Trio Niskalaukaus palasi yhteen vuosien jälkeen — Timo Rautiainen on ehtinyt tehdä kaikkea muuta paitsi esiintyä harjannostajaisissa

Yhtye esiintyy Kouvolan House of Rockissa perjantaina.

Juhana Lappalainen

Timo Rautiaisen (s. 1963) luotsaama yhtye Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus on moninkertaisesti Emma-palkittu kokoonpano.
Timo Rautiaisen (s. 1963) luotsaama yhtye Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus on moninkertaisesti Emma-palkittu kokoonpano.

Timo Rautiainen, luotsaamasi Trio Niskalaukaus -yhtye pani pillit pussiin vuonna 2004. Kuinka paljon yhtyettä on aneltu takaisin?

— Vuosien varrella on tullut jonkin verran rahakkaita kesätarjouksia, toisin sanoen on pyydetty festarikeikoille. Alussa olin, että ei missään tapauksessa, koska kaikki muu tekeminen kiinnosti Niskalaukausta enemmän. Rahakkailla tarjouksilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että nyt todella teemme paluun. Ne tahot luopuivat jo toivosta.

Miksi kannatti palata yhteen?

— Elämä on kulkenut eteenpäin, ja olen saanut tehdä kaikkea sellaista, mitä en ennen pystynyt tekemään. Lisäksi kaipasin Niskalaukauksen ukkoja, vaikka olemmekin tehneet myös viime vuosina yhteistyötä, ja välit ovat olleet koko ajan kunnossa.

— Aloitimme julkisesti uudelleen kevättalvella. Tämä on tällainen toinen erä. Kävi meille miten vain, se ei himmennä ensimmäisen erän loistoa.

Kerro uudesta albumistanne Lauluja Suomesta, joka ilmestyi viime perjantaina.

— Kitaristi Jari Huttusella oli paljon demoja valmiina. Niskalaukaus-aikaan kolmannes teksteistä oli minun tekemiäni. Nyt pojat ehdottivat, että voisin tehdä ne kaikki. Niin sitten tein. Levy kertoo tämän päivän Suomesta. Osa tarinoista on minua läheltä, osa ryhmistä, joihin en itse kuulu.

Olet viime vuosina muun muassa opiskellut kansanmusiikkia Kaustisella, tehnyt tv-töitä ja kesäteatteria sekä esittänyt Sibeliusta Oulun Musiikkijuhlilla. Mitä on vielä tekemättä?

— En ole ikinä esiintynyt harjannostajaisissa! Se pitäisi vielä saada ansioluetteloon. Olen nauttinut siitä, että olen päässyt isojen lavojen jälkeen esiintymään lähiöbaareissa. Vaatii taitoa pitää baariyleisö näpeissään perjantai-iltana. Omasta mielestäni olen onnistunut.

Mitkä Niskalaukauksen tutuksi tekemät kappaleet ovat soineet myös soolona?

— Esimerkiksi Elegia, Lumessakahlaajat ja Surupuku. Soolokeikoilla settini on sellainen, että kolmasosa on itse tekemiäni kappaleita, kolmannes on kansanmusiikkia ja kolmannes omia iskelmäsuosikkeja. Diggailen suomalaista 1970-luvun käännösiskelmää ja olen innokas karaokelaulaja. Keikkojen jälkeen jään mielelläni laulamaan karaokea muiden kanssa. Mitä sitä pönöttämään takahuoneessa ja leikkimään tähteä.

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus Kouvolan House of Rockissa (Asemakatu 1) 10.11. Timo Rautiainen soolona Pato-klubilla (Kuusankosken Taideruukki) 21.1.2018.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset