— Tyhjät seinät eivät anna mitään inspiraatiota.

Juttua muokattu kello 14.07. Korjattu uuden ripustuksen teosmaksun suuruus.