Iitin kirjasto aukesi pitkän tauon jälkeen – Kirjastonhoitaja Maija Rautiainen on ikävöinyt lapsiryhmää: "He puhuvat Dipper-karkeista ja kertovat, kuka on ihastunut keneenkin"

Kirjastofani Sanna Olander rakastaa kirjastoa ja sen tunnelmaa. Kouvolan kirjastot avaavat ovensa 8. kesäkuuta.

Elina Salin

Iisa ja Esa Rajala tulivat Iitin kirjastoon hakemaan muumikirjoja, mutta Iisa päätyi lopulta valitsemaan Mauri Kunnaksen ja Disneyn kirjoja.
Iisa ja Esa Rajala tulivat Iitin kirjastoon hakemaan muumikirjoja, mutta Iisa päätyi lopulta valitsemaan Mauri Kunnaksen ja Disneyn kirjoja.

Iitin kirjasto avautui jälleen maanantaina. Kävijälaskurin mukaan kirjastossa oli vartti avaamisen jälkeen käynyt yli kaksikymmentä henkilöä. Kirjastonhoitaja Maija Rautiaisesta on mukavaa, että kirjasto avattiin jälleen. Iitin kunnankirjasto suljettiin ja työntekijät lomautettiin 4. huhtikuuta.

– Ilmoitus lomautuksista tuli ilman mitään ennakkovaroitusta. Meille ei ilmoitettu, koska pääsemme takaisin töihin. Se oli vähän epämiellyttävä tilanne meille kaikille.

Työntekijät pääsivät takaisin töihin 14. toukokuuta. Rautiainen kertoo ikävöineensä juttelua asiakkaiden ja tuttujen kanssa. Kirjastossa käyvä lapsiryhmä muistaa aina viihdyttää häntä.

– Olen saanut heiltä kortteja, ja he moikkailevat aina kylillä. He kertovat, kuka on ihastunut keneenkin ja mitä koulussa on tapahtunut. Yhtenä päivänä he puhuivat Dipper-karkeista, joita he eivät saa enää syödä.

Sanna Olander käy joka päivä "fiilistelemässä kirjastotunnelmaa"

Kirjastofaniksi tunnustautuva Sanna Olander oli paikalla ensimmäisten kävijöiden joukossa.

– Kirjasto on minulle henki ja elämä. Tuon lapsenlapseni tänne, teen täällä palapelejä ja lainaan kirjoja äidilleni.

Eniten Olander kertoo käyttävänsä kirjojen lainauspalvelua. Hän käy lehtienlukusalissa ja tulostaa kirjaston tietokoneelta, koska hänellä ei ole printteriä kotona. Olander on saanut myös kirjastoystäviä, joita hän tapaa aina paikan päällä.

– Käyn joka päivä fiilistelemässä kirjastotunnelmaa. Täällä jopa tuntemattomat tervehtivät toisiaan.

Esa Rajala ja kaksivuotias Iisa tulivat kirjastoon hakemaan muumikirjoja. Iisa nappasi kuitenkin käteensä Mauri Kunnaksen merirosvokirjan, ja Mikistä ja Minnistä kertovan Disney-kirjan.

Rajala lainasi Björn Wahlroosin ja Kalle Isokallion teokset. Hän kertoo perheen käyvän kirjastossa kaksi kertaa kuussa.

– Muumikirjoja emme oikeastaan ehtineet etsiä. Emme tajunneet lähteä myös kirjojen hakubuumiin mukaan, kun kirjastot suljettiin.

Elina Salin

Sanna Olander tunnustautuu kirjastofaniksi.
Sanna Olander tunnustautuu kirjastofaniksi.

E-lehdet eivät korvanneet lukusalia

Asiakkaat pääsevät hakemaan kirjastosta varattua aineistoa jo toukokuussa. Se ei silti korvaa Maija Rautiaisesta normaalia aukioloa.

– Jos asiakas ei tiedä, mitä haluaisi lukea, hän pääsee hyllyjen väliin valitsemaan.

Varsinkin lehdenlukijat ovat olleet Rautiaisen mukaan pulassa lehtienlukusalin ollessa suljettu. E-kirjat ja e-lehdet eivät ole saaneet suosiota Iitin kirjastonkävijöiden keskuudessa.

– Käyttäjäkuntaamme kuuluu sen verran iäkkäitä ihmisiä, etteivät elektroniset laitteet kiinnosta heitä paljoa. Asiakkaat ovat kuitenkin kaivanneet kirjaston tietokoneita, jotta he pääsevät esimerkiksi maksamaan laskuja netissä.

Kouvolassa pääsee jo museoon ja elokuviin

Sulkemisaikana kirjastossa on tehty kokoelmatöitä. Työntekijät ovat poistaneet kokoelmista huonokuntoisia kirjoja, siivonneet ja järjestelleet paikkoja.

Päivän ensimmäinen aukiolotunti on varattu riskiryhmille. Omatoimiaika ei ole voimassa. Lainaus- ja palautustiskeille on asennettu työntekijöitä suojaavat pleksit.

Kouvolan kulttuuripaikoista kirjastot avataan työntekijöiden lomautusten vuoksi vasta 8. kesäkuuta. Elokuvateatteri Studio 123 Kuusankoskella avasi ovensa maanantaina ja järjestää kolme näytöstä päivässä. Elokuvalippujen myyntiä teatteri on vähentänyt puoleen normaalista.

Poikilo-museot avaavat ovensa tiistaina ja ovat rajoittaneet kävijämääriä. Kaupunginmuseossa saa olla kerrallaan enintään 20 ja taidemuseossa enintään 50 kävijää.

Luetuimmat